Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Petar Brajković Exhibit in Sesvete starting February 8, 2008
Petar Brajković Exhibit in Sesvete starting February 8, 2008
By Kruno Poljak, dipl.ing. | Published  02/7/2008 | Culture And Arts | Unrated
Nakon 35 godina Petar Brajkovic se vraca kuci
Pozivnica!

Stov.gospodo  !

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izlozbe  u galeriji slika "OBLOK" u SESVETAMA , Trg Dragutina Domjanica 6.

Hrvatski slikar Petar BRAJKOVIC
 
35 godina nakon izbivanja vraca se u domovinu i priredjuje samostalnu izlozbu svojih radova, u suradnji s galerijom "OBLOK" i knjiznicom SESVETE u SESVETAMA

Otvorenje izlozbe je 08.veljace 2008. u 19:00 sati

Radujemo se Vasem dolasku!

U ime autora i organizatora izlozbe
lijep pozdrav
Kruno Poljak, mr.sc.PETAR BRAJKOVIĆ


Hrvatski slikar i crtač, rođen 1946. godine u Semeljcima pokraj Đakova, Hrvatska. Već više decenija živi i stvara u Njemačkoj, Augsburg, Gersthofen. Svoje umjetničke temelje i spoznaje stekao je studiranjem povijesti umjetnosti, na Hrvatskom sveučilištu u Zagrebu, u klasi uglednog profesora Grge Gamulina.

Sudjelovao je na 80-tak zajedničkih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je imao 40-tak samostalnih izložbi slika i crteža u raznim tehnikama, upriličenih u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Svojim izložbama privukao je na sebe veliku pozornost posjetitelja i stručne kritike. Postigao je priličan publicitet u javnim medijima te stekao prepoznatljivu umjetničku reputaciju.

Slikar Petar Brajković uvijek izlaže u tematskim ciklusima: crtež, kolažne ilustracije, ulja i minijature. Vrlo je talentiran slikar, štoviše, vrstan crtač. Njegove minijature su prava mala remek dijela. Pronašao je svoj slikarski stil - prepoznatljiv rukopis. Slika produhovljeno, dopadljiv po svojoj nenametljivosti  i slikarskom zanosu!

Dugo je tragao za izrazom dok nije otkrio spektar svoje palete. Uočljiva je u tom tragalačkom slikarstvu Petra Brajkovića sastavnica, koja je nazvana - Brajkovićeva geometrija.

Njegovi grafogrami zrače prema gledatelju i izazivaju u očištu vibracije stvarajući komunikaciju umjetnika sa gledateljstvom.

Gledatelj svojom opservacijom sudjeluje kao aktivan konzument umjetničkog proizvoda. U tom fokusu susreću se umjetnik Petar Brajković i gledatelj, nalazeći zajednički umjetkički nazivnik.

To gledateljevo imaginarno doslikavanje razvija novu vizualnu vrijednost. Tako "nevidljivim"  umnoškom gledatelj duhovno postaje homo kreator! To je prototip gledatelja likovne izložbe budućnosti. Kultura gledanja, vizualna kultura, je nova likovna edukacija za 21. stoljeće. Slikar i crtač budućnosti je umjetnik koji traži sukladnog perceptora.

Tu Brajković eksperimentira i prediskustveno promišlja antroposferu. Njegova je slikarska i crtačka metafizika i te kako uočljiva. Njegovi crteži čvrsto i samostalno egzistiraju, linija nigdje ne puca, uvjetovana ponekim diskretnim pigmentom kao nekim signalom na semaforu.

Njegovi perorezi su perfekcionistički. Njegovi portreti (ulja) odišu kinetičko metafizičkim gestama. Bravurozni crtač koji se ne boji otpora bilo koje plohe.

On je likovni kirurg koji umjesto skalpela drži perorez i usjeca karton kao tkivo. Svojom samostalnom izložbom slika i crteža u poznatoj zagrebačkoj galeriji "MODULOR" prikazao je neke nove pomake i nove artističke likovne spoznaje.

Iz njegovih grafizama izbija čudesna glazba. Njegove dosadašnje samostalne izložbe su i čujne, a ne samo vidljive.

To je svojevrstan fenomen kojeg se može otkriti kod umjetnika Petra Brajkovića.

Elementi post-kubizma i post-popartizma prepoznatljivi su u njegovim umjetničkim kreacijama. On zna biti poetičan i fantamazgoričan.

Brajković je u svojem atelieru vječiti tragač i istraživač. Njegove grafičke kristalne rešetke podsječaju na mineraloške strukture. Iz svih slikarskih epoha 20. stoljeća izvukao je slikarsku sintezu, što ga čini prokušanim umjetnikom.

Njegovi rasteri su bajkoviti. Brajkoviti! Gledanje njegovih umjetničkih tvorevina uistinu nikada ne dosadi.

Ovaj slikar sa samoniklom likovnom kulturom zahtijeva likovno educiranu publiku! Brajković je plodonosan slikar i zaista svojevrstan slikarski umjetnik!

Svojim vrlo raznolikim i osmišljenim opusom on u kontinuumu obogaćuje hrvatsku likovnu baštinu.

Josip Ćosić, likovni kritičar

U Zagrebu, 08. veljače 2008.

Petar Brajković, Zagreb-Croatia
HR-10362 Kašina, Cmrok 16
tel.++385 (01)  2056-006
E-mail: brajko-art-2008@net.hr

Formatted for CROWN by   Marko Puljić
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments
 • Comment #1 (Posted by Kruno)

  Vrlo dobro,
  Hvala na uvrstenju na "vas i nas" web,
  Sdracan pozdrav iz domaje
  sa otvorenja izlozbe
  Petar i Kruno
   
Submit Comment


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
 1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
 2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
 3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
 4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
 5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.