CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Izaslanstvo židovske zajednice u Australiji nazočilo sastanku s Hrvatima u Geelongu
http://www.croatia.org/crown/articles/10254/1/Izaslanstvo-idovske-zajednice-u-Australiji-nazoeilo-sastanku-s-Hrvatima-u-Geelongu.html
By Prof.Dr. Darko Zubrinic
Published on 05/5/2012
 
Na inicijativu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu, nedjelju 29. travnja 2012. godine u Geelongu, drugom najvećem gradu u australskoj saveznoj državi Viktoriji, održan je drugi povijesni susret između predstavnika hrvatske i židovske etničke zajednice u Viktoriji. Sastanak je održan u Centru Hrvatske Zajednice Geelong, koji je širom otvorio vrata visokim gostima iz židovske zajednice.

Nastavak poznavanja židovske i hrvatske zajednice koje više od pola stoljeća zajedno žive u Australiji


S lijeva na desno: tajnik Hrvatskog svjetskog Kongresa za Australiju Sergio Marušić, generalni konzul Antun Babić,
predsjednica Vijeća židovske zajednice u Viktoriji Nina Bassat i predsjednika židovske zajednice u Australiji Danny Lamm




 
Visoko i brojno izaslanstvo židovske zajednice u Australiji nazočilo na povijesnom sastanku s Hrvatima u Centru hrvatske zajednice u Geelongu

Na inicijativu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu, nedjelju 29. travnja 2012. godine u Geelongu, drugom najvećem gradu u australskoj saveznoj državi Viktoriji, održan je drugi povijesni susret između predstavnika hrvatske i židovske etničke zajednice u Viktoriji. Sastanak je održan u Centru Hrvatske Zajednice Geelong, koji je širom otvorio vrata visokim gostima iz židovske zajednice.

Sastanak je bio neformalan i u kontekstu nastavka boljeg upoznavanja dvije zajednice koje više od pola stoljeća zajedno žive u Australiji, a da kroz to vrijeme nisu imale gotovo nikakav stvaran i konstruktivan kontakt. Prvi sastanak održan je 13. studenoga 2011. godine u sjedištu židovske zajednice u Melbourneu.  Na sastanak u Centru Hrvatske Zajednice u Geelongu židovska zajednica poslala je svoje najistaknutije vođe u Viktoriji i Australiji.

Izaslanstvo od dvadeset članova vodili su predsjednica Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, Nina Bassat i predsjednik krovne organizacije svih židovskih udruga u Australiji, Dr. Danny Lamm. Nazočan je bio i donedavni predsjednik Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, John Searle, koji sada vrši dužnost predsjedatelja Komisije za ravnopravnost i ljudska prava u Viktoriji. Došao je i povjerenik za multikulturu u Viktoriji, Grahame Leonard.

S hrvatske strane na sastanku je bilo nazočno oko četrdeset predstavnika hrvatske zajednice u Viktoriji. Na sastanku je bio nazočan i generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu, mr.sc. Antun Babić, koji je najviše zaslužan za organizaciju i uspjeh tog povijesnog sastanka. Babić je, zajedno s bivšim predsjednikom Vijeća židovske zajednice u Viktoriji John Searlom, pune dvije godine sustavno radio na stvaranju pozitivnog ozračja u židovskoj zajednici prema Republici Hrvatskoj i hrvatskoj etničkoj zajednici u Viktoriji, koja je u očima židovske zajednice imala imidž koji ne zaslužuje.

Svi govornici sa židovske strane pohvalili su promišljen i hrabar čin hrvatske zajednice u Viktoriji u prihvaćanju inicijative generalnog konzula Babića za suradnju i zbližavanje sa židovskom zajednicom.

Predsjednik Izvršnog odbora židovskih organizacija za cijelu Australiju Dr. Danny Lamm, između ostaloga, prvi puta je u njegovom govoru javno objelodanio da su njegovi roditelji prije Drugog svjetskog rata živjeli u Zagrebu, te da su u Australiju došli kao Hrvati.

Član Parlamenta David Southwick, koji je predstavljao Vladu Viktorije, rekao je kako je susret hrvatske i židovske zajednice u Viktoriji veliki i važan događaj za australsko multikulturalno društvo u cijelini. Događaj je toliko važan da ćemo moj parlamentarni kolega Ian Trezise, koji je član oporbe, zajedno govoriti u parlamentu o tom povijesnom događaju, rekao je Southwick.

O povijesti doseljavanja hrvatskih iseljenika u Viktoriju govorio je tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa Sergio Marušić.

U svojem govoru generalni konzul Babić je istaknuo kako je, iz puno razloga, ovaj susret hrvatske i židovske zajednice u hrvatskom klubu dobar ne samo za te dvije zajednice, nego i za Australiju, Hrvatsku i Izrael.

Veliku zaslugu za taj  golemi uspjeh u pozitivnom predstavljanju hrvatske zajednice u širem australskom društvu također imaju Centar hrvatske zajednice Geelong  i Hrvatski svjetski kongres za Viktoriju. Povijesni događaj posjeta najviših predstavnika židovske zajednice u Australiji u hrvatski klub u Geelongu popratio je lokalni dnevni list ŤThe Geelong Advertiserť.

Tijekom sastanka nastupilo je i HKUD ŤLadoť Geelong s kratkim programom. Židovski gosti bili su vrlo ugodno iznenađeni i oduševljeni izvedbama najboljeg hrvatskog kulturnog društva u Australiji. Društvo se usključivo sastoji od mladih hrvatskih iseljenika druge i treće generacije.

Poslao g. Boris Jakovac