Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  家rko Dolinar, table tennis world champion and top scientist
 »  Home  »  Science  »  家rko Dolinar, table tennis world champion and top scientist
家rko Dolinar, table tennis world champion and top scientist
By Nenad N. Bach | Published  06/28/2007 | Sports , Science | Unrated
Tko ho熰 postati majstor, mora uvijek ostati u鋀nik!

家rko Dolinar (1920.-2003.)

Jedan od igra醀 koji su svojom igrom obilje養li vrh svjetskog stolnog tenisa jest prof. dr 家rko Dolinar (1920.-2003.). Uz sva putovanja, bio je u vi鈹 od 150 zemalja svijeta, ostvario je zavidnu, nesvakida雉ju akademsku znanstvenu karijeru. Jednom zgodom je napisao i ovo: Nau鋱o sam da do sportskog vrha, jednako kao i do 養votnog Olimpa, nema 隘rokog druma, do vrha dolaze samo oni koji se neumorno veru tim uskim, vrletnim stazama. Ne smije se stati! Svoje 養votno vjerovanje sa頡o je u ovu misao: Tko ho熰 postati majstor, mora uvijek ostati u鋀nik!

Zaista je cijelog 養vota u鋱o jednako kao 靖o je i u svojem sportu ne samo redovito trenirao nego tra養o i pronalazio rje鈹nja pobolj鈴nja tehnike, reketa, ishrane. A rezultat tog nesvakida雉jeg pro養manja u鋀nja i napredovanja u profesiji i sportu 家rko Dolinar je izborio na svjetskim prvenstvima. U pojedina鋝im, mom醀dskim i natjecanjima parova osvojio je osam zlatnih medalja, 鋀tiri srebrne i tri bron醀ne. Pritom se treba prisjetiti da je stolni tenis tek od Seoula 1988. u olimpijskom programu! 家rko Dolinar je po鋀o pobje簨vati jo kao srednjo隕olac. Kada je 1939. postao prvak Jugoslavije, imao je tek 18 godina.Kao dr靠vni prvak, izabran je u reprezentaciju za SP 1939. u Kairu. U mom醀di su uz novajliju Dolinara bili poznati Klement Hexner, Maks Amrinko, Tibor Harangozo i Adolf Her隕ovi. Iako su zbog nov醀nih te隕o潻 jedva oti雍i na SP, Jugoslaveni su se okitili srebrom. Mladi 家rko Dolinar bio je zapa頡n i igrom i osebujnim reketom! Kairski list Sprint pi鈹: Mladi Zagrep醀nin Dolinar posjeduje sjajne, agresivne drajfove, ali je njegova Ahilova peta u tome 靖o ne zna usporiti svoj tempo napada kada protivnikove navale postanu opasne. Dolinar igra velikim drvenim reketom na kojem je narisana mrtva鋘a glava. Priznajemo da je mogao na熵 ne靖o veselije - on, koji se uvijek smije!

Kada se pi鈹 o pro雍osti, sve se 鋱ni lako, jednostavno i samo po sebi razumljivo. A heroji osvajaju medalje lako熪m, jer su heroji. A 家rko bi uvijek sve spu靖ao na tlo. Neposredno寞u, njemu svojstvenom, priznao je da on i Vilim Harangozo no prije finala parova u Londonu 1954. nisu mogli oka sklopiti. Mislili su na "nesmiljene vukove" Viktora Barnau i Michela Haguenauera koji 熰 ih sutra do鋀kati. I do zore su kartali u hotelskoj sobi ne bi li se smirili. O鋱to su izabrali dobru metodu smirivanja jer su u tom finalu pobijedili i postali svjetski prvaci.

家rko Dolinar je imao ve 35 godina kada je 1955. u Utrechtu potvrdio op熵 dojam "da je sve mla簨" - dospio je do pojedina鋝og finala. Protivnik mu je bio 15 godina mla簨 Japanac Tashiaki Tanaka. Drugo mjesto, srebrna medalja, bio je najvi隘 doseg, sportski Olimp 家rka Dolinara. A tome je, kao potvrda, do雍a i srebrna medalja za drugo mjesto u natjecanju parova. I ovaj put s Vilimom Harangozom. Znanstvenik-vje鋝i u鋀nik, sakupio je gotovo 7000 autograma istaknutih ljudi diljem svijeta. Imao je mnogo prijatelja, a o tome svjedo鋀 i stolnoteniski klubovi po cijelom svijetu koji nose njegovo ime.

Autorica: Milka Babovi, Zagreb

Izvor: sport.hrt.hr/htvsport/povijest

家rko Dolinar: 展votno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje (CROWN)

家rko Dolinar, Intervju za www.hrvati.chCroatian table tennis player Professor 家rko Dolinar (1920-2003) holds a quite interesting record. He is the only athlete to have won eight world championships while holding a doctorate of science. It is also thought that he taught John Lennon how to play.

Source: Telegraph.co.ukFormated for CROWN by
prof.dr. Darko 席brini
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.