Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (E) Poticaj za otvaranje Hrvatske Kuce u Washingtonu
(E) Poticaj za otvaranje Hrvatske Kuce u Washingtonu
By Nenad N. Bach | Published  11/3/2002 | Culture And Arts | Unrated
(E) Poticaj za otvaranje Hrvatske Kuce u Washingtonu

Hrvatski Dom u WashingtonuPRVI OD NIZA KONCERATA HRVATSKE GLAZBENE BAŠTINE U WASHINGTONU
HNA
HR-US-SAD-HRVATSKA-Umjetnost/kultura/zabava

WASHINGTON, 27. listopada (Hina) - U crkvi Naše Gospe od pobjede u
Washingtonu u subotu navečer održan je prvi u nizu koncerata klasične
glazbe iz ciklusa Hrvatska glazbena baština, a nastupio je mladi osječki
gitarist Branimir Krstič.

Uz tri svoje skladbe od kojih je jedna, "Sova koja sjedi", prvi put
javno izvedena, Krstič je svirao neka od poznatijih gitarističkih djela
starih majstora. Mladi Osječan sada živi i glazbeno se usavršava u Baltimoreu u saveznojdržavi Maryland. Sav prihod od koncerta namijenjen je fondu za izgradnju Hrvatske kuče uglavnom gradu SAD. Zamisao je pokrenuta prije pola godine a cilj je stvoriti centar kojiče kulturnim, obrazovnim i poslovnim sadržajima okupiti i predstaviti hrvatsku zajednicu u Washingtonu i SAD, a ujedno biti i poveznica izmečuSAD i Hrvatske. Organizatori subotnjeg koncerta, Inicijativa za Hrvatsku kuču, Udrugabivših studenata zagrebačkog Sveučilišta i Hrvatska katolička župa sv.Blaža namjeravaju ove zime organizirati desetak koncerata na kojima če
predstaviti djela hrvatskih skladatelja i mlade hrvatske glazbenike koji
su na školovanju u SAD.

(Hina) fp sl


29.04.2002
HRVATSKA-SAD - US

POTICAJ ZA OTVARANJE "HRVATSKE KUĆE" U WASHINGTONU
WASHINGTON, 29. travnja (Hina) - Dvjestotinjak američkih Hrvata došlo je u nedjelju u prostorije crkve Gospe od pobjede, koju koristi Hrvatska katolička župa Sv. Blaža u Washingtonu, na prvo okupljanje s kojeg je ukupni dobrovoljni prilog namijenjen otvaranju "Hrvatske kuće" u glavnom gradu SAD.
Ed Damich, predsjednik Odbora tog projekta, inače sudac američkog Suda za federalna potraživanja, objasnio je da se u Washingtonu želi otvoriti dom koji bi bio kulturno i poslovno središte američkih Hrvata. U njemu bi svoje radne prostore imale iseljeničke udruge, župa i kulturna društva. Zamišljeno je da u Hrvatskoj kući bude i smještajni prostor za posjetitelje iz Hrvatske ali i one iz raznih krajeva SAD koji dolaze u američku prijestolnicu. 
Dvadesetak članova Odbora odlučni su svoju zamisao što prije pretvoriti u zbilju. 
Projekt je dobro primljen i među Hrvatima u drugim dijelovima SAD pa su nedjeljnoj svečanosti nazočili i posjetitelji iz Kansas Cityja i Pennsylvanije. 
Za dobar zalogaj, koji je goste sjetio na zemlju podrijetla pobrinuo se uvaženi majstor-kuhar Ivo Svirčić. 
U prigodnom programu nastupili su i članovi jednog od najstarijih kulturnih društava Hrvata u SAD, Kolo-kluba "Marjan" iz Steeltona u Pennsylvaniji. 
Među gostima su bili učenici i nastavnici osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice koji će u ponedjeljak u Washingtonu primiti nagradu kao pobjednici obrazovnog natjecanja Svjetskog tjedna svemira. 
(Hina) fp am 

14.05.2002
HRVATSKA-SAD - US
,HR

EDWARD DAMICH PREDSJEDNIK AMERIčKOG FEDERALNOG SUDA
WASHINGTON, 14. svibnja (Hina) - Edward Damich, sudac američkog Suda za federalna potraživanja imenovan je odlukom predsjednika Georgea W. Busha predsjednikom (Chief Justice) tog suda.Damichev izbor prethodno su glasovanjem podržali svi suci Suda za federalna potraživanja.Sudac Damich hrvatskog je podrijetla, rođen prije 53 godine u Pittsburghu. Njegovi roditelji, otac John i majka Josephine rođena Lovrenčić, omogućili su mu školovanje na tamošnjem Katoličkom sveučilištu a pravo je doktorirao na Sveučilištu Columbija u New Yorku. 
Za suca Suda za federalna potraživanja imenovan je u siječnju 1999. godine na mandat od 15 godina kao prvi i jedini pripadnik hrvatske zajednice u SAD na tako visokoj sudbenoj dužnosti. Sud za federalna potraživanja jedan je od četiri savezna američka suda neposredno podređen Vrhovnom sudu SAD. 
Damich je bio savjetnik u senatskom Odboru za pravosuđe, član američkog izaslanstva pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO), sveučilišni profesor i prvi predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA). Odnedavno je predsjednik Odbora projekta "Hrvatska kuća" čiji je cilj da se u Washingtonu otvori dom koji bi bio kulturno i poslovno središte američkih Hrvata. 
(Hina) fp maš 


23.05.2002
SAD-HRVATSKA - US

MARUNA: HRVATSKA KULTURA SE MORA PREDSTAVITI U WASHINGTONU
WASHINGTON, 23. svibnja (Hina) - Zbog značenja koje SAD ima u suvremenom svijetu, važno je da Hrvatska bude predstavljena u Washingtonu, kazao je u srijedu navečer u susretu s hrvatskim iseljenicima u američkoj prijestolnici predsjednik Hrvatske matice iseljenika Boris Maruna. 
"Nesumnjivo je da su Sjedinjene države velevlast pa u Washingtonu kao sjedištu te velevlasti treba biti predstavljena hrvatska kultura i tradicija", rekao je Maruna. 
Govorio je o želji Matice da se stvori prostor u kojem bi se mogli predstaviti različiti sadržaji, od škole jezika i knjižnice do likovnog i glazbenog stvaralaštva. Smatra da tu instituciju valja voditi profesionalno, što je jamstvo njezina uspješna rada, iako i ograničavajući čimbenik jer znači nemale troškove. 
Zamisao skupine ovdašnjih Hrvata o otvaranju Hrvatske kuće u Washingtonu i planova Hrvatska matica iseljenika ponešto se razlikuju, jer hrvatska zajednica želi prostor za komercijalne, poslovne i kulturne sadržaje, u kojem će moći raditi i katolička župa.HMI je, kaže Maruna, spreman darovati knjižnicu i pomoći opremanje Hrvatske kuće, a predlaže da se na ostvarenju zamisli angažiraju iseljenici iz svih dijelova SAD i drugih zemalja jer drži da je malobrojna zajednica u Washingtonu neće moći ostvariti samostalno.Maruna je prije dolaska u Washington boravio u Kanadi gdje je bio gost na folklornom festivalu kanadskih Hrvata u Torontu, te nazočio otvaranju likovne izložbe u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi. S vodstvom Kanadsko-hrvatskog folklornog saveza dogovorio je da se njihov folklorni festival 2004. godine održi u Hrvatskoj. 
(Hina) fp dl 

Danica Ramljak ramljakd@georgetown.edu 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.