Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Ivana Marija Vidovic, Vesna Miletic and Marko Mandir have concerts in Kostrena and Maribor on 17 & 21 May
Ivana Marija Vidovic, Vesna Miletic and Marko Mandir have concerts in Kostrena and Maribor on 17 & 21 May
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  04/17/2018 | Music | Unrated
Kostrena: 17. svibnja 2018. Foyer Narodne čitaonice, 20 sati / Maribor: Kazinska dvorana Slovenskog narodnog kazališta 21. svibnja, 2018. 19.30
Koncerti Ivane Marija Vidović i Vesne Miletić u Kostreni i Mariboru

Pijanistice Ivana Marije Vidović i Vesna Miletić održat će dva koncerta, u četvrtak 17. svibnja u foyeru Narodne čitaonice u Kostreni sv.Luciji s početkom u 20 sati te u Kazinskoj dvorani Slovenskog Narodnog gledališča u Mariboru u ponedjeljak 21. svibnja, 2018. s početkom u 19.30.

Na koncertu u Kostreni izvodit će djela F.Schuberta, F.Liszta, E.Satieja, ali poglavito djela C. Debussyija gdje će uz dvo i četveroručni nastup na klaviru pjesnikinje Vesna Miculinić Prešnjak i Ivana Marija Vidović čitati i odabrane stihove koji su nadahnuli Debussyija u njegovu stvaranju.

U Kazinskoj dvorani Slovenskog narodnog kazališta u Mariboru Vidović i Miletić nastupit će s hrvatskim opernim pjevačem Markom Mandirom, koji živi i radi u u Mariboru. Na koncertu u Mariboru umjetnici će izvodit djela Debussyija, Schuberta, Liszta, Masseneta i Ravela.

Ivana Marija Vidović

Nakon nastupa u dvoranama Sala Sao Paulo (prva hrvatska umjetnica koja je tamo nastupila) ili Beethoven Geburtshaus Kammersaal u Bonnu, Gallussova dvorana Cankarjevog doma u Ljubljani itd., Ivana Marija Vidović svrstala se među najistaknutije hrvatske pijanistice svoje generacije. Rođena je u Dubrovniku, započinje glazbeni put u četvrtoj godini uz majku pedagoga i starijeg brata, koji je bio vrlo nadareni glazbenik. Prve poduke dobiva pri Umjetničkoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku u klasi prof. Lukre Cobenzl gdje maturira u 1991.-1992. za vrijeme Domovinskog rata u klasi prof. Vesne Miletić. No, prije završenog srednjeg školovanja upisuje Akademiju za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Tatjane Ognjanovič gdje i diplomira klavir na koncertantnom smjeru. Usavršava se kod Timakina, Portugheisa, Indjića, Lazara Bermana i Alicije de Larrocha. Nastupila je do sada na stotine koncerata na četiri kontinenta svirajući u većini europskih zemalja, u Južnoj Americi u Argentini, Brazilu i Uruguayu, u SAD-u, te u Aziji 2016. kada gostuje prvi put opsežnom turnejom u Kini. Vidović je redovita solistica Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a nastupa kao solistica i s drugim brojnim okrestrima i ansamblima diljem svijeta.

Raznovrsnost djelovanja pijanistice Vidović ističe se u recitalima, nastupima s orkestrima i ansamblima, ali i u komornom djelovanju. Pored glazbenog izričaja aktivna je u pisanju stihova, eseja, osvrta, recenzija kao i prijevoda sa stranih i na strane jezike. U 2006. postaje članicom ugledne talijanske udruge pisaca i pjesnika Akkuaria koja je redoviti izdavač njenih pjesničkih ostvarenja. Ista ju je 2010. imenovala Ambasadoricom talijanske kulture. Od 2013. do 2017. bila je profesoricom klavira pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Ivana Marija Vidović dobitnica je mnogih prestižnih nagrada kako za iznimna glazbena tako i poetska dostignuća (Prešernova nagrada 1998., I veli della Luna itd.). Laureat je i nagrade Dubrovačko - neretvanske županije za iznimna postignuća. www.ivanamarijavidovic.com

Vesna Miletić

Vesna Miletić Dubrovačka ugledna pijanistica i pedagoginja Vesna Miletić rođena je u Beču. U svom djetinjstvu pokazivala je veliku ljubav prema glazbi, te rano postaje učenicom prof. Radojke Jordanović. Njen glazbeni put bio je odvažan i bogat, tako da još kao učenica niže glazbene škole u Dubrovniku reda brojne uspjehe nastupajući redovito na internim i javnim nastupima. Zapaženi su njeni koncerti s Gradskim orkestrom Dubrovnik, a kasnije i u komornom formatu, te kao vrlo cijenjeni korepetitor. Diplomirala je petogodišnji studij - koncertantni smjer klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao posljednji student glasovitog hrvatskog pedagoga Svetislava Stančića. Potom se usavršavala u Rimu kod poznatog Guida Agostija kod kojeg je ostvarila dvije "Diploma di merito". 1975. godine zapošljava se kao profesorica komorne glazbe, a kasnije postaje uglednom profesoricom klavira pri Muzičkoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku gdje ostaje raditi do umirovljenja. Odgojila je brojne generacije glazbenika koji su nastavili njenim putem a među njima se najviše ističu: Ivana Novak, Alberto Frka i Ivana Marija Vidović.

Fantazija

Klavirski duo Fantazija rođen je iz uzajamne ljubavi prema glazbi i klaviru, a rezultat je dugogodišnjeg prijateljstva Ivane Marije Vidović i Vesne Miletić. Nakon što su dvije ugledne dubrovačke pijanistice nekoć bile profesorica i učenica na dubrovačkoj Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića danas su nerazdvojne kolegice i prijateljice. Dugo su sanjale o formiranju klavirskog dua kako bi dalje radile, stvarale glazbu te ju izvodile zajedno. Duo je već nastupao na brojnim koncertima s velikim uspjesima u Hrvatskoj, a ove godine dvojac je pozvan na festivale i u inozemstvu. S riječima pohvale, divno je raditi i putovati zajedno, a ove godine njihovi nastupi osobito pronose jedinstven i bogat klavirski opus Claude Debussyja. Među prvim skladbama s kojima su zajedno nastupile bila je Fantazija Franza Schuberta za glasovir četveroručno, kapitalno djelo za ovu formaciju.
Od tuda i od tada njihovo je ime: duo Fantazija!

Marko Mandir

Zagrepčanin Marko Mandir, diplomirani profesor filozofije i religijski kulturolog, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru (HKDM), a ujedno je i glavni urednik glasila HKDM-a Croata. Od 1998. godine bio je stalni član opere HNK u Zagrebu. Godine 2002. počinje studirati pjevanje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi Nevena Belamarića. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2006.), u veljači 2009. godine završio je magistarski studij pjevanja na Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Grazu. U HNK je ostvario niz uloga basovskoga repertoara. Od 2005. radi u mariborskoj operi, gdje je odmah primijećen kao Hermann u Offenbachovim Hoffmannovim pripovijetkama, Sarastro u Mozartovoj Čarobnoj fruli, papa Leon, grof Ceprano, Veliki svećenik ili kao dr. Grenvil u Verdijevim operama Atilla, Rigoletto, Nabucco i La traviata. Bavi se i pedagoškim radom. Umjetnički je voditelj mariborske klape Dalmari i Mariborskoga vokalnog kvarteta.
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.