CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Žarko Dolinar, table tennis world champion and top scientist
http://www.croatia.org/crown/articles/9098/1/arko-Dolinar-table-tennis-world-champion-and-top-scientist.html
By Nenad N. Bach
Published on 06/28/2007
 
  Croatian table tennis player Professor Žarko Dolinar (1920-2003) holds a quite interesting record. He is the only athlete to have won eight world championships while holding a doctorate of science. He taught John Lennon how to play table tennis.

Tko hoće postati majstor, mora uvijek ostati učenik!

Žarko Dolinar (1920.-2003.)





Jedan od igrača koji su svojom igrom  obilježili vrh svjetskog stolnog tenisa  jest prof. dr Žarko Dolinar (1920.-2003.). Uz sva putovanja, bio je u više od 150 zemalja svijeta, ostvario je  zavidnu, nesvakidašnju akademsku znanstvenu karijeru. Jednom zgodom je napisao i ovo: Naučio sam da do sportskog vrha,  jednako kao i do životnog Olimpa, nema širokog druma,  do vrha dolaze samo oni koji se neumorno veru tim uskim, vrletnim stazama. Ne  smije se stati!  Svoje životno vjerovanje sažeo je u  ovu misao: Tko hoće postati majstor, mora uvijek ostati učenik!

Zaista je cijelog života učio jednako kao što je i u svojem sportu ne samo redovito trenirao nego tražio i pronalazio rješenja poboljšanja tehnike, reketa, ishrane. A rezultat tog nesvakidašnjeg prožimanja učenja i napredovanja u profesiji i sportu Žarko Dolinar je izborio na svjetskim prvenstvima. U pojedinačnim, momčadskim i natjecanjima parova osvojio je osam zlatnih medalja, četiri srebrne i tri brončane.  Pritom se treba prisjetiti da je stolni tenis tek od Seoula 1988. u olimpijskom programu!  Žarko Dolinar je počeo pobjeđivati još kao srednjoškolac. Kada je 1939. postao prvak Jugoslavije, imao je tek 18 godina.



Kao državni prvak, izabran je u  reprezentaciju za SP 1939. u Kairu. U  momčadi su uz novajliju Dolinara bili  poznati Klement Hexner, Maks Amrinko,  Tibor Harangozo i Adolf Heršković. Iako  su zbog novčanih teškoća jedva otišli  na SP, Jugoslaveni su se okitili srebrom. Mladi Žarko Dolinar bio je zapažen i igrom i osebujnim reketom!  Kairski list Sprint piše: Mladi Zagrepčanin Dolinar posjeduje sjajne, agresivne drajfove, ali je njegova Ahilova peta u tome što ne zna usporiti  svoj tempo napada kada protivnikove navale postanu opasne. Dolinar igra velikim drvenim reketom na kojem je narisana mrtvačka glava. Priznajemo da je mogao naći nešto veselije - on, koji se  uvijek smije!

Kada se piše o prošlosti, sve se čini  lako, jednostavno i samo po sebi razumljivo. A heroji osvajaju medalje lakoćom, jer su heroji.  A Žarko bi uvijek sve spuštao na tlo.  Neposrednošću, njemu svojstvenom, priznao je da on i Vilim Harangozo noć prije finala parova u Londonu 1954.  nisu mogli oka sklopiti. Mislili su na  "nesmiljene vukove" Viktora Barnau i  Michela Haguenauera koji će ih sutra  dočekati. I do zore su kartali u hotelskoj sobi ne bi li se smirili. Očito su  izabrali dobru metodu smirivanja jer su  u tom finalu pobijedili i postali svjetski prvaci.

Žarko Dolinar je imao već 35 godina kada je 1955. u Utrechtu potvrdio opći dojam "da je sve mlađi" - dospio je do pojedinačnog finala. Protivnik mu je bio 15 godina mlađi Japanac Tashiaki Tanaka. Drugo mjesto, srebrna medalja, bio je najviši doseg, sportski Olimp Žarka Dolinara. A tome je, kao potvrda, došla i srebrna medalja za drugo mjesto u natjecanju parova. I ovaj put s Vilimom Harangozom. Znanstvenik-vječni učenik, sakupio je gotovo 7000 autograma istaknutih ljudi diljem svijeta.  Imao je mnogo prijatelja, a o tome svjedoče i stolnoteniski klubovi po cijelom svijetu koji nose njegovo ime.

Autorica: Milka Babović, Zagreb

Izvor: sport.hrt.hr/htvsport/povijest

Žarko Dolinar: Životno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje (CROWN)

Žarko Dolinar, Intervju za www.hrvati.ch



Croatian table tennis player Professor Žarko Dolinar (1920-2003) holds a quite interesting record. He is the only athlete to have won eight world championships while holding a doctorate of science. It is also thought that he taught John Lennon how to play.

Source: Telegraph.co.uk



Formated for CROWN by
prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!