Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  Davor Dijanovic: Da je Hrvatska pokazala malo više samopoštovanja
Davor Dijanovic: Da je Hrvatska pokazala malo više samopoštovanja
By Davor Dijanovic | Published  03/19/2009 | Opinions | Unrated
Doveli se u situaciju da nam svaki trećerazredni politikant pametuje



 
Europe ima i bez EU, Švicarska je samo jedan od primjera

Hrvatska neće biti ničija kolonija?

Davor Dijanović
davor.dijanovic@gmail.com

Tema hrvatsko-slovenskog graničnog spora i blokade pregovora s EU ne jenjava iz medija. Nema dana da nas mainstream mediji ne bombardiraju informacijama vezanim uz tu temu, toliko da su se već i najvećim flegmaticima i apolitičnim ljudima popeli na glavu. Svi će se vjerujem složiti kako je ovaj medijsko-politički cirkus poprimio zbilja groteskne razmjere.

U nizu novinskih članaka napisanih na ovu temu svakako treba izdvojiti jedan, razlozi su čisto edukativni. ŤNe možete se dogovoriti sa Slovencima? U EU ćete sa Srbimať. Takav nam naslov donosi Jutarnji list na svom internetskom portalu 14. ožujka 2009 g. Prosječan konzument medija zasigurno će se zgroziti nad ovim naslovom! Pa nije li Hrvatska još do jučer bila balkanski vlak za EU i Zapad?! Nije li Hrvatska faktor stabilnosti u regiji (ili kako bi jedan visoko pozicionirani hrvatski političar rekao – regionu)? U tekstu dalje stoji kako je članicama EU rasprava o granici na moru zamorna i besmislena i kako se oni nemaju vremena podrobno baviti tim pitanjem. Na Hrvatskoj je kaže dalje da postigne kompromis sa Slovenijom ili inače ulaska u EU neće biti. Spominje se i mogućnost da Hrvatska uđe u EU zajedno sa Srbijom jer Ťbi bilo politički važno da dvije najvažnije države s Balkana budu zajedno primljene u EUť.

Hrvatski vlak za EU očito je stao i čeka. Čeka priključenje vagona iz Beograda. Možda je i recesija tu odigrala svoju ulogu. Ekonomisti nas i političari naime konstantno poučavaju kako je došlo vrijeme za štednju. Tko zna, možda je karta za Cro Express zbilja preskupa pa je ekonomičnije i isplativije pričekati Balkan Express koji kreće iz pravca Beograda? Prepustiti ćemo to pitanje ekonomistima.

Međutim, iz svega ovoga valja izvući i neke zaključke. Ovakav scenarij zapravo nas ne treba čuditi i vjerujem da one koji nisu veliki apologeti i slijepi obožavatelji EU ni ne čudi. I prva i druga Jugoslavija, i ona monarhofašistička i ona boljševička, ne bi egzistirale niti jednog dana da nisu bile u interesu Zapada. Malo je tu bilo ljubavi više geopolitike i interesa. No činjenica je da su obje Jugoslavije strateški itekako odgovarale vladajućoj eliti sa Zapada. Konačno, prva Jugoslavija produkt je Versaillesa, druga produkt Jalte, a dobro nam je znano tko je na tim pregovorima, na kojima se krojila nova karta svijeta, imao glavnu riječ. Ni nakon što je Hrvatska stekla samostalnost i međunarodno priznanje odnosi se nisu bitno promjenili. Hrvatska možda formalno je ravnopravan subjekt međunarodnoga prava, ali se na nju faktički i dalje gleda kao na samo jedan od subjekata neke nove panbalkanske asocijacije, zvala se ona Jugoslavija, region ili Zapadni Balkan.

Jedna mala državica kao što je Slovenija, zna to svaki ozbiljan čovjek, ne bi mogla ovako ucjenjivati Hrvatsku i postavljati zahtjeve koji graniče s razumom da za to nije dobila instrukcije. Dakako, i Slovenija tu vidi priliku da proširi teritorij na račun Hrvatske, ali je ona prvenstveno instrument onih koji Hrvatsku i dalje vide na Balkanu, kao državu Zapadnog Balkana, zajedno sa Srbijom. Odakle Sloveniji dolaze instrukcije za ovakve postupke nije potrebno objašnjavati. Povijest zorno pokazuje odakle.

Da je u čitavom ovom slučaju riječ o političkom igrokazu, i da je cilj slovenske opstrukcije hrvatskog ulaska u EU i NATO dirigiran iz svjetskih centara moći, jasno pokazuje to da se ovaj spor odbija rješavati prema međunarodnom pravu (na što Hrvatska pristaje!), već se zahtjeva političko rješenje. Naime, nema dana da nas EU birokrati ne zaborave opomenuti kako prije ulaska u EU mora profunkcionirati pravna država, nema političkog nastupa EU političara a da se vladavina prava ne spominje kao jedno od temeljnih načela, stupova EU. Zašto se onda ovaj spor ne rješi pravnim putem? Zašto onda Oli Rehn Ťza Međunarodni sud pravde ne želi ni čutiť (http://www.index.hr, 14.3.2009.)? Znači od Hrvatske se zahtjeva poštivanje prava, dok isti oni koji propovjedaju o vladavini prava smiju flagrantno kršiti međunarodno pravo? Još jedna potvrde dobre stare Ťsvi smo jednaki, ali su neki jednakijiť.

Međutim, da nije Slovenije i njihovih prohtjeva već bi se našli drugi. Jučer Gotovina i ZERP, danas Slovenija i topnički dnevnici, sutra će se možda i Mađarska sjetiti da ima s Hrvatskom nerješena kakva pitanja. Izgovora će se uvijek naći, to je najmanji problem.

Sve nas ovo poučava kako ne treba slijepo, naivno i glupo ići, štono bi Radić rekao, kao guske u maglu. U novijoj i starijoj povijesti vječito smo jurili u nekakve saveze, vječito smo tražili tutore, vječito kao da smo molili da budemo tuđe sluge, čistaći tuđih cipela u predvorju. Očito da nas taj osjećaj servilnosti nije napustio. Da Hrvatska politička klasa nije slijepo jurila u EU, bespogovorno izvršavala svaki diktat iz Bruxellesa i da je pokazala malo više samopoštovanja i dala do znanja da Hrvatska nije ničija prčija niti kolonija, nema sumnje da bi se stvarili odvijale mnoge povoljnije po RH, ne bi bili ni koraka dalje od EU, dapače. Ovako smo se doveli u situaciju da nam svaki trećerazredni politikant i birokrat može pametovati, davati ultimatume i opomene.

Hrvatska je oduvijek bila, jest i biti će u Europi. To je jasno dao do znanja i papa Lav X davši Hrvatskoj naslov ŤAntemurale Christianitatisť - ŤPredziđe kršćanstvať. Tko su onda EU birokrati ili Slovenija da odlučuju hoće li Hrvatska biti Europska država ili neće? Europe ima i bez EU, Švicarska je samo jedan od primjera. I zato, ako ulazak u EU znači odricanje od teritorija, puzanje pred EU administracijom, bjesomučno trpljenje različitih ucjena i beskrajno ponižavanje, valja, preslikavši Starčevićevu politiku na današnje prilike i okolnosti, jasno reći: ni s Europskom Unijom ni s NATO paktom!


Formated for CROWN by Nenad N. Bach
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Links
Comments
  • Comment #1 (Posted by Drago Juresa Kolic)

    Kad bi Hrvati promislili pri glasanju,prije nego izaberemo svoje "vodje",
    samo se tad mozemo nadati obrani probitka Hrvatske,i njenih svojstvenosti,uvjek i svagdje.Kao sto su to hrvati i hrvatice kao ljudi vajka i delali.
     
  • Comment #2 (Posted by Nikola Jelovac)

    This an excellent article!
     
Submit Comment


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.