Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Media Watch  »  Gladne uši is a finalist at the New York Festival's International Radio Program Awards
 »  Home  »  Awards  »  Gladne uši is a finalist at the New York Festival's International Radio Program Awards
Gladne uši is a finalist at the New York Festival's International Radio Program Awards
By Marko Puljić | Published  05/27/2015 | Media Watch , Awards | Unrated
Emisija 'Gladne uši' jedina izvan engleskog govornog područja koja je nominirana u svojoj kategoriji
Gladne uši  na New York Festival's International Radio Program Awards

Monday June 22, 2015

Save the Date! New York Festivals World's Best Radio Programs℠ will host its 2015 awards gala on Monday evening, June 22, 2015, in New York City.

Join us as we salute the winners in a ceremony featuring trophy-winning guest presenters and clips of the World's Best Radio Programs including the Grand Trophy, Broadcaster of the Year, UNDPI, Gold, Silver and Bronze Trophy-winning programs.

We will be returning to Manhattan Penthouse for the celebration including a cocktail reception, a seated dinner awards presentation and a champagne reception. Dress is business attire.

WHAT: 2015 New York Festivals World’s Best Radio Programs Gala

WHERE: Manhattan Penthouse, 80 Fifth Avenue (at 14 St & Union Square) New York, NY

WHEN: Monday, June 22, 2015 6 PM – 7 PM Cocktail Reception 7 PM – 10 PM Dinner & Awards Presentation 10 PM – Champagne Reception

For more information visit: http://www.newyorkfestivals.com/radio/

Gladne uši na New York Festival's International Radio Program Awards

Autor: Goran Komerički Objavljeno: 21.05.2015 12:46

The 2015 Radio Awards Gala take place on Mo

Radijski talk show 'Gladne uši' Ljudevita Grgurića-Grge u kojemu je gostovala umjetnica sevdaha Amira Medunjanin nominiran je u kategoriji Best Regularly Scheduled Talk Program na njujorškom festivalu najboljih svjetskih radijskih programa.

Riječ je o priznanju koje se donosi na osnovi prosudbi stručnoga ocjenjivačkog suda sastavljenog od gotovo 150 vrhunskih radijskih profesionalaca najeminentnijih radijskih stanica i servisa iz cijeloga svijeta.

Zanimljivo je kako je emisija 'Gladne uši' jedina izvan engleskog govornog područja koja je nominirana u svojoj kategoriji. Konkurenti za nagradu dolaze iz Kanade, Novog Zelanda, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Istovremeno, autoru i voditelju Ljudevitu Grguriću-Grgi, u sklopu Dana HRT-a, uručena je godišnja nagrada HRT-a upravo za za tu emisiju koja se četvrtkom - s početkom u 10:30 sati - emitira u programu HR2.

Svečanost proglašenja najboljih na New York Festival's International Radio Program Awards održat će se 22. lipnja u New Yorku.

 

 AMIRA MEDUNJANIN: 'TREBALA SAM PONIJETI KAKVO PAKIRANJE MARAMICA'

 Radijski talk show Ljudevita Grgurića-Grge donio je suze i smijeh u razgovoru s bosanskom Billie Holiday.

'Naša radijska gošća ima jednu temeljnu karakteristiku bez koje ne bi bilo dobrog sevdaha, a to je što ona služi pjevanjem pjesmi', rekao je spisatelj Sead Muhamedagić, gostujući u radijskom showu 'Gladne uši’. 'Ona je svjesna toga da se sevdah ne pjeva grlato’, podvukao je, ‘da se sevdah mora iz duše izvlačiti, da se te melodije koje su kao niti ćilima moraju fino tkati da bi lijepo došle do izražaja. A što još ona čini svojim pjevanjem? Ona povezuje svjetove. Spaja ih i premošćuje.'

Tako i jest. Već godinama. Od trenutka kada je Amira Medunjanin otkrila da je njena misija na ovome svijetu vezana uz pričanje priča putem pjesama koje postoje stoljećima i čekaju da budu prenesene novim generacijama. Te pjesme su sevdalinke. A sevdah je – reći će radijski gosti – univerzalno stanje uma, stanje koje je nemoguće staviti u geografski okvir. Zato je i Nick Cave, na neki način, dio svijeta sevdaha.

Sevdalinke donose istinite priče o ljudima 'iz njihovih života. Njihove tuge, njihovi jadi, njihove sreće i njihove boli satkale su stihove koje donose fantastične poruke prijemčljive današnjem vremenu'. Bosanska Billie Holiday – kako je umjetnicu sevdaha nazvao londonski novinar Garth Cartwright – pričala je o tome na radiju: 'Poruke su to koje su potrebne. Pogotovo danas. Živimo prebrzim životom, zaboravili smo osnovne ljudske stvari, a iskonske vrijednosti su ostavljene po strani. Mene su ove pjesme educirale cijeli život, jer su nam ih u amanet ostavili ljudi kako bi svijet bio bolji.'

Može li svijet biti bolji? Može li donijeti smijeh, dobročinstvo i ljubav na svakome koraku? Radijski show 'Gladne uši' vjeruje da može. I siguran je da osjećaji, emocije i ganuća ostaju dijelom ljudskosti u svijetu zagubljene osjećajnosti i nedostatka altruizma.

Razgovor Ljudevita Grgurića-Grge s 'čarobnim glasom sevdaha' ispunjen je suzama ganuća, emotivnim trenucima, izvedbama koje će nas dodirnuti tamo negdje duboko i ostaviti trag. Jer, 'sevdalinke su pjesme koje su po svome statusu posve jednake opernim arijama', reći će Sead Muhamedagić tijrkom trajanja radijskog showa, 'one su arije ovog podneblja i izražavaju svu onu puninu najrazličitijih emocija koje se mogu naći u opernim arijama, a kao ljubavne pjesme one su ljubavne u nnajširem smislu. Jer govore o ljubavi prema drugom čovjeku, prema ženi, prema gradu, prema rijeci, prema planini. Nema o kojoj ljubavi ne govore.'

Amira Medunjanin u  izvođenje svake pjesme unosi toliko emocija da, prema vlastitim riječima, 'umire barem pet-šest puta na sceni tijekom svakoga nastupa'. Dvije takve izvedbe čuli smo i u radijskom showu ‘Gladne uši’. Umjetnica sevdaha je gladne uši napunila s toliko ljubavi i emocija koje ćemo još dugo nositi sa sobom.

 GLADNE UŠI

Talk show Ljudevita Grgurića-Grge koji u programu HR2 iz tjedna u tjedan nudi atraktivne teme nerijetko inspirirane aktualnim događajima. U showu se o odabranoj temi ili neobičnim pitanjima priča na pristupačan i razumljiv način iz raznih rakursa. Svakoga tjedna sudjeluju eminentni gosti iz zabavnih, kulturnih i političkih segmenata društva. Emitira se svakoga četvrtka od 10:10 do 12:30 sati.

 LJUDEVIT GRGURIĆ-GRGA

Ljudevit Grgurić-Grga je dugogodišnja medijska zvijezda hrvatskog radijskog i televizijskog etera. Njegovi radijski programi uvijek su imali visoke rejtinge slušanosti, od showa ‘Retrovizor’ na zagrebačkom Radiju 101, smitiranom osamdesetih, do današnjeg showa ‘Gladne uši’ u programu HR2. Zahvaljujući  televizijskom showu ‘Sedma noć’ koji je rušio rekorde gledanosti u Hrvatskoj – a emitrao se u programu HRT-a – prozvan je Elvisom malih ekrana. Bio je urednikom Zabavnog programa HTV-a, koproduvcentom, autorom i voditeljem televizijskih showova, jednako kao i posebnih projekata nacionalne televizijske kuće.

 AMIRA MEDUNJANIN

Amira Medunjanin je umjetnica čije izvedbe sevdaha publiku ostavljaju bez teksta. Izvodi tradicionale Bosne i Hercegvine i susjednih zemalja, a njezine interoreatcije prepoznate su u glazbenim krugovima širom Evrope i svijeta. Do sada je objavila šest studijskih albuma i održala niz koncerata u svjetskim koncertnim prostorima. Njezin novi album nosi naslov ‘Silk & Stone’.

 web stranica: www.amiramedunjanin.ba

Formatted for CROWN by Marko Puljic
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.