Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Science  »  Prvo službeno mikročipiranje konja u Hrvatskoj
Prvo službeno mikročipiranje konja u Hrvatskoj
By Mato Čačić, M.Sc. | Published  09/11/2007 | Science | Unrated
Mr.sc. Mato Čačić, voditelj uzgojnih programa konjogojstva

Hrvatski stočarski centar



 
Dosadašnja zakonska regulativa koja je regulirala označavanje kopitara u Hrvatskoj određivala je način označavanja koji je obuhvaćao opis vanjštine i označavanje vrućim žigom. Budući da se konjogojstvo kao stočarska grana također mora uskladiti s zakonskom regulativom EU, izrađen je Pravilnik o identifikaciji i registraciji kopitara (Narodne novine, 74/2007) koji precizira način označavanja kopitara u Republici Hrvatskoj i kojim je po prvi puta u hrvatskom konjogojstvu definirano korištenje mikročipa kao službene metoda označavanja, te izdavanje identifikacijskog dokumenta (ID ili "putovnica").



Za provedbu ovog pravilika, održavanje središnjeg registra kopitara i izdavanje identifikacijskog dokumenta zadužen je Hrvatski stočarski centar koa krovna stočarska ustanova u Hrvatskoj. Sukladno zakonskoj regulativi dana 28. kolovoza 2007. godine u mjestu Andraševac (kod Oroslavja) provedeno je prvo službeno označavanje konja mikročipom na tlu Hrvatske. Označeno je šestero ždrebadi pasmine haflinger.

Metoda označavanja mikročipom je ˝prijateljska˝ metoda koja doprinosi dobrobiti životinja, a ujedno omogućava i identifikaciju životinje, cjeloživotno praćenje životinje kako u uzgojno - selekcijskom radu tako i u praćenju zdravstvenog stanja konja. Mikročip u sebi sadrži brojčani kod od 15 znamenki i to: prva tri broja predstavljaju kod države u kojoj je životinja rođena i to je utvrđeno europskom nomenklaturom; za  Hrvatsku je kod 191, a ostali su brojevi serijski brojevi čipa.



    Čistokrvni arapi, engleski punokrvnjak, sportske pasmine konja i magarci označavat će se samo mikročipom, dio pasmina biti će označen mikročipom i pasminskim žigom, dok će pasmine konja hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak, međimurski konj i lipicanac zadržati tradicionalnu metodu označavanja jer se neke pasmine uzgajaju u ekstenzivnom uzgoju, ali i zato što je takvo označavanje dio povijesti i predstavlja svojevrsni brand, osobito kod lipicanske pasmine.

    Pravilnik o identifikaciji je nova regulativa s kojim će biti upoznati svi uzgajivači i vlasnici kako bi se on što uspješnije provodio. U idućem razdoblju učiniti će se hodogram edukacija za uzgajivače po čitavoj Hrvatskoj na kojima će uzgajivačima biti pojašnjene odredbe pravilnika i na kojima će djelatnici Hrvatskog stočarskog centra stojati na raspolaganju za sva pitanja naših konjogojaca.

Mato Čačić, Mr.sc.



Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.