Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Epidaurus Festival in Cavtat directed by Ivana Marija Vidovic 2018
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Epidaurus Festival in Cavtat directed by Ivana Marija Vidovic 2018
Epidaurus Festival in Cavtat directed by Ivana Marija Vidovic 2018
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  09/7/2018 | Music , Culture And Arts | Unrated
12th Epidaurus Festival offers a variety of interesting music events











SPREMNO NOVO POGLAVLJE EPIDAURUS FESTIVALA

Čarobnjak jazz harmonike u Cavtatu

U petak, 7. rujna na Ljetnoj pozornici u Cavtatu, u smiraj prvih rujanskih dana s početkom u 20h započet će još jedno, novo, dvanaesto izdanje Epidaurus festivala... I puno iznenađenja slijedi sve do 29. rujna!

Renzo Ruggieri, Italija

....Svirao je po cijelom svijetu, trenutno slovi za jednog od najboljih jazz harmonikaša u Italiji, nastupio je na eminentnim pozornicama kao što je festival Sanremo i mnoštvo drugih, izdao desetke nosača zvuka od kojih prvi s vlastitim improvizacijama -€“ prvi takav u Italiji, a pionir je i u katedri jazz harmonike koju je prvi ustanovio u Italiji. Riječ je o pravom čarobnjaku jazz harmonike Renzu Ruggieriju: virtuoz, skladatelj, aranžer, dirigent koji će na poziv pijanistice Ivane Marije Vidović prvi put nastupit u Hrvatskoj. Sa svojim projektom Valentango, Renzo će nas okitit samim perlama svog opusa posvećenom Tangu.

Vlaho Bukovac: Djevojka s ružom

Priča sadrži vrlo zanimljivu fabulu; tekst koji će s talijanskog na hrvatski jezik prevest umjetnička direktorica festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović a i sama joj bit pripovjedač i naratirat priču protkanu s glazbom i plesom. Kako bi čuli savršeno sviranje harmonike, neodoljiv ritam Tanga i ples će obogatit plesni par Marijke Brekelmans i Ronald Drenten iz Amsterdama koji su u Cavtatu već gostovali. Budući da su zalasci sunca u Cavtatu nenadmašni uz čarobnjaka harmonike Renza Ruggierija kojeg ćemo imat na dohvat ruke, Epidaurus festival srdačno Vas poziva da svi zajedno naučimo nešto novo, potaknemo strasti i emocije u sebi kroz argentinsko i talijansko ozračje u ljepoti našeg podneblja te skupa otvorimo novo 12. poglavlje cavtatskog Epidaurus festivala. Dobro nam došli!




7. rujna svečano je otvoren 12. Epidaurus festival u Cavtatu

Koncert na Ljetnoj pozornici u Cavtatu uveličao je izvanredni umjetnik na harmonici Renzo Ruggieri iz Italije. Podloga koncertu bio je tekst talijanskog glumca, redatelja i spisatelja Umberta Fabija koji se temelji na originalnim tekstovima slavnog glumca Rudolfa Valentina koji je živio u prošlom stoljeću. Svojom je pojavom, karizmom i neodoljivim šarmom zaluživao srca diljem svijeta. Pijanistica, umjetnička direktorica Epidaurus festivala Ivana Marija Vidović prevela je tekst s Talijanskog jezika s velikom umješnosti te ga odrecitirala. Popraćena osebujnim zvukom i čarolijom harmonike koji se često dojmao kao zvuk orgulja ili cjelokupnog orkestra. Plesao se Tango u intervalima kojeg su tumačili Marijke Brekelmans i Ronald Drenten iz Nizozemske. Čitav taj spoj ekskluzivnog harmonikaša, perfektne dikcije i umijeća recitiranja Ivane Marije Vidović te plesa Tanga ostavio nas je do kraja uzbuđene i zainteresirane.

'U smiraju tople rujanske večeri željeli smo svi zaplesat u ritmu kozmosa, u ritmu Tanga. U Tangu se skrivamo. Muškarac grli ženu. Ne gledaju se očima. Gledaju se dušama. Okreću se kružno u ritmu kozmosa. Destinacije nema. Predstave nema. Pleše se prema samom sebi. Pleše se prema unutrašnjosti sebe. Tango se zapravo pleše za samoga sebe....kao da u svakom trenutku živimo čitav život'... izjavila je poslije otvorenja umjetnička direktorica festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović.

Ef press
Fotografije: Dulist Zvonimir Pandža
za Epidaurus festival Hrvoje Đurković



Ivana Marija Vidović i Renzo Ruggieri. Foto Hrvoje Đurković.

Renzo Ruggieri. Foto Zvonimir Panđa, Dubrovački list.

Ivana Marija Vidović. Foto Hrvoje Đurković.

Ivana Marija Vidović i Renzo Ruggieri. Foto Hrvoje Đurković.

Ivana Marija Vidović i Renzo Ruggieri. Foto Hrvoje Đurković.

Foto Hrvoje Đurković.
G. Nicola Del Vecchio iz Italije (ovdje u društvu s Ivanom Marijom Vidović)
posjećuje Cavtat u kontinuitetu već 50 godina!


12. EPIDAURUS FESTIVAL: PORTRET SKLADATELJICE NENE ĆORAK

KONCERTI U KUĆI BUKOVAC

Večer na kojoj je prikazano glazbeno stvaranje prof. Nene Ćorak bio je zaista nesvakidašnji događaj na festivalu a priređen je u Kući Bukovac 23.rujna. Bila je to glazbena poema u kojoj su nastupili učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika te sama profesorica i skladateljica Nena Ćorak. Kako je sama izjavila: "Moje je djetinjstvo obojeno Konavlima i Dubrovnikom, brdima, morem i glazbom i te me slike i ugođaji prate tijekom cijeloga života".

Od rane mladotsti istraživala je jednostavnje instrumente i to ju je oduševljavalo. Danas prof. Ćorak predaje klavir u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku i bavi se aktivno komornim muziciranjem. Inspirirana je dječjim svijetom i sklada djela prilagođena učenicima. Učenici Umjetničke škole najbolje su to glazbeno ilustrirali u brojnim djelima namjenjenim klaviru, violini, flauti i glasu. Divno je bilo nazočiti i slušati nadarenu mladost na klaviru Ina Bašić, Petra Zelentrović, Ana Bakija. Na flautama Ines Begić, Lucija Brautović, Barbara Ćorak. Violine Ivana Đanić, Patricia Ćorak, a violončela Marta Kekez, Elza Filipović, Iva Nodilo i Nina Zvone. Glas je pripao sopranu Valentina Elizabeta Šilje. Za ovu koncertnu večer svesrdno su ih pripremali njihovi mentori Nena Ćorak, Dubravka Hilje, Vanda Đanić, Jakov Kakarigi, Anis Končić i Đive Franetović Kušelj. Večer prepuna mladenačke vedrine i dubokih emocija završila je veoma optimistično sa željom za skorim nastavkom.

Čitav odlično koncipiran program vodila je na vrlo zanimljiv način bilingvalno te uz vlastitu poeziju umjetnička direktorica Epidaurus festivala, pijanistica Ivana Marija vidović koja je povezala svaku skladbu i vodila nas nadahnuto kroz fabulu svake kompozicije na vrlo domišljat način. Brojna domaća i strana publika mogla je razveseliti sebe i priređenim domjenkom. "Kao i sa svojijm bližnjima Nena uspijeva olako ostvarit intimni kontakt s tim rafiniranim 'stanovnicima', s notama...skladateljica Nena i njene note sastaju se, šapuću jedni drugima, vode povjerljive razgovore, fascinantne i zavidne! Zajedno s Nenom otkrivamo uvijek iznova neumornu poruku glazbe koja naše duše stapa s blaženstvom." Izjavila je u svom uvodnom govoru Ivana Marija Vidović.



Nena Ćorak i Ivana Marija Vidović

Ivana Marija Vidović, koncertan pijanistica, sa svojom majkom Franicom Vidović Krampus, prof.






How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.