Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Croatians in B&H  »  Operation "Storm" 1995 is the first ever military action that prevented genocide
 »  Home  »  Education  »  Operation "Storm" 1995 is the first ever military action that prevented genocide
Operation "Storm" 1995 is the first ever military action that prevented genocide
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  08/1/2020 | Croatians in B&H , Education | Unrated
Congratulations on the occasion of Victory Day and the Day of Croatian Defenders on 5th August to citizens of Croatia and all Croatians in the world


Operation Storm 1995, film by Nikola Knez


Dr. Slobodan Lang: Operation "Storm" was the first ever military operation that prevented genocide
Croatian soldier

Signing unconditional surrender of Serbian occupying forces.

President Franjo Tuđman with his colleagues on the fortress of the liberated town of Knin after five years of Serbian occupation.
Left to him legendary Croatian general Ante Gotovina.

On the Fortress of Croatian King Zvonimir (from 11th century) under the Croatian flag, in liberated Knin a few days after the start of operation "Storm".
President Franjo Tuđman in the middle, right to him Gojko Šušak, left to him Ante Gotovina.

President Franjo Tuđman in the liberated Croatian town of Knin.
All the photos are from the photogallery of the Croatian Ministry of Defence.


Dan pobjede

Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.
 • Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja".
 • Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.
 • "Oluja" je ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.
 • U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.
 • U samo 84 sata operacije "Oluja" oslobođeno je više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja
 • U akciji je sudjelovalo gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika
 • Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.
 • Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi ono što je oduvijek bilo njezino.
Objavljujemo ljubaznošću g. Krune Poljaka.The town of Knin suffered almost no destruction during a few days of its liberation from 4 years of Serbian occupation.
Please, compare with horrible pictures after three months of continous Serbian shelling and bombing of the Croatian city of Vukovar.


Vojno redarstvena operacija "Oluja"

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojno -redarstvenoj operaciji "Oluja". Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. "Oluja" je uz "Bljesak" ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego da vlastitom oružanom silom oslobodi ono što je oduvijek bilo njezino. Hrvatska vojska stasala je u silu koja je to sad mogla sama i bez ičije pomoći. U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za Oluju!

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a i uništenih neprijateljskih sustava veze te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Bila je to, u taktičkom i strateškom smislu, vojna operacija koju će zahvaljujući svojoj originalnosti i uspješnosti izučavati brojni vojni analitičari. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji "Ljeto 95" stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka silovito su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Helikopterskim desantom duboko u neprijateljsku pozadinu ušao je 1. hrvatski gardijski zdrug. Sjevernije s područja Kapele preko Slunja i Rakovice s jedne te Korenice i Plitvica s druge strane nadirale su snage 1. gardijske brigade radi spajanja s V. korpusom Armije BiH u cilju deblokade bihaćke enklave. Zauzimanje prijevoja Ljubovo i neutraliziranje neprijateljske zračne baze u Udbini bila je zadaća 9. gardijske brigade. Prostor Banije okružen je iz nekoliko pravaca. Udarna snaga u pravcu Petrinje gdje je neprijatelj pružao žestok otpor, i dalje prema Glini bila je 2. gardijska brigada. Postrojbe 3. i 5. gardijske brigade za to su vrijeme bile u stanju pripravnosti na krajnjem istoku Hrvatske u slučaju eventualnih neprijateljskih pokreta.

Tijekom prvog dana operacije prodor postrojbi Hrvatske vojske po dubini iznosio je pet do petnaest kilometara, a neprijateljska uporišta dovedena u okruženje ili poluokruženje. Već drugog dana operacije provedeno je osamdeset posto planiranih borbenih zadaća. Većina okupiranih hrvatskih gradova je opet slobodna, slave Kostajnica, Petrinja, Glina, Slunj, Gračac, Obrovac, Drniš... Slavi se i u Kninu koji je bio središte neprijateljske pobune, no oduvijek hrvatski kraljevski grad. Slavi cijela Hrvatska.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

U samo 84 sata vojnoredarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.

Izvor www.morh.hrCroatian forces meeting the forces of the Army of Bosnia and Herzegovina at the common border
just a few days after the start of the operation "Storm".

Govor dr. Franje Tuđmana održan 5. kolovoza 1996. u Kninu u povodu proslave prve obljetnice "Oluje".Počast poginulim braniteljima u Varaždinu. U prednjem planu varaždinska civilna garda - purgari.


Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predstavnici Varaždinske županije - Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske skupštine, Milan Pavleković, zamjenik župana i Stjepan Kelemen, županijski vijećnik te izaslanstva Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Varaždinske županije, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima na varaždinskom groblju. Na taj su način s poštovanjem i zahvalnošću odali počast svim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su utkali svoje živote u put prema sigurnom i mirnom razvitku naše zemlje, prema boljoj budućnosti.

Izvor www.varazdinska-zupanija.hr


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
 1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
 2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
 3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
 4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
 5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.