Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Science  »  Artur R. Bagdasarov published an important book "Armenija - Noina zemlja" in 2018
 »  Home  »  History  »  Artur R. Bagdasarov published an important book "Armenija - Noina zemlja" in 2018
 »  Home  »  Education  »  Artur R. Bagdasarov published an important book "Armenija - Noina zemlja" in 2018
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Artur R. Bagdasarov published an important book "Armenija - Noina zemlja" in 2018
Artur R. Bagdasarov published an important book "Armenija - Noina zemlja" in 2018
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  12/1/2018 | Science , History , Education , Culture And Arts | Unrated
This is Bagdasarov's fifth book in Croatian language, and the third dealing with Armenia


Artur Rafaelovič Bagdasarov: Armenija - Noina Zemlja, Školska knjiga, Zagreb 2018.


Artur R. Bagdasarov: Armenija - Noina zemlja: kultura i povijest

Ovo raskošno opremljeno izdanje posvećeno je kulturi i povijesti nama geografski daleke, ali duhovno bliske Armenije.

Bogato je ilustrirano lijepim fotografijama kulturnih, umjetničkih i prirodnih bogatstava i namijenjena širokomu krugu čitatelja koji se zanimaju za kulturu i povijest Armenije.


Dr. Artur R. Bagdasarov, Moscow, distinguished expert in Croatian language and lexicography.

U knjizi se mogu naći osnovni podatci o Armeniji, njezinoj Crkvi, znamenitostima, uglednim predstavnicima kulture i povijesti. Tu će se hrvatski čitatelj upoznati s armenskim jezikom i pismom, narodnim običajima, književnošću, mitologijom, slikarstvom, knjigotiskanjem, glazbom, filmom, minijaturama, hačkarima (kamenim križevima) i pojedinim poslovicama armenskoga naroda.

Knjiga Armenija – Noina zemlja pisana je znanstveno-popularnim stilom i ima enciklopedijsko obilježje, pa se nadamo da će izazvati veliko zanimanje u Hrvatskoj te poslužiti daljnjemu širenju i produbljivanju etnokulturnih i duhovnih veza dvaju naroda, hrvatskoga i armenskoga.

1. Armenija - Hayastan
2. Kulturna baština
3. Duhovna baština
4. Poznati djelatnici armenske kulture i povijesti.

Najveća i možda najdublja duhovna poveznica Hrvata i Armenaca je sveti Vlaho (sv. Blaž, lat. Sanctus Blasius, arm. Surb Barceg), zaštitnik grada Dubrovnika.

Malo je poznato da je Kongregacija mhitarista, benediktinskih redovnika Armenokatoličke crkve, u svojoj tiskari u Beču objavila više od dvjesto hrvatskih knjiga.

U knjizi se nalazi i nekoliko tekstova o Armencima koji su djelovali u Hrvatskoj gdje su ostavili vidan trag u kulturi i znanosti. Navedimo samo neke.

Dubrovčanin Đuro Armen Baglivi (1668. - 1707.) je bio medicinski pisac, profesor teoretske medicine na rimskom arhiliceju i liječnik papa Inocenta XII. i Klementa XI.

Među zanimljivostima su i tekstovi o dvama poznatim Armencima koji su nakon Listopadske (Oktobarske) revolucije živjeli i radili u Hrvatskoj.

Jedan od njih je prof. ing. Artemije Šahnazarov (1891. - 1973.). Radio je na Tehničkoj visokoj školi (kasnije Tehnički fakultet, potom Strojarsko-brodograđevni fakultet). Kao znanstvenik se bavio teorijom rezanja alatnim strojevima i ispitivanjem kvalitete materijala. Autor je nekoliko knjiga.

Drugi je počasni građanin Biograda na Moru Vagan Melik-Karaganjan (1889. - 1977.), dipl. ing. arhitekture, građevinski poduzetnik i hotelijer koji je sagradio u tom gradu banovinsku bolnicu (1932. - 1933.) i hotel imenom "Ilirija" 1934.


Hotel Ilirija u Biogradu, koji je dao izgraditi
Armenac Vagan Melik-Karaganjan 1934. g.

Zagrebački Muzej Mimara u zbirci crteža, grafika i minijatura čuva tri sitnoslike iz 1358. god. poznatoga armenskoga sitnoslikara i pisara Zakarija Ahtamarcija, a isto tako i armenski molitveni svitak pahpakan ili hmail iz 1721. god.

Među zanimljivostima je i riječka zgrada, zvana "Turska kuća" koja je građena u neomaurskom stilu s balkonskim lukovima, biljnim i životinjskim ornamentima, ljudskim likovima i arapskim natpisima, nekoć je bila vlasništvo greciziranoga Armenca Nikolaija Nikolaidesa (1855. - 1933.) i njegove supruge Riječanke Antonije Bartolich Gelletich. Nikolai Nikolaides (arm. Nikogajos Nikogosjan) je bio dugogodišnji osmanski diplomatski i trgovački predstavnik u Španjolskoj, a od 1898. god. konzul u Rijeci.

Uvjereni smo se da će ova knjiga dr. Artura Bagdasarova poslužiti daljnjemu upoznavanju, zbližavanju, širenju i produbljivanju etnokulturnih, duhovnih i prijateljskih veza dvaju naroda, hrvatskoga i armenskoga.




How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.