Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  Izaslanstvo židovske zajednice u Australiji nazočilo sastanku s Hrvatima u Geelongu
Izaslanstvo židovske zajednice u Australiji nazočilo sastanku s Hrvatima u Geelongu
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  05/5/2012 | Community | Unrated
Nastavak poznavanja židovske i hrvatske zajednice koje više od pola stoljeća zajedno žive u Australiji


S lijeva na desno: tajnik Hrvatskog svjetskog Kongresa za Australiju Sergio Marušić, generalni konzul Antun Babić,
predsjednica Vijeća židovske zajednice u Viktoriji Nina Bassat i predsjednika židovske zajednice u Australiji Danny Lamm




 
Visoko i brojno izaslanstvo židovske zajednice u Australiji nazočilo na povijesnom sastanku s Hrvatima u Centru hrvatske zajednice u Geelongu

Na inicijativu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu, nedjelju 29. travnja 2012. godine u Geelongu, drugom najvećem gradu u australskoj saveznoj državi Viktoriji, održan je drugi povijesni susret između predstavnika hrvatske i židovske etničke zajednice u Viktoriji. Sastanak je održan u Centru Hrvatske Zajednice Geelong, koji je širom otvorio vrata visokim gostima iz židovske zajednice.

Sastanak je bio neformalan i u kontekstu nastavka boljeg upoznavanja dvije zajednice koje više od pola stoljeća zajedno žive u Australiji, a da kroz to vrijeme nisu imale gotovo nikakav stvaran i konstruktivan kontakt. Prvi sastanak održan je 13. studenoga 2011. godine u sjedištu židovske zajednice u Melbourneu.  Na sastanak u Centru Hrvatske Zajednice u Geelongu židovska zajednica poslala je svoje najistaknutije vođe u Viktoriji i Australiji.

Izaslanstvo od dvadeset članova vodili su predsjednica Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, Nina Bassat i predsjednik krovne organizacije svih židovskih udruga u Australiji, Dr. Danny Lamm. Nazočan je bio i donedavni predsjednik Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, John Searle, koji sada vrši dužnost predsjedatelja Komisije za ravnopravnost i ljudska prava u Viktoriji. Došao je i povjerenik za multikulturu u Viktoriji, Grahame Leonard.

S hrvatske strane na sastanku je bilo nazočno oko četrdeset predstavnika hrvatske zajednice u Viktoriji. Na sastanku je bio nazočan i generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu, mr.sc. Antun Babić, koji je najviše zaslužan za organizaciju i uspjeh tog povijesnog sastanka. Babić je, zajedno s bivšim predsjednikom Vijeća židovske zajednice u Viktoriji John Searlom, pune dvije godine sustavno radio na stvaranju pozitivnog ozračja u židovskoj zajednici prema Republici Hrvatskoj i hrvatskoj etničkoj zajednici u Viktoriji, koja je u očima židovske zajednice imala imidž koji ne zaslužuje.

Svi govornici sa židovske strane pohvalili su promišljen i hrabar čin hrvatske zajednice u Viktoriji u prihvaćanju inicijative generalnog konzula Babića za suradnju i zbližavanje sa židovskom zajednicom.

Predsjednik Izvršnog odbora židovskih organizacija za cijelu Australiju Dr. Danny Lamm, između ostaloga, prvi puta je u njegovom govoru javno objelodanio da su njegovi roditelji prije Drugog svjetskog rata živjeli u Zagrebu, te da su u Australiju došli kao Hrvati.

Član Parlamenta David Southwick, koji je predstavljao Vladu Viktorije, rekao je kako je susret hrvatske i židovske zajednice u Viktoriji veliki i važan događaj za australsko multikulturalno društvo u cijelini. Događaj je toliko važan da ćemo moj parlamentarni kolega Ian Trezise, koji je član oporbe, zajedno govoriti u parlamentu o tom povijesnom događaju, rekao je Southwick.

O povijesti doseljavanja hrvatskih iseljenika u Viktoriju govorio je tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa Sergio Marušić.

U svojem govoru generalni konzul Babić je istaknuo kako je, iz puno razloga, ovaj susret hrvatske i židovske zajednice u hrvatskom klubu dobar ne samo za te dvije zajednice, nego i za Australiju, Hrvatsku i Izrael.

Veliku zaslugu za taj  golemi uspjeh u pozitivnom predstavljanju hrvatske zajednice u širem australskom društvu također imaju Centar hrvatske zajednice Geelong  i Hrvatski svjetski kongres za Viktoriju. Povijesni događaj posjeta najviših predstavnika židovske zajednice u Australiji u hrvatski klub u Geelongu popratio je lokalni dnevni list ŤThe Geelong Advertiserť.

Tijekom sastanka nastupilo je i HKUD ŤLadoť Geelong s kratkim programom. Židovski gosti bili su vrlo ugodno iznenađeni i oduševljeni izvedbama najboljeg hrvatskog kulturnog društva u Australiji. Društvo se usključivo sastoji od mladih hrvatskih iseljenika druge i treće generacije.

Poslao g. Boris Jakovac




How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.