Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Epidaurus Festival in Cavatat Croatia hosts children's artistic troup from Kaliningrad Russia 4th July 2014
 »  Home  »  Education  »  Epidaurus Festival in Cavatat Croatia hosts children's artistic troup from Kaliningrad Russia 4th July 2014
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Epidaurus Festival in Cavatat Croatia hosts children's artistic troup from Kaliningrad Russia 4th July 2014
Epidaurus Festival in Cavatat Croatia hosts children's artistic troup from Kaliningrad Russia 4th July 2014
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  07/1/2014 | Music , Education , Culture And Arts | Unrated
Welcome to the 8th Epidaurus Festival in the town of Cavtat


 
It would be an almost impossible task if I were to try adding anything at all to this magical and unrivaled scenery, a special stage of its own with a pristine aura composed of stone century-old pine-trees, the sky and the christal-clear sea. Adding to it I would certainly dare not try. But loving it? Oh, yes. For anything becomes truly beautiful only when it is loved. It would be impossible to make our magnificent Konavle and ancient Epidaurum even more magnificent, for they already echo the eternal symphony, the ode to joy of nature that in this corner of the globe gives and receives love in a never ending cycle.

Our task is a difficult one: we are to add more beauty to beauty, and more virtue to virtue. And we are to try and create a symbiosis out of which can spring ever anew our belief and endeavor to living with arts. To be sure, this does not necessarily prescribe a mandate. Rather, living with arts means living fully, and thus certainly something to embed within our existing lifestyles. My wish is that every sound produced at Epidaurus Festival would merge with Cavtat's magical hug, and that every word, every verse, whether sung or spoken, would, for centuries to come, continue to echo throughout its old streets, the very same ones that - within and of themselves - had been a stage for centuries already.

Ivana Marija Vidović
Artistic director of the Epidaurus festival



BREVIS Ensemble from Kaliningrad, Russian Federation, will have a concert at the Epidaurus Festival
on 4th July 2014, at 9 pm, marking the birth of distinguished Croatian painter
Vlaho Bukovac (5 July 1855, Cavtat - 23 April 1922, Prague).


Ensemble BREVIS from Kaliningrad, Russia, in Cavtat during the Epidaurus Festival


 
PROGRAM

Sretan rođendan, Vlaho!
Bukovčev rođendan u programu plus 8. Epidaurus festivala

ŠTO? Bukovac toujours. Bukovčev rođendan. Likovno - edukativna radionica (10h), Predavanje dr.sc. Rozane Vojvoda (20h) i svečani koncert ansambla Brevis iz Kaliningrada (21h) na dan slikareva rođenja.

Naslov? Bukovčeve „malene kolegice“ – Bukovac i djeca

Kada? U petak, 4. srpnja, 2014.

Gdje? Cavtat (moje gnijezdo, kako ga je Bukovac od milja zvao)

Adresa? Bukovčeva 5, Kuća Bukovac, Cavtat.
 
Tko? Epidaurus festival, projekt pokrenut 2012.godine na inicijativu hrvatske pijanistice Ivane Marije Vidović da se zna TKO je Vlaho Bukovac. U svesrdnoj suradnji s Kućom Bukovac, Turističkom zajednicom općine Konavle, Općinom Konavle, Hotelom Croatia, te brojnim dragim donatorima (Marijini čokolatini, djela slikarice Marusje Brautović, Pizzeria Desetka i brojni ljudi dobre volje).   

Polazak i dolazak: Osobnim automobilom ili redovitom linijom Libertasa broj 10 – vozni red pogledati na http://libertasdubrovnik.hr/

Radionica: Tematska edukativno - likovna radionica za djecu od 5 do 11 godina održat će se 4. srpnja u redovnom terminu od 10 do 12 sati, a bit će posvećena danu rođenja Vlaha Bukovca.

Predavanje: dr.sc.Rozana Vojvoda:
IVANKA I JELICA, BUKOVČEVE ŤMALENE KOLEGICEť - Slikarstvo u sjeni očeva genija
Ivanka Bukovac Javorsky (1899. – 1978.) i Jelica Bukovac Radoslavljević (1897. – 1967.) kćeri su čuvenog slikara Vlaha Bukovca (1855. – 1922.) i prve žene studentice na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Ivanka je studirala od 1921.- 1928., a Jelica od 1921.-1924., te nakon što je prekinula studij opet ga nastavlja 1938.-1939. godine. Činjenica da su Ivanka i Jelica kćeri slavnoga Vlaha Bukovca, ključne osobe za razvoj hrvatskog modernog slikarstva za obje slikarice je bio dvosjekli mač. S jedne strane, duguju mu sistematsku likovnu poduku od rane dobi, a s druge strane do kraja života ne mogu se osloboditi očeva nasljeđa, te ostaju vezane za akademski realizam i plenerizam potpuno ignorirajući suvremene tendencije u umjetnosti 20. stoljeća…Obje slikarice međutim posjeduju izraziti likovni talent i ostavljaju iza sebe djela neosporne likovne kvalitete. Na temelju analize djela i arhivskog materijala, te na temelju zapisa autorica, gdje ključnu ulogu igra neobjavljena autobiografija Ivanke Bukovac, daje se uvid u njihov život i gotovo zaboravljeni opus.

- Rozana Vojvoda rođena je 23.4. 1974. godine u Dubrovniku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999., magistrirala 2001. i doktorirala 2011. godine na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Od 2005. godine zaposlena je kao kustosica (od 2013. kao viša kustosica) u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Svečani koncert u Kući Bukovac:
Ensemble Brevis (Kaliningrad / Rusija)
Ansambl BREVIS osnovan je 2008. u gradu Kaliningrad. Njihova današnja ravnateljica i voditeljica, koja ih je od osnutka i stvarala, dirigentica i pijanistica Serebrianskaya Victoria, završila je litvansku Akademiju umjetnosti. Ansambl se sastoji od deset mlađih i najmlađih glazbenika koji se svi glazbeno školuju na poznatim tamošnjim glazbenim institucijama. Brevis redovito nastupa diljem svijeta i sudjeluje na brojnim festivalima u svojoj zemlji i inozemstvu, te aktivno sudjeluje  u kulturnom životu svog grada.
Svi članovi Brevisa ujedno su i članovi Filharmonijskog dječjeg orkestra grada Kaliningrad u Rusiji.

Dobro nam došli!

Kontakt telefoni: 020 / 478 646 ili 020/ 419 286
Kuća Bukovac i Epidaurus festival

Tekst: Press Epidaurus festivala i Kuće Bukovac
Fotografije: album Epidaurus festivala 2014., Kuća Bukovac muzej



  Ivana Marija Vidović on the left with a girl in traditional Konavle dress. Konavle is a Croatian region east of the city of Dubrovnik.




 
CAVTAT: Svečanost u Kući Bukovac
Bukovac Toujours – Bukovcu za rođendan


Tko god da se sinoć, s namjerom ili bez nje, našao u Cavtatu, svi putovi vodili su ka jednoj jedinoj ulici, onoj Bukovčevoj! Radosni titraji su svim prisutnima duše pretvarali u istinsku radost i svečanost, pravi melem za oči i dušu. Okruženi nezamjenljivim Bukovčevim platnima, u slikarevoj rodnoj kući na sami njegov rođendan 7. srpnja, a ponukani čežnjom za pravim, besprijekornim vrijednostima hrvatske baštine naročito one zavičajne, ovom prigodom cavtatske, bili smo ispunjeni svekolikom ljepotom, radosnim cvrkutom ptica koje su se sjatile nad Cavtatom (kao da cvrkuću Bukovcu u čast), ljepotom mnoštva djece iz ansambla Brevis u svojim prelijepim renesansnim kostimima. Uživali smo u zanimljivom i pomno pripremljenom izlaganju dr. sc. Rozane Vojvoda o Bukovčevim „malenim kolegicama“ kako ih je otac užao zvati, njegovim darovitim kćerima Jelicom, Ivanom i Marijom koje su završile akademije i to pri praškom sveučilištu. Jelica i Ivanka prve su studentice slikarstva na Praškoj akademiji – zar je potrebno više isticati koliko su bile vrijedne i darovite, tragom očeva genija i koliko nam za sobom vrijednosti ostavljaju.

Epidaurus festival u suradnji s muzejom Kuća Bukovac treću godinu obilježava dan kada se rodio jedan od najvećih hrvatskih genija slikarstva baš u rodnoj mu kući u voljenom Cavtatu. Na inicijativu hrvatske pijanistice, Dubrovkinje Ivane Marije Vidović čiji je dio obitelji vrlo starog cavtatskog porijekla (obitelj koja je prijateljevala s Bukovčevima), pokrenut je projekt ŤBukovac toujoursť. Projekt osim vrhunskih predavanja dovodi koncerte u Kuću Bukovac. U glazbenom dijelu večeri nastupio je ansambl Brevis iz Kaliningrada koji je na poziv pijanistice Vidović došao s velikim veseljem u Cavtat. Muzicirali su nadahnuto, nesebično, radosno i znalački kako zajedno, tako i solistički uz pratnju glasovira ili ansambla. Prilikom muziciranja i zaplesali su u renesansnom stilu elegantno i dražesno. Glasovirski doprinos pripao je njihovoj voditeljici i osnivačici, dirigentici i pijanistici Serebrianskayi Victoriji. Mlada violinistica Veronica Subbotina koja ima 14 godina, te saksofonist i pjevač Bubnov Ivan (12 godina) bili su kao šlag za kraj. Zrelost, fraziranje, ljepota tona i intonacija dugo će nam, bez dvojbe kao i čitav koncert ostati u sjećanju. Većinom su to sve već oformljeni mladi umjetnici koji su nas svojim znanjem i darom zapanjili. Neki od njih su osim članovi ansambla Brevis i sastavni dio Kaliningradske dječje filharmonije.

Za istači je i fantastično Ťslatkoť čašćenje kojega je organizator ponudio: donacije Marijini maštoviti čokolatini posluženi na slikarskim paletama, i sjajne delicije iz pastičerije Pupica.

Vlaho je sa svojih portreta zorno i predano promatrao festu u svojoj rodnoj kući tako da se na trenutke činilo da je živ među brojnim prisutnima. Cijeli je život toliko volio djecu i tako ih krasno ovjekovječio u svojim radovima. Nije li divno da mu se danas odašiljaju najljepše moguće poruke vrhunske kvalitete iz rodnog mu Cavtata!

Napisala: Za Epidaurus festival F.V.

Fotografije: Miho Skvrce i Hrvoje Đurković



Brevis Ensemble from Kaliningrad during the Epidaurus Festival in the Vlaho Bukovac Memorial House in Cavtat.



The entrance to the Vlaho Bukovac Memorial House in Cavtat, where the concert was held.



Brevis Ensemble from Kaliningrad with Ivana Marija Vidović, founder and director of the Epidaurus Festival in Cavtat.

Ivana Marija Vidović, distinguished Croatian painist and poet, with a girl in traditional Konavle dress of the local region.

Vlaho Bukovac, distinuished Croatian painter, used to say that "the Cavtat sunset is the most beautiful in the world".

Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.