CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Ivana Marija Vidovic, Vesna Miletic and Marko Mandir have concerts in Kostrena and Maribor on 17 & 21 May
http://www.croatia.org/crown/articles/11067/1/Ivana-Marija-Vidovic-Vesna-Miletic-and-Marko-Mandir-have-concerts-in-Kostrena-and-Maribor-on-17--21-May.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 04/17/2018
 
Pijanistice Ivana Marija Vidović i Vesna Miletić održat će dva koncerta, u četvrtak 17. svibnja u foyeru Narodne čitaonice u Kostreni sv.Luciji s početkom u 20 sati te u Kazinskoj dvorani Slovenskog Narodnog gledališča u Mariboru u ponedjeljak 21.svibnja, 2018. s početkom u 19.30. Na koncertu u Kostreni izvodit će djela F.Schuberta, F.Liszta, E.Satieja, ali poglavito djela C. Debussyija gdje će uz dvo i četveroručni nastup na klaviru pjesnikinje Vesna Miculinić Prešnjak i Ivana Marija Vidović čitati i odabrane stihove koji su nadahnuli Debussyija u njegovu stvaranju. U Mariboru će Vidović i Miletić nastupiti s hrvatskim opernim pjevačem Markom Mandirom.

Kostrena: 17. svibnja 2018. Foyer Narodne čitaonice, 20 sati / Maribor: Kazinska dvorana Slovenskog narodnog kazališta 21. svibnja, 2018. 19.30




Koncerti Ivane Marija Vidović i Vesne Miletić u Kostreni i Mariboru

Pijanistice Ivana Marije Vidović i Vesna Miletić održat će dva koncerta, u četvrtak 17. svibnja u foyeru Narodne čitaonice u Kostreni sv.Luciji s početkom u 20 sati te u Kazinskoj dvorani Slovenskog Narodnog gledališča u Mariboru u ponedjeljak 21. svibnja, 2018. s početkom u 19.30.

Na koncertu u Kostreni izvodit će djela F.Schuberta, F.Liszta, E.Satieja, ali poglavito djela C. Debussyija gdje će uz dvo i četveroručni nastup na klaviru pjesnikinje Vesna Miculinić Prešnjak i Ivana Marija Vidović čitati i odabrane stihove koji su nadahnuli Debussyija u njegovu stvaranju.

U Kazinskoj dvorani Slovenskog narodnog kazališta u Mariboru Vidović i Miletić nastupit će s hrvatskim opernim pjevačem Markom Mandirom, koji živi i radi u u Mariboru. Na koncertu u Mariboru umjetnici će izvodit djela Debussyija, Schuberta, Liszta, Masseneta i Ravela.

Ivana Marija Vidović

Nakon nastupa u dvoranama Sala Sao Paulo (prva hrvatska umjetnica koja je tamo nastupila) ili Beethoven Geburtshaus Kammersaal u Bonnu, Gallussova dvorana Cankarjevog doma u Ljubljani itd., Ivana Marija Vidović svrstala se među najistaknutije hrvatske pijanistice svoje generacije. Rođena je u Dubrovniku, započinje glazbeni put u četvrtoj godini uz majku pedagoga i starijeg brata, koji je bio vrlo nadareni glazbenik. Prve poduke dobiva pri Umjetničkoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku u klasi prof. Lukre Cobenzl gdje maturira u 1991.-1992. za vrijeme Domovinskog rata u klasi prof. Vesne Miletić. No, prije završenog srednjeg školovanja upisuje Akademiju za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Tatjane Ognjanovič gdje i diplomira klavir na koncertantnom smjeru. Usavršava se kod Timakina, Portugheisa, Indjića, Lazara Bermana i Alicije de Larrocha. Nastupila je do sada na stotine koncerata na četiri kontinenta svirajući u većini europskih zemalja, u Južnoj Americi u Argentini, Brazilu i Uruguayu, u SAD-u, te u Aziji 2016. kada gostuje prvi put opsežnom turnejom u Kini. Vidović je redovita solistica Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a nastupa kao solistica i s drugim brojnim okrestrima i ansamblima diljem svijeta.

Raznovrsnost djelovanja pijanistice Vidović ističe se u recitalima, nastupima s orkestrima i ansamblima, ali i u komornom djelovanju. Pored glazbenog izričaja aktivna je u pisanju stihova, eseja, osvrta, recenzija kao i prijevoda sa stranih i na strane jezike. U 2006. postaje članicom ugledne talijanske udruge pisaca i pjesnika Akkuaria koja je redoviti izdavač njenih pjesničkih ostvarenja. Ista ju je 2010. imenovala Ambasadoricom talijanske kulture. Od 2013. do 2017. bila je profesoricom klavira pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Ivana Marija Vidović dobitnica je mnogih prestižnih nagrada kako za iznimna glazbena tako i poetska dostignuća (Prešernova nagrada 1998., I veli della Luna itd.). Laureat je i nagrade Dubrovačko - neretvanske županije za iznimna postignuća. www.ivanamarijavidovic.com

Vesna Miletić

Vesna Miletić Dubrovačka ugledna pijanistica i pedagoginja Vesna Miletić rođena je u Beču. U svom djetinjstvu pokazivala je veliku ljubav prema glazbi, te rano postaje učenicom prof. Radojke Jordanović. Njen glazbeni put bio je odvažan i bogat, tako da još kao učenica niže glazbene škole u Dubrovniku reda brojne uspjehe nastupajući redovito na internim i javnim nastupima. Zapaženi su njeni koncerti s Gradskim orkestrom Dubrovnik, a kasnije i u komornom formatu, te kao vrlo cijenjeni korepetitor. Diplomirala je petogodišnji studij - koncertantni smjer klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao posljednji student glasovitog hrvatskog pedagoga Svetislava Stančića. Potom se usavršavala u Rimu kod poznatog Guida Agostija kod kojeg je ostvarila dvije "Diploma di merito". 1975. godine zapošljava se kao profesorica komorne glazbe, a kasnije postaje uglednom profesoricom klavira pri Muzičkoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku gdje ostaje raditi do umirovljenja. Odgojila je brojne generacije glazbenika koji su nastavili njenim putem a među njima se najviše ističu: Ivana Novak, Alberto Frka i Ivana Marija Vidović.

Fantazija

Klavirski duo Fantazija rođen je iz uzajamne ljubavi prema glazbi i klaviru, a rezultat je dugogodišnjeg prijateljstva Ivane Marije Vidović i Vesne Miletić. Nakon što su dvije ugledne dubrovačke pijanistice nekoć bile profesorica i učenica na dubrovačkoj Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića danas su nerazdvojne kolegice i prijateljice. Dugo su sanjale o formiranju klavirskog dua kako bi dalje radile, stvarale glazbu te ju izvodile zajedno. Duo je već nastupao na brojnim koncertima s velikim uspjesima u Hrvatskoj, a ove godine dvojac je pozvan na festivale i u inozemstvu. S riječima pohvale, divno je raditi i putovati zajedno, a ove godine njihovi nastupi osobito pronose jedinstven i bogat klavirski opus Claude Debussyja. Među prvim skladbama s kojima su zajedno nastupile bila je Fantazija Franza Schuberta za glasovir četveroručno, kapitalno djelo za ovu formaciju.
Od tuda i od tada njihovo je ime: duo Fantazija!

Marko Mandir

Zagrepčanin Marko Mandir, diplomirani profesor filozofije i religijski kulturolog, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru (HKDM), a ujedno je i glavni urednik glasila HKDM-a Croata. Od 1998. godine bio je stalni član opere HNK u Zagrebu. Godine 2002. počinje studirati pjevanje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi Nevena Belamarića. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2006.), u veljači 2009. godine završio je magistarski studij pjevanja na Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Grazu. U HNK je ostvario niz uloga basovskoga repertoara. Od 2005. radi u mariborskoj operi, gdje je odmah primijećen kao Hermann u Offenbachovim Hoffmannovim pripovijetkama, Sarastro u Mozartovoj Čarobnoj fruli, papa Leon, grof Ceprano, Veliki svećenik ili kao dr. Grenvil u Verdijevim operama Atilla, Rigoletto, Nabucco i La traviata. Bavi se i pedagoškim radom. Umjetnički je voditelj mariborske klape Dalmari i Mariborskoga vokalnog kvarteta.



Vesna Miculinić Presnjak, Ivana Marija Vidović and Vesna Miletić

In Narodna čitanica (People's Reading Room) in Kostrena near the city of Rijeka, Croatia.
Anđelka Rasol, president of Čakavski Sabor in Kostrena, with Ivana Marija Vidović



Claude Debussy - Hommage 21st May, 2018: Piano duo Fantasia - Ivana Marija Vidović & Vesna Miletić.
21st May, 2018, Kazinska hall, foyer of the National Slovenian Theatre Opera
and Ballet in Maribor. Assisting Marko Mandir.



Ivana Marija Vidović (pianist), Marko Mandir (hornist) and Vesna Miletić (pianist) in Kazina Hall in Maribor, 2018.

Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!