Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  (E) Malkovich zainteresiran za Vilu kod Dubrovnika
(E) Malkovich zainteresiran za Vilu kod Dubrovnika
By Nenad N. Bach | Published  02/16/2004 | Community | Unrated
(E) Malkovich zainteresiran za Vilu kod Dubrovnika

 

MALKOVICH KUPUJE VILU U TRSTENOM


Vlastima Bosne i Hercegovine stigla je ponuda poznatog americkog glumca hrvatskog podrijetla Johna Malkovicha koji je preko pisma namjere Vijece ministara BiH obavijestio o želji za kupnjom nekretnine, zemljišta i kuce, koja se nalazi u Trstenom kod Dubrovnika, dakle na teritoriju Republike Hrvatske. Vijece ministara BiH razmotrilo je navedeno pismo i zadužilo Ministarstvo financija i trezora BiH da Vijecu ministara BiH dostavi mišljenje o Malkovichevoj ponudi.
Kako Slobodna Dalmacija saznaje, predmet Malkovicheva interesa je Villa Aurora, jedan od ljepših ljetnikovaca u Trstenom. Pravo korištenja njome ima pak vlada Bosne i Hercegovine i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg se ova gradevina nalazi u derutnom stanju i propada.
Naime, i ta vila je predmet sukcesije i pregovora o raspodjeli imovine medu bivšim jugoslavenskim republikama što traje vec godinama. Villa Aurora smještena je ispod Arboretuma u Trstenom u sjeni cempresa i bogate mediteranske vegetacije uz more, s pogledom na otoke Lopud i Šipan, a ispred vile nalazi se veliki trstenski mul.
To kameno zdanje izgradeno je pocetkom prošloga stoljeca, a do pocetka devedesetih godina služilo je kao odmaralište ondašnjeg Izvršnog vijeca Bosne i Hercegovine. Na citavom imanju uz veliki vrt nalazi se i nekoliko popratnih kucica-apartmana, a vila ima i svoju vlastitu odvojenu plažu.
Iako je nekoliko godina prije rata interijer vile obnovljen, tijekom okupacije ona je opljackana i razrušena, a jednim dijelom i zapaljena. Za njezinu kupnju i obnovu, doznajemo, bilo je prilicno interesenata, a svojedobno je bila zainteresirana i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Paulina PEKO Zdenko RERIG & Slobodna Dalmacija

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.