Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Yoko Nishii japanska pijanistica nastupa u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru 13. rujna 2018
 »  Home  »  Education  »  Yoko Nishii japanska pijanistica nastupa u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru 13. rujna 2018
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Yoko Nishii japanska pijanistica nastupa u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru 13. rujna 2018
Yoko Nishii japanska pijanistica nastupa u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru 13. rujna 2018
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  09/7/2018 | Music , Education , Culture And Arts | Unrated
Koncert pod nazivom "Prijateljstvo Japana i Mostara"


Yoko Nishii, Ise, Japan


Yoko Nishii, japanska pijanistica, održati će glasovirski koncert 13. rujna u 20:00 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Koncert pod nazivom "Prijateljstvo Japana i Mostara" organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

Ova iznimna pijanistica sa japanskom adresom i hrvatskom diplomom niže brojne uspjehe na našim prostorima, ali i na međunarodnoj sceni.

Snimila je prvi CD u svijetu sa čitavim glasovirskim opusom Dore Pejačević te je dobitnica brojnih prestižnih nagrada.

Po prvi puta u Mostaru, u dugogodišnjem prijateljstvu Japana i Mostara, svirati će djela Bacha, Listza, Rachmaninoffa, japanskog skladatelja Kosaku Yamada, Dore Pejačević i Živka Ključe.

Ulaz je slobodan te Vas pozivamo da se u velikom broju odazovete međunarodnom koncertu prijateljstva Japana i Mostara.



Program

  • J.S. Bach / Busoni: Chaconne in D Minor F.Liszt: Liebestraume No.3
  • Mephisto Waltz No.1
  • Kosaku Yamada: Karatachi-no-Hana /
  • The flowers of the orange jasmine trees
  • Dora Pejačević: Cvjetni vrtlog Op.45
  • Božidar Kunc: Nokturno in F Sharp Minor Op.32-1
  • Živko Ključe: Tema s varijacijama
  • S. Rachmaninoff: 3 Preludes



Ferdo Livadić: Dva Scherza za klavir 1 Pf, u izvedbi Yoko Nishii



Koncert poznate japanske pijanistice Yoko Nishii, održat će se 13. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početko u 20 sati.

Organizatori koncerta "Prijateljstvo Japana i Mostara" su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača. Ulaz je slobodan.


Yoko Nishii u Vinkovcima početkom rujna 2018, u tradicionalnom japanskom kimonu,
a u njezinoj ruci je Profesor Baltazar.

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu. Već od četvrte godine života pohađa privatne sate klavira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. nastavlja učenje u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998). Iste godine, odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001). Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005- 2007), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi "Ino Mirković" (2001- 2003). Kao korepetitor surađuje na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Pobjednica je ili finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Održala je brojne solističke recitale. Nastupala je u Hrvatskoj, i kao korepetitor, i u komornim sastavima (46 solističkih recitala u 24 grada), zatim u Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe. U veljači 2015, u izdanju japanske diskografske kuće "Herb Classics"€™, objavila je dvostruki CD s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, povodom 130. godišnjice njezina rođenja.

Izvor kosaca-mostar.com




The city of Mostar, BiH, a panoramic view. Photos from www.framost.com and dnevni-list.ba
Koncert je najavio dr. fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru


Japanska pijanistica Yoko Nishii nastupila je 13. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru svjedočeći dugogodišnje "Prijateljstvo Japana i Mostara", 133. obljetnice rođenja Dore Pejačević i fra Andrijinu zlatnu misu.

U svojoj rujanskoj turneji po Europi ova mlada japanska pijanistica prije Mostara posjetila je nekoliko hrvatskih kulturnih središta, danas je posjetila Mostar, a sljedećih dana odlazi u Zagreb.

Koncert u Mostaru održan je sinoć prigodno za 133. rođendan Dore Pejačević, a koncert je protekao u sjajnom ozračju. Najprije je fra Andrija pozdravio nazočne riječima:

Mir Vam i dobro! Draga braćo i sestre!

Pozdravljam Vas u ime organizatora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

Zahvaljujem svima Vama, koji ste se odazvali, večeras na ovaj međunarodni koncert Prijateljstva Japana i Mostara, jer svojom nazočnošću oblikujemo prijateljstvo i stvaramo dobre odnose.

Zahvaljujemo Japanu na dugogodišnjem, svestranom i korisnom ulaganju u Mostar, Hercegovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Yoko Nishii na najbolji način predstavlja Japan, zbog obrazovanja stečenog u svojoj zemlji. Potom je nastavila studij u Hrvatskoj, gdje je sjajno savladala hrvatski jezik. Četiri godine studija na Akademiji ona je završila za dvije akademske godine. Tijekom nekoliko godina detaljno je proučila opus hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

U povodu 130. godine rođenja Dore Pejačević, aristokratkinje iz obitelji dvojice hrvatskih banova, prve žene skladateljice u Hrvatskoj, koja je postavila temelje hrvatskoj komornoj i koncertnoj skladbi, autorici 58 djela. Yoko je snimila u Japanu dvostruki CD s Dorinim cjelokupnim glasovirskim opusom.

To mi u domovini još nismo napravili, a ona je to napravila.

Tako pronosi slavu Dore Pejačević do krajnjih granica svijeta na istoku, rodnog Japana te koncertima širom Europe.

Sa hrvatskom diplomom predaje u Japanu, te na taj način Japan upoznaje s hrvatskim skladateljima, a posebice Dorom Pejačević.

Naša večerašnja gošća Yoko Nishii pobjednica je brojnih međunarodnih natjecanja.

Večerašnjim koncertom u Mostaru uz glasovite i svjetski poznate skladatelje, počastila je i našega Živka Ključu.

Uživajmo u koncertu koji notama spaja svijet i obogaćuje ljudski duh.

Velikim pljeskom pozdravimo Japan i veliku umjetnicu Yoko Nishii koja je svijetu pokazala koliko cijeni hrvatsku glazbenu povijest i kulturu.

Potom je ova naša pijanistica Yoko Nishii održala jedan koncert koji je bio sastavljen od raznih djela. Čuli smo Bacha, Liszta, jednog Japanca (Kosaku Yamada), a onda je glavnina bila od Dore Pejačević, te po jedno djelo Božidara Kunca i Živka Ključe. Nakon tri preludija S. Rachmaninoffa, fra Andrija je pijanistici predao Zahvalnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umjetnica je fra Andriji čestitala zlatomisničko slavlje i odsvirala radosnu Ružu Dore Pejačević.

Yoko Nishii studirala je u Hrvatskoj, gdje je sjajno savladala hrvatski jezik. Tijekom nekoliko godina detaljno je proučila opus hrvatske skladateljice Dore Pejačević te u Japanu izdala dvostruki CD s njenim cjelokupnim glasovirskim opusom.

To mi u domovini još nismo napravili, a ona je to napravila. Taj CD sinoć je ovdje pokazala i predala ga. Ljudi su bili oduševljeni, nekoliko puta ju pozdravili pljeskom, a pijanistica je odgovarala novim skladbama.








Fra Andrija Nikić je u malobraćanskom stilu izrecitirao Zahvalnu pjesmu:


Raspjevani Sv. Franjo bi, nakon veličanstvenog koncerta, ushićen zapjevao:

Hvaljen budi, moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko Nishii, koju si zemlji izlazećega sunca darovao, a ona je svojim dolaskom u Mostar sve nas obogatila djelima velikih skladatelja;

Hvaljen budi moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja je završila glazbenu akademiju u Hrvatskoj, naučila hrvatski jezik, studirajući pronašla glazbeni opus Dore Pejačević, snimila njezina djela na CD i proširila hrvatsku kulturu širom svijeta;

Hvaljen budi, moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja je došla među nas u Mostar da nas upozori na vrijednost varijacija našega subrata Živka Ključe:

Hvaljen budi, moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja je koncertirajući imala pred očima našu mladež, njih potaknula i hrabri na usavršavanje na glazbenom području;

Hvaljen budi, moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja upravo danas - 13. rujna, kada slavimo sv. Ivana Zlatoustoga (344.-407.), posvješćuje da su: Roditelji knjiga iz koje djeca uče čitati, te poučava da je Dora Pejačević (1885.-1923.) od svojih roditelja - bana i grofice -, posebice majke naučila i prve korake glazbe -€“ sviranje violine, i, preminuvši u cvijetu mladosti - u 38. godini života, u svom opusu je ostavila 58 djela, kako bi naša mladež slušajući Dorine skladbe pošla uzvišenom cilju;

Hvaljen budi, moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja upravo danas upozorava na primjer sv. Augustina (354.-430.) koji se divio uzorima i ponavljao: Kada su mogli toliki i tolike, zašto ne bi i ti;

Hvaljen budi moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja je zasijala sjeme pouzdanja u srca naše mladeži da zavoli glazbu, te izčekuje skoru žetvu, kada će preko njih glazba progovoriti svim jezicima;

Hvaljen budi, moj Gospodine, zbog sestre naše Yoko, koja je postala uzor i cilj našoj mladeži koja će djelovati na dobro hrvatskog i katoličkog puka predstavljajući svoje bogatstvo i drugima.

Draga moja braćo i sestre, molimo Gospodina da naša gošća nastavi živjeti i raditi kako bi njezina ljubav prema glazbi osvajala naša srca te ispunjeni božanskom snagom pripremamo sigurnu budućnost, te da u Mostaru i Hercegovini glazba osvaja naše mlade kako bi urodili plodovima srdaca i umova za sretnu sadašnjost i budućnost naroda i čovječanstva.

Našoj gošći u znak zahvalnosti predajem Zahvalnicu uime svih nas koji smo se večeras ovdje okupili, kao i onih koji se budu penjali slijedeći Yokin primjer -

fra Andrija Nikić,

55 članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i
1430 članova mostarskog Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Mostar, 13. rujna 2018.








Yoko Nishii i Vanja Gabrić

Yoko Nishii, Živko Ključe i Vanja Gabrić

Yoko Nishii s Vedranom Vidović zaposlenom na Radiju Mir u Međugorju

Yoko Nishii i Vanja Gabrić ispred zgrade Franjevačke knjižnice u Mostaru







How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.