Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Education  »  Vukovar hosting fantastic Japanese Ningyo dolls exhibition 2020
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Vukovar hosting fantastic Japanese Ningyo dolls exhibition 2020
Vukovar hosting fantastic Japanese Ningyo dolls exhibition 2020
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  08/28/2020 | Education , Culture And Arts | Unrated
The exhibition was opened in the presence of Her Excellency Misako Kaji, ambassador of Japan to Croatia




The exhibition of beautiful Japanese Ningyo dolls has been opened on August 27th, 2020 in the city of Vukovar in the presence of Her Excellency Misako Kaji, ambassador of Japan to Croatia. The exhbition will be opened until Septemeber 27th. Japan has a long and rich tradition of the art of dolls.

It is little known that one of the most interesting collections, representing national costumes of various countries throughout the world, is kept in Croatia's capital Zagreb, in Ethnographic Museum. It was collected by the King of Dolls - Ljeposlav Perinić, born in the city of Split, Croatia, who lived during many years in Buenos Aires, Argentina.



U Vukovaru otvorena izložba
NINGYO - umjetnost i ljepota japanskih lutaka


U organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Japanske fondacije i Muzeja grada Vukovara, otvorena je izložba "NINGYO - umjetnost i ljepota japanskih lutaka", u Muzeju grada Vukovara, uz prisustvo veleposlanice Japana u RH Nj.E. Misako Kaji.

Veleposlanica Kaji izrazila je zahvalnost Muzeju grada Vukovara sto je omogućio postavljanje i otvorenje izložbe, usprkos pandemiji uzrokovanoj od COVID-19, te je rekla: "Postava ove izložbe sastavljena je ove godine i stigla je u Hrvatsku izravno iz Japana. Posebno sam sretna što možemo ovu izložbu prvi puta predstaviti ovdje u Vukovaru. Nakon Vukovara izložba seli u Pulu a nakon toga u Kazahstan. Ove godine smo se veselili Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama koje će se zbog pandemije koronavirusom održati 2021. godine u Tokiju. Ovdje smo donijeli i dvije lutke, maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a koje će ostati kao podsjetnik na ovu izložbu. To su Miraitowa i Someity."



Istaknula je specifičnost tehnike izrade lutaka koje imaju svoje značenje i ova izložba prikazuje japansku kulturu i tipove lutaka.


Her Excellency Misako Kaji (on the right), ambassador of Japan to Croatia. Photo by Marija Molnar.



Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, istaknula je dobru suradnju u realizaciji ove izložbe, s obzirom na izuzetno atraktivan, ali i tehnički i profesionalno opremljen prostor u kojem su uspjeli postaviti ovu izložbu, te je rekla kako je nakana, bez obzira na koronavirus, dovesti na izložbu učenike i djelatnike kulturnih institucija, kako bi imali priliku upoznati se s japanskom tradicijom u izradi lutaka.

Tom prigodom je navela: "Golubica mira, izrađena je karakterističnom japanskom tehnikom, a nalazi se na ulazu u predvorju Muzeja, spojila je dvije zemlje koje su tako različite a opet i slične. Na ovaj način još jednom je iz Vukovara poslana poruka mira prijateljskoj državi, Japanu."



Izložbu je otvorio župan Božo Galić te pozdravio sve nazočne, istaknuvši dosadašnju dobru suradnju Hrvatske i Japana, koje imaju mnoge sličnosti, navodeći kako je namjera međusobnu suradnju usmjeriti i na regije dviju zemalja, u područjima od zajedničkog interesa. Veleposlanici Kaji zahvalio je na svekolikoj pomoći koju je Japan pružio u poslijeratnim godinama, te joj zaželio dobrošlicu tijekom posjete gradu Vukovaru i našoj županiji.





"Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija privilegirani su što su i na taj način zahvaljujući Vama, Vaša Ekselencijo Kaji i Veleposlanstvu Japana u Hrvatskoj, postali dio svjetske izložbe dijeleći iskustvo upoznavanja japanske kulture. Vukovarsko-srijemska županija uvijek je imala potporu Japanskog veleposlanstva i kroz podršku procesu razminiranja i kroz potporu poljoprivrednom sektoru i braniteljskim zadrugama, kroz donacije ostvarene u prethodnom razdoblju.

Veselimo se nastavku naše dosadašnje dobre suradnje, te ovu izložbu proglašavam otvorenom i želim da svi uživaju u ovoj umjetnosti i majstorski izrađenim lutkama u različitim tehnikama." - rekao je župan Galić.

Izvor www.vusz.hr


Many thanks to Yoko Nishii, Japan, Ise, for her kind information.


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.