Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Klapa Cambi singers from Kastel Kambelovac Croatia winning in St Petersburg
 »  Home  »  Music  »  Klapa Cambi singers from Kastel Kambelovac Croatia winning in St Petersburg
Klapa Cambi singers from Kastel Kambelovac Croatia winning in St Petersburg
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  06/30/2009 | Culture And Arts , Music | Unrated
Grand Prix in St. Petersburg at the IIIrd WORLD CHOIR FESTIVAL - Russia


Klapa CAMBI singers won the Grand Prix of Peter the Great in St. Petersburg with the maximal 100 points from the jury.

 
Pivači KUD-a Cambi osnovani su kao Klapa Cambi 1987. godine i od tada djeluju u sastavu KUD-a "Cambi" iz Kaštel Kambelovca. Naziv potječe od prezimena plemićke obitelji Cambi. Klapa postaje široj publici poznata 1991. godine svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa te je kroz niz godina svog djelovanja zaslužila niz nagrada i priznanja.

PIVAČI KUD-a CAMBI

Na krovu svijeta - Sankt Petersburg 

GRAND PRIX - ST. PETERSBURG
III  WORLD CHOIR FESTIVAL - RUSSIA 2009

PIVAČI KUD-a CAMBI OSVOJILI SU MAKSIMALNIH 100 BODOVA OD MEĐUNARODNOG ŽIRIJA.

APSOLUTNI POBJEDNICI U SVIM KATEGORIJAMA I OSVAJAČI GRAND PRIX-A PETRA VELIKOGA.

''Nakon prošlogodišnje izrazito uspješne godine u radu klape (apsolutni pobjednici Večeri Dalmatinske pisme u Kaštelima, višestruko nagrađivani na Šibenskoj šansoni), jedan od ovogodišnjih ciljeva klape bio je nastup na nekom od međunarodnih festivala zborova. Kako je jedno takvo natjecanje ujedno i prilika upoznati novu zemlju, novu kulturu (a u današnje vrijeme nije lako s novcima) odlučili smo se za Sankt Peterburg-Sant Petersburg-Petrograd. Velegrad s 5 milijuna stanovnika na krovu - sjeveru Europe, nekadašnja prijestolnica Carske Rusije, grad izrazitih povijesnih, kulturnih i građevinskih znamenitosti. Rusija, zemlja koju još uvijek poimamo kroz prizmu komunizma, hladnog rata činila nam se zanimljivijom od svake druge destinacije.

Vrijeme u koje smo se našli u ovom gradu nije slučajno odabrano. Festival koincidira s brojnim događanjima u susret solsticiju, i danima oko tog datuma koje zovu Bijele noći. Zbog geografske pozicije grada, ljeti je dan jako dug, točnije u ovo vrijeme postoji samo 2 sata noći (optičke, a 4 sata nautičke noći). Grad je prepun turista iz inozemstva, ali i iz ostalih krajeva Rusije.

Za samo natjecanje, prijavili smo se u konkurenciji K 2- folklore a cappella for youth and adult choirs. Večer uoči natjecanja nastupili smo na koncertnom maratonu u Glinka Smaller Concert Hall of the Shostakovich Philharmonic Society of St. Petersbur, što je bila prilika da osjetimo akustiku prostora u kojem ćemo pjevati na natjecanju, što je jako bitno. Po reakcijama publike na tom koncertu bilo nam je jasno da smo ostavili odličan dojam. Računali smo na to kako je u publici bio i međunarodni žiri, i htjeli smo se pokazati. Za pristup natjecanju je osim prijave trebalo poslati i svoj CD, ne stariji od 3 godine. Na osnovu toga prihvaćale su se kandidature za natjecanje. Obzirom na raspored izvođača na koncertnom maratonu, i prilikom natjecanja, bilo je jasno da su favoriti izvjesni Singapurci. Oni su nastupali posljednji i na koncertu i na natjecanju. Najčešće su baš to favorizirane skupine. Ipak, natjecanje je završilo za na nas na najbolji mogući način.

Od međunarodnog žirija smo osvojili maksimalnih 100 bodova, te otišli kao apsolutni pobjednici svih kategorija i osvajači Grand Prix-a Petra Velikog.


Logo of the competition in St. Petersburg.


Grand Prix won by the Klapa Cambi singers from Kaštel Kambelovac.

Osim čestitki članova žirija i saslušanim njihovim impresijama, podijelili smo brojne vizitke zainteresiranima i nadamo se pozivima za koncerte. Nadamo se da smo time otvorili prostor i za druge dalmatinske klape, koje bi htjele pohoditi Rusiju ali i druge strane zemlje i konačno popularizirati naš etno.

Pivači KUD-a Cambi: Eduard Šegota - prvi tenor, Ivan Žanić, Željko Demirović, Jozo Delaš - drugi tenori, zatim Alen Babić, Petar Milan - baritoni te Hrvoje Lozančić, Dino Šimera, Ante Blažević - basovi. Umjetnički voditelj je prof. Rajimir Kraljević.

Izvor www.cambi.hrKlapa Cambi singers - Pivači KUD-a Cambi. According to Ljubo Stipišić, one of the principal proponents of klapa singing, there are about 400 klapa's in Croatia.

 Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.