Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Education  »  Nikola Tesla Electric Vehicles Rally Croatia 2014 directed by Igor Kolovrat
 »  Home  »  Companies  »  Nikola Tesla Electric Vehicles Rally Croatia 2014 directed by Igor Kolovrat
 »  Home  »  Business  »  Nikola Tesla Electric Vehicles Rally Croatia 2014 directed by Igor Kolovrat
Nikola Tesla Electric Vehicles Rally Croatia 2014 directed by Igor Kolovrat
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  06/10/2014 | Education , Companies , Business | Unrated
The first international electric vehicle rally in Croatia
 

On the photo Svemir Vranko.
Director and founder of the Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014 was Mr. Igor Kolovrat.

 
Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014 was the first international electric vehicle rally in Croatia. It was held from May 27 till May 31 2014, covering approximately 150 -200 km per day and accompanied by entertainment programs. Croatian engineers have designed and produced a considerable number of electric car models (for example, Rimac, Dok-ing) which were be showcased during the event.





Croatian electric car produced by Dok-ing co. Mr. Vjekoslav Majetić, in the middle, is the director of the company.





 
NIKOLA TESLA EV RALLY CROATIA 2014

Nakon 5 dana na cesti te prijeđenih i više od 850 km, prvi reli električnih vozila „Nikola Tesla EV Rally  Croatia 2014“ završio je dodjelom nagrada na Zagrebačkom Jarunu,31.05.2014. u 13.00 sati u restaurantu Lido. Pobjednicima su uručeni pehari te prigodne nagrade kao što su majice hrvatskog branda „Brokula i Ž“ s kojima su natjecatelji bili oduševljeni. Kako saznajemo od organizatora, prezadovoljni su uspjehom prvog relija usprkos otežanim okolnostimazbog punjenja vozila na ruti, što je bilo zahtjevno i za njih i za same natjecatelje ali se nadaju da će za slijedeću godinu sve biti puno lakše kako bude i više postavljenih punionica za e-vozila čemu se misle posvetiti više odmah po završetku relija.

Izuzetno zadovoljstvo nam je bilo prisustvovati i postavljanju prve brze punionice u Smiljanu-Gospić u sklopu „MC Nikola Tesla“ ,koja je donirana od strane organizatora Gradu Gospiću, četvrte postavljene u sklopu relija. Naime, prva postavljena se nalazi ispred hotela Lone u Rovinju, druga u Gradu Kastavu iznad Rijeke, a treća u Starigrad Paklenici kod Zadra. Još jedna zanimljiva usluga koja je predstavljena po prvi puta u sklopu relija je „Cloud“ „Nadzor vozila“ partnera Hrvatskog Telekoma koji nam je putem aplikacije za mobilne telefone te GPRS uređaja ugrađenih u vozila natjecatelja, u svakom momentu dozvoljavao da vidimo gdje se koje vozilo na ruti nalazi.

Još jednom se moramo zahvaliti našim partnerima bez koje sve ovo ne bi bilo moguće, a to su tvrtka Dok Ing iz Zagreba, tvrtka Avantcar iz Slovenije i Hrvatske te tvrtka L.M.G. Auto, zastupnik Mitsubishi vozila za Hrvatsku, a ne smijemo zaboraviti niti „Energetski Institut Hrvoje Požar“ iz Zagreba koji nam je svoje usluge stavio na raspolaganje od prvog momenta.

U kategoriji A

1.Dominik Westner Tesla Roadster
2.Adriano Ruchinni Tesla S
3.Stefan Aufshneiter Tesla S

Kategorija B


1.Vjekoslav Majetić iz  tvrtke Doking vozilo XD
2.Tomo Boško iz tvrtke Doking vozilo LOOX
3.Uroš Krmac vozilo Smart tvrtke Avantcar

Kategorija C

1.Neven Carinic (vozač) i Dubravko Škrlec vozilo Citroen C zero iz tvrtke Philip Morris
2.Andrej Kosmačin Mitsubishi Nissan Leaf vozilo tvrtke Avantcar
3.Zoran Majcan novinar magazina Auto Start,  vozilo Mitsubishi iMiev

Kategorija najuporniji i najizdrzljiviji natjecatelj: Nenad Devetak u prerađenom Tico vozilu na struju

Kategorija fair play: Adriano Ruchinni u Tesla S vozilu
Kategorija za poseban doprinos reliju: Matej Čer iz tvrtke Avantcar u Tesla S 85 vozilu
Kategorija za poseban doprinos reliju: Vjekoslav Majetić iz tvrke Dok ing u XD vozilu
Naj par relija: Marko Ciglar i Eva u Wrangler Jeep prerađenom vozilu na struju

Pobjednici rallyja Veleposlanika

1.Mjesto: Veleposlanik Mađarske , g.Ivan Gabor
2.Mjesto: Veleposlanica Bugarske, gđa.Tanja Dimitrova
3.Mjesto : predstavnik MUP-a, g.Dragutin Cestar, predstavnik PU Istarske

Igor Kolovrat
CEO
Kilovat
Tvornica Ideja
E.V.A. Blue
Baruna Trenka 8, 10 000 Zagreb, HR

+385 91 49 49 959
skype: igor.kolovrat



Particpants of the Nikola Tesla Electric Vehicles Rally Croatia 2014

Croatian landscape during the Nikola Tesla EV Rally

 
Koncentrat električnih vozila u zemlji Nikole Tesle

... Dvadestetak električnih vozila iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske i isto toliko timova s preko 50 učesnika napunilo je svoje baterije i iz Rovinja, preko Poreča, Labina, Opatije, Njivica na Krku i Zadra sve do Smiljana, Plitvica i Zagreba i krenulo preko brdovitih predjela Hrvatske u istinsku avanturu i ozbiljan test električnih vozila.

Tim udruge Greenergo se okupio u Rovinju u sastavu Daniel Fabris i moja malenkost Svemir Vranko, a uz podršku Fiorele Tominić. Nedavno je Electric Angels, projekt udruge Greenergo dobio svoje mjesto u poduzetničkom inkubatoru IMPACT HUB-a u Zagrebu pa je ovo bila izuzetna prilika još bolje upoznavanje zajednice zaljubljenika u elektro pogon.

Na različitim dionicama čekala nas je struja iz kamiona generatora tvrtke DOK-ING ili iz gradskih punionica. Cilj ovog rally-a je uz promociju turizma, bio i da se u gradovima diljem Hrvatske postave brze stanice za punjenje. Neslužbeno doznajemo da su gospoda iz HEP-a odlučili ne podržati ovu inicijativu iako su još pred više godina najavili postavljanje cijele mreže stanica za punjenje električnih vozila. Rezultat toga je da su u ovom trenutku najsigurnije punionice u Hrvatskoj dobra volja "malih" ljudi po kućama i poduzetnika - vlasnika kafića i restorana duž naše rute.
Na rally-u su se prvi puta u organiziranom obliku u Hrvatskoj pojavili najnoviji Tesla S modeli (čak njih 5!) i jedan Tesla Roadster, zatim Nissan Leaf-ovi, Električni Smart-ovi, 3 Mitsubishi MiEV-a, Citroen C-Zero, hrvatski DOK-ING Looks u kabrio i "daje ti krila" varijanti i nekoliko samograditelja poput električne Bube, AX-a, Tica i atraktivnog, ali za rally baterijama nedovoljno opremljenog Jeep Wranglera. Također u timu je i jedan plug in hybrid – Mitsubishi Outlander.
Ovaj događaj je prava inicijacija elektro mobilnosti u Hrvatskoj, ona ista elektro mobilnost koja je bila ignorirana od kupaca i prodavača zadnjih 5 godina, a naglo je živnula otkad su se prikazala državna poticajna sredstva u iznosu od ukupno 5 mil. kuna koja su naprosto planula. U okviru tih poticaja 70.000 kuna je bilo namjenjeno za poticaj kupnje električnog vozila.

Na ovom rally-u prikazale su se dvije zvijezde, g. Vjektesla-relly-2oslav Majetić, čovjek dobrog srca i vlasnik tvrtke DOK-ING koji je svojom nazočnošću i nazočnošću svog razvojnog tima odlučio hrabro pokazati da njegova vozila mogu proći i zahtjevne rute poput ove i koji neslužbeno najavljuje mogućnost serijske proizvodnje jeftinijih modela električnih vozila za svakodnevnu uporabu.

Druga zvijezda su bili Tesla S modeli koji tatalno dominiraju rally-em svojom pojavom, brzinom i dosegom po punjenju baterija. Oni su po svojim performansama, inovativnosti i izgledu moćne električne krstarice u koje je ugrađen snažan sportski duh. S maksimalnom brzinom od oko 250 km/h i dometom preko 350 kilometara po punjenju svuda plijene pažnju i odaju osjećaj nadmoći i sigurnosti vožnje na duge staze. Cijenom od 80 – 100 tisuća eura također spadaju u tu, "težu" kategoriju. Njih 4 je stiglo iz Slovenije i jedan iz Austrije.

Moja osobna zvijezda je bio anđeo čuvar - motorista Žan iz Pule koji je mene u Mitsubishi MiEV-u i kolegu u električnom Ticu cijelo vrijeme pratio tijekom avanture od Njivica do Zadra i od Zadra do Slunja, pronalzeći nam lokacije za punjenje.

U Njivicama su mi smještaj ponudili Marijana i Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner tako da sam imao privatnu punionicu u njihovom dvorištu. Vjerojatno zbog udara groma i nevremenu koje je pogodilo Njivice te noći na neko vrijeme bilo nestalo struje tako da ujutro moj Mitsubishi MiEV nije bio skroz napunjen. Imao je samo 87 km dometa nakon 8 sati punjenja. Također, ujutro sam bio napravio i dvije prezentacije tog elektro vozila za osnovnoškolce u Omišlju na Krku što je dodatno smanjilo domet na oko 65 km za rutu od 190km. Zbog toga sam do Zadra imao čak tri dopunjavanja i to na privatnim utičnicama koje je meni i kolegi Nenadu u elektro Ticu pronalazio Žan na svom motoru, obilazeći rijetke kuće srednjo-jadranske magistrale i informirajući nas o dužini nadolazećih uspona koji su ubojica dometa električnih vozila srednje klase.
Moje zadnje punjenje bilo je sat vremena u ponoć na naplatnim kućicama na 20 km od Zadra. Dugoročni spas tog dana došao je u obliku cjelonoćnog punjenja u privatnom smještaju centra Tara u Zadru.

Slijedeće jutro krenuli smo u još zahtijevniju 350km dugtesla-relly-3ačku rutu od Zadra preko Gračaca do Smiljana uz posjet rodnoj kući Nikole Tesle, Plitvičkih jezera, Slunja i Zagreba.

Sa 160 km dometa u baterijama u uspon od 15km preko Velebita sam krenuo s optimizmom koji je bio opravdan jer sam za razliku od predhodnog dana (iako vozeći oprezno sporo) s lakoćom savladao najvećeg neprijatelja elektro pogona – uspon na kojem nema ljudskih nastambi ili restorana za eventualno nadopunjavanje. Žan na motoru je bio moj veran pratitelj na toj ruti, a Nenad koji je u elektro Ticu krenuo ranije nas je čekao čekao na osiguranom mjestu za punjenje u Gračacu. Tu sam i ja kratko nadopunio električnog Mitsubishija i jurnuo prema Smiljanu. Uz put sam u rally stilu kod Gospića dodao gas, podignuvši kazaljku mjerača snage u power opciju i uz vrištanje elektrona prestigao dva Nissan Leafa slovenskih registracija koji su u šparnom modu milili ličkom cestom prema Smiljanu.

Cesta od Gospića prema Smiljanu je uz panoramu Velebita s lijeve strane, rječica, neobičnih brda i zelenila s desne vjerojatno slična onoj koju je Tesla doživljavao pred više od 100 godina u vrijeme djetinjstva, odrastanja i mladosti. Zanimljivo je da je odmah izvan Smiljana prema Gospiću jedno brdo koje nalikuje na piramidu i da su ostala brda oko Smiljana bas poput nekog geološkog elektromotora okružili rodno mjesto našeg genija. Možda se i u tom prirodnom magnetizmu oko Smiljana krije dio Tesline inspiracije.

I napokon, poput nekog povratnog vala uzroka i posljedica su nakon više od 100 godina, automobili na električni pogon, onaj pogon koji je on osmislio i patentirao, prilazili i okupljali se oko njegove rodne kuće. A vozila su "Made in USA", "Made in Japan" i "Made in Croatia". Meni još čudesnije je da sam bas tamo prvi puta imao priliku voziti Tesla S model i ostao sam paf.

Ubrzanje koje je totalno neprimjereno naizgled teškoj i masivnoj karoseriji zaljepilo me za sjedalo unutar prve sekunde ubrzanja, a komandni, 17 inch-ni displej podijeljen na dva je poput zabavnog centra sam za sebe. Kvake za otvaranje vozila nisu vidljive izvana već iskoče iz vrata kada se vozač približi na 30-tak centimetara vozilu - da samo spomenem neka od čudesa Tesle S modela. Jednom riječju: fascinantno! I totalno primjereno veličini Teslinih ideja o budućnosti prijevoza. Onaj dio koji još uvijek nedostaje i koji Tesla nije uspio riještiti, a niti današnji inžinjeri i izumitelji nisu je bežični prijenos energije za čiji razvoj g. Morgan nije Tesli dao financiranje. Ali vjerujem da će uskoro doći i zanimljiva rješenja na tom području.

Još jedna divna stvar je da su direktno iz Zagreba u Smiljan stigli Mate Rimac i njegova djevojka Monika Mikac i dio njegovog Rimac Automobili tima zajedno s prvim američkim kupcem njegovog Concept One električnog vozila. Ovaj puta su doveli nekoliko super brzih Greyp električnih bicikala koje smo mogli testirati u prekrasnoj prirodi Smiljana. Također, u Smiljanu je ispred Tesline kuće financirana i postavljena brza stanica za punjenje električnih vozila od strane organizatora rally-a Igora Kolovrata, a slične stanice su na zahtjev i uz asistenciju g. Kolovrata postavljene kod hotela Lone u Rovinju, na Paklenici i Kastavu s perspektivom stanica u Poreču, Zadru i drugim gradovima u Hrvatskoj. Hvala Igore na predanom, pionirskom radu i požrtvovnosti!

Danas je Smiljan mjesto inspiracije i edukacije, a replike Teslinih uređaja na prvom katu Tesline kuće, a koje je prema Teslinim nacrtima napravio mladi hrvatski inovator Zvonimir Rudomino su, iako ne na 100 posto snage jer bi mogle uzrokovati požar neizoliranog potkrovlja Tesline kuće, potpuno funkcionalne.

Nakon višesatnog upijanja energije rodnog mjesta Nikole Tesle i njegovog mjesta odrastanja i ranih inspiracija, skoro zadnji u nizu punjenja svog EV-a sam krenuo prema Plitvičkim jezerima navođen kolegama iz Mitsubishi tima preko novih uspona i kaldrma Like. U Plitivicama sam sreo stari tim, Žana na motoru i kolegu Nenada s kojim sam stigao do Slunja gdje sam u nedostatku snage u baterijama i potrebe za snom morao prenoćiti – kao što to rally-u i priliči – u samom autu.

Jutro me pozvalo Suncem i laganom izmaglicom u kotlinama Slunja na put prema Zagrebu gdje je pred hotelom International bilo zadnje okupljalište i punjenje električnih jurilica za defile kroz zagrebačke ulice u pratnji policije. Samograditelji i vlasnici električnih vozila koji nisu bili na Nikola Tesla EV Rally-u su stigli iz cijele Hrvatske tako da je kolona s preko 30 vozila bila prilično dugačka. Bilo je lijepo iskusiti policijsku pratnju s druge strane – onu gdje moje vozilo ima uvijek prednost! Završetak Rally-a je bio na Jarunu gdje su pod voditeljskom palicom Mirne Berend dodjeljene nagrade najuspješnijim timovima i vozačima.

Ovaj Rally je bio prava incijacija električnog pogona, jedan od najzahtjevnijih i najopsežnijih pokušaja da se promovira elektro mobilnost u Hrvatskoj i integrira u regiju u kojoj ova vrsta prijevoza tek počinje i vjerujem ima sjajnu i nezaustavljivu budućnost poput drugih Teslinih izuma, a zbog svih prednosti elektro pogona u smislu štedljivosti, odsustva buke i lakoći održavanja vozila. Možemo slobodno reći da je revolucija električnih vozila počela! ...

Svemir Vranko

Izvor drumtidam.info








Monument of Nikola Tesla in his native village of Smiljan in the region of Lika, Croatia.







zzzzz







Mr. Vjekoslav Majetić with the Dok-ing electric vehicle produced in Croatia.










The $1M electric supercar - from Croatia (video from 2012)




Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.