Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Tourism  »  Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
 »  Home  »  Poetry  »  Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
 »  Home  »  Education  »  Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
 »  Home  »  Croatian Cuisine  »  Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
 »  Home  »  Companies  »  Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
 »  Home  »  Awards  »  Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
Sasa Casic young Croatian winemaking prodigy of Pakrac and his teacher Ivan Enjingi
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  06/7/2012 | Tourism , Poetry , Education , Croatian Cuisine , Companies , Awards | Unrated
Results and recognitions after ten years of hard work


Saša Ćasić, 28 years old top Croatian wine maker. Photo from zeljko-vinskeprice.blogspot.com .
Address: Saša Ćasić, Frankopanska 39, 34550 Pakrac, Croatia
mob: +385 98 484 309, tel/fax: +385 34 437 042, +385 34 474 117
www.vina-casic.hr


 
Saša Ćasić, 28, from Pakrac is a young croatian winemaker under the mentorship of famous croatian winemaker mr. Ivan Enjingi from Vetovo, Požega. Saša Ćasić produces "Ćasić Wine" in sorts of "Graševina" and "Pinot sivi". This video documentary was filmed by HTV (Croatian Television) in October 2006.

Saša Ćasić, 24, iz Pakraca je mladi hrvatski vinar pod mentorstvom poznatog hrvatskog vinara g. Ivana Enjingija iz Vetova kraj Požege. Saša Ćasić proizvodi "Vina Ćasić" u sortama "Graševina" i "Pinot sivi". Ovaj dokumentarac snimio je HTV u listopadu 2006.



Saša Ćasić with golden grapes




 
Saši Ćasiću uručeno vrijedno priznanje
5. lipnja 2012, Ivana Orban

XVI. NACIONALNO SAVJETOVANJE O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU
Toplice Sveti Martin na Muri, 31. svibnja – 2. lipnja 2012. godine

XVI. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu na temu „Malo gospodarstvo na korak do integracije u jedinstveno europsko tržište“ prvi put je održano na kontinentu, u Toplicama Sveti Martin na Muri nakon dugogodišnjeg održavanja ove manifestacije u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku. Prema riječima ministra Marasa, tema Savjetovanja je ove godine pažljivo odabrana jer je od presudne važnosti dobro pripremiti hrvatske poduzetnike i obrtnike na izazove zajedničkog europskog tržišta na kojem su visoki standardi poslovanja.



Središnji dio Nacionalnog savjetovanja o poduzetništvu i obrtu bila je Svečanost dodjele nagrada najboljim poduzetnicima te učenicima i studentima za najbolji poslovni plan.

Ministarstvo poduzetništva i obrta i ove je godine prepoznalo razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Pakracu. Četvrtu godinu u nizu, nagrada je opet otišla u Pakrac, ovog puta mladom poduzetniku Saši Ćasiću. Ćasić vina nominirana su u dvije kategorije: najuspješniji mladi poduzetnik i najuspješniji mikro poduzetnik. Predstavnica Hrvatske agencija za malo gospodarstvo i investicije, Zrinka Malešević

uručila je nagradu za najuspješnijeg mladog poduzetnika na temelju odluke Povjerenstva sastavljenog od predstavnika Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG).

Pakrački poduzetnici nominirani su u tri kategorije pa je osim Ćasić vina, u kategoriji najuspješnijeg srednjeg poduzetnika bila i tvrtka D.E.M. d.o.o., a nagradu je dobila tvrtka Keramika Modus iz Vojnića.

Osim dodjele nagrada, u okviru panel diskusije „Institucionalna podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva“, predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta te relevantni dionici sektora malog gospodarstva, sudionike Savjetovanja su upoznali s aktivnostima koje su usmjerene na podizanje konkurentnosti poduzetništva i obrtništva te predstavili nove mjere za poticanje razvoja i podršku financiranju poduzetništva i obrtništva. Predstavljene su i mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini, tijek natječaja i prvi rezultati Plana poticanja poduzetništva i obrtništva -„Poduzetnički impuls“.

U subotu, drugog dana Savjetovanja govorilo se o mogućnostima i pretpostavkama za financiranje poduzetničkih projekata iz fondova Europske unije te su predstavljeni EU projekti Ministarstva poduzetništva i obrta namijenjeni razvoju malog gospodarstva.

Izvor www.pakrac.hr







 
Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo nagrade najuspješnijim poduzetnicima, učenicima i studentima

Selekciju i odabir najuspješnijih poduzetnika proveli su predstavnici: Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatskog zadružnog saveza.

Nagradu za najbolji poslovni plan učenika srednjih škola osvojila je Gospodarska škola Varaždin, a u kategoriji visokih škola i fakulteta - Fakultet strojarstva i brodogradnje osvojio je nagradu za najbolji poslovni projekt.

Najuspješnija zadruga je Zadruga Lepoglavska čipka, a najuspješniji tehnološki park - Tehnološki park Zagreb.

Najuspješniji poduzetnik inovator je karlovačka „TTK“ tvornica turbina.

U kategoriji mikro izvoznika nagrađena je „Stella Mediterranea“ iz Klisa, kao mali izvoznik nagradu je odnio „ERGO staples“ iz Lužana, a u kategoriji najuspješniji srednji izvoznik – „Bezak MTP“ iz Lobora.

Najbolji mladi poduzetnik je obrt „Ćasić vina“ iz Pakraca, a najuspješnija žena poduzetnica je Ivanka Šimić vlasnica tvrtke „Clarum“ iz Nove Gradiške.

Najuspješniji mikro poduzetnik je „Judita proizvodnja čarapa“ iz Slavonskog Broda, dok je najuspješniji mali poduzetnik tvrtka  „Almos“ iz Kutine.

Najuspješniji srednji poduzetnik je „Keramika Modus“ iz Vojnića.

Još jednom čestitamo svim dobitnicima nagrada, uz želje za još uspješnijim nastavkom poslovanja, rada i školovanja!

Izvor www.minpo.hr



Saša Ćasić, the best Croatian young entrepreneur awarded by the Ministry of Enterpreneurship and Crafts of the Republic of Croatia


Hard working Saša...

...and some of the results. Photo from zeljko-vinskeprice.blogspot.com

 
PAKRAC Saša Ćasić, 28-godišnji vinogradar i vinar iz Pakraca najbolji je mladi poduzetnik u Hrvatskoj prema odluci Ministarstva poduzetništva i obrta. Nagrada će mu biti uručena na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu koje će 1. lipnja biti održano u Svetom Martinu na Muri.

- U takvoj sam gužvi da ni ne znam koju sam nagradu dobio - rekao nam je Saša nakon što smo mu čestitali i dodao: - Naravno da takva nagrada godi, prvenstveno zato što je potvrda da je prepoznat moj devetgodišnji rad, a još k tome je i državna nagrada od strane resornog ministarstva.

Nije htio ovisiti o drugima

Saša je u vinogradarstvu od 19. godine, a prisjeća se da mu je to nekoć bila dječačka želja.

– Uvijek me je privlačilo vinogradarstvo i nakon završene srednje šumarske škole nisam mogao niti odraditi pripravnički u struci. Nisam htio ovisiti o drugima i posadio sam prvih 11.000 trsova na imanju u Donjoj Obriježi koje sam naslijedio od djeda i bake. Postupno sam se razvijao i širio, vinogradarstvo je preraslo u vinarstvo i danas imam oko 84.000 trsova posađenih na skoro 14 hektara od čega skoro 5 hektara u Donjoj Obriježi, a 9 hektara u pakračkim vinogradima.

Učio od Enjingija

Posebno je ponosan što je potpuno orijentiran na ekološku proizvodnju, što znači da ne koristi umjetna gnojiva, ne šprica travu niti koristi pesticide i insekticide, a u proizvodnji vina koristi isključivo prirodne kvasce i prirodni proces sazrijevanja vina.

- Sve što znam o vinogradarstvu naučio sam od svoga mentora Ivana Enjingija koji i danas povremeno navrati na imanje i sretan sam što je i on zadovoljan onim što sam učinio.

Najgora je birokracija

A Saša je učinio puno. Osim uređenih vinograda, razvoj bazira na seoskom turizmu pa u sklopu imanja ima ribnjak, drži i konje za terapijsko jahanje. U planu je proširenje i uređenje podruma, uređenje smještajnog kapaciteta za 50-ak osoba, što će ovisiti o novcu, a uz izgrađenu obiteljsku kuću u kojoj živi sa suprugom i dvoipolgodišnjom kćeri na imanju su dvije gospodarske zgrade, manji voćnjak, velika zatvorena sjenica koja prima 50-ak ljudi i novoizgrađena pečenjara s krušnom peći. Kaže da gostiju ima sve više, tvrdi da ima sobe da bi svaki vikend bio popunjen, a lani ga je, prema njegovoj procjeni posjetilo više od 500 gostiju uglavnom s područja Zagreba.

– U ponudi sam povezan s nekoliko ovdašnjih OPG-a i to je ključna stvar za opstanak svih nas jer moramo raditi zajedno i samo tako možemo biti kvalitetni i konkurentni, kaže Saša kojem najteže padaju birokracija i papirologija.

– Lakše mi je 24 sata raditi s motikom, nego jedno prijepodne rješavati papire.

Ulaskom u EU lakše će izvoziti

U svom OPG-u trenutno ima jednog stalno zaposlenog radnika, a kada postoji potreba, posebno u vrijeme berbe, koristi sezonsku radnu snagu. Površinu pod vinogradima više ne planira širiti, njegova vina moguće je pronaći u brojnim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a veseli ga i skori ulazak Hrvatske u EU.

– Ulaskom u EU lakše ću izvoziti manje količine vina jer već sada postoji interes iz inozemstva za mojim proizvodima. Osim toga, dostupno će nam biti i jeftinije gnojivo, ambalaža, oprema pa ćemo moći biti konkurentniji. Nadam se da će se do tada uspjeti i riješiti sve prisutniji problem naplate jer ispada kako je danas vino lakše prodati nego ga naplatiti, dodaje Saša.

Mladima nedostaje odgovornost

Tvrdi da u ovom poslu ne mogu uspjeti oni koji planiraju zaraditi na brzinu jer, kako sam kaže, nakon skoro desetljeća rada sada je u fazi da se financijski uspijeva pokriti i predviđa da će trebati raditi još 10 godina da bi došao do faze kada će moći reći da od ovog posla zarađuje za život.

- Čini mi se da među mladima danas nedostaje odgovornost za posao. Onima koji tu odgovornost imaju, svi bi trebali dati potporu, i država i društvo i banke i politika. Ali je svakom poduzetniku ključno da bude uporan, realan i strpljiv, posebno ako se odluči na ovakve poslove na „duge staze“, zaključuje Saša.

Izvor www.034portal.hr



Paradize of Ivan Enjingi Wineries, overlooking the valley of Požega



Enjingi Wines, Croatia 

Wines of the Enjingi family are traditionally miraculous. Nothing has changed their winemaking philosophy, neither history nor social and political climate in which they were made.


The prestigous medal awarded by the British journal Decanter to Enjingi's wine "Venje" in 2004 in London, when it was proclaimed to be the best wine in the world! The selection was made among 4.500 wines by the world's leading enologists. In 2006 he was awarded the International Star for Quality by the international society Business Initiative Directions.

Winemaking has always been tempted by unpredictable nature, but hard working and experienced people learned how to take advantage of it. Through the years they have established an authentic winemaking tradition.


Ivan Enjingi in his celler near the town of Pošega. Photo from zeljko-vinskeprice.blogspot.com
where you can also find an interesting interview with Mr. Enjingi in Croatian.

The Enjingi family celebrates 117 years of winemaking. No matter how strongly they follow their own tradition, their success turns to be a modern guide in the whole winegrowing area.

Source www.enjingi.hr



Enjingi

Today the business is run by Ivan Enjingi, one of Croatia’s most respected wine makers, who has received four Decanter World Wine Awards. His winary had a beautiful view of the Golden Vally (Valis Aurea) known for producing premium wines.

The family tradition of vine cultivating was first started in 1890 by Koloman Enjingi when he planted the first Graevina and Kadarka vine-stocks. The tradition was then continued and all Enjingi wines have been produced ecologically for over 25 years, which was officially recognized in 1991 when they were presented with Croatia's "green symbol." Today the business is run by Ivan Enjingi, one of Croatia's most respected wine makers, who has received four Decanter World Wine Awards. His winary had a beautiful view of the Golden Vally (Valis Aurea) known for producing premium wines.

Source www.diwine.biz

More information abut Ivan Enjingi:
www.tasteofcroatia.org
www.wine-pages.com
www.fnw.com.np
blog.vino.hr
madisonwinecellar.com/wine-store



Did you know

  • that Croatia has as much as 130 indigenous wine sorts
  • that in Dalmatia, coastal region of Croatia, 85% of all wines are produced from indigenous varieties
  • that the grape growing tradition in Croatia is over a thosand years old

Source hwww.diwine.biz



The Lipik lipizzaners are a trade-mark of the town of Lipik, not far from Pakrac where Saša Ćasić lives.


Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.