Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  HNS Slavi 95 Godina Postojanja - 95th Birthday of Croatian Soccer Association
 »  Home  »  History  »  HNS Slavi 95 Godina Postojanja - 95th Birthday of Croatian Soccer Association
HNS Slavi 95 Godina Postojanja - 95th Birthday of Croatian Soccer Association
By Nenad N. Bach | Published  06/20/2007 | Sports , History | Unrated
Najbrojniji sportski savez u Hrvatskoj slavi 95 godina
NOGOMET: HNS SLAVI 95 GODINA POSTOJANJA
13.06.2007

Na današnji dan prije 95 godina u Zagrebu je osnovan Hrvatski nogometni savez. HNS je tijekom godina rada izrastao u najbrojniji sportski savez u Hrvatskoj koji ima 1531 klub, 128.343 igrača i igračica, 5.288 trenera i 2.623 suca, istaknuo je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić na konferenciji za novinare u Kući nogometa.

Srebrić je zahvalio brojnim velikanima hrvatskog nogometa koji više nisu među živima, a koji su pomogli u izgradnji ove institucije. Povijest nogometa na našim prostorima i osnivanju rada Saveza u kratkim je crtama izložio Ante Pavlović, savjetnik u HNS-u, istaknuvši kako je Hrvatska oduvijek imala školu nogometa iz koje su izrasli mnogi kvalitetni igrači, treneri i sportski djelatnici.

Hrvatski mladići počeli su igrati nogomet 1880. godine kada su Englezi donijeli u Županju loptu. Savez je osnovan 1912. godine, a 16. srpnja 1941. godine je primljen u Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA), rekao je Pavlović, ali i dodao: Nikada nismo imali više klubova, igrača i trenera, a nikada nismo imali slabiju produkciju dobrih igrača.

Pavlović je bio jedan od prvih koji je počeo poticati suradnju s hrvatskim iseljeničkim klubovima, a uspješno nastavio Srebrić. Tako će se 24. do 30. lipnja u Zagrebu održati prvo prvenstvo svijeta hrvatskih klubova izvan domovine.

Novinarska konferencija u prostorijama Saveza nije mogla proteći bez pitanja o novom predsjedniku Udruge prvoligaša Igoru Štimcu.

Udruga je samostalno tijelo i ono samo odlučuje o ljudima koji će je voditi. Damiru Vrbanoviću istekao je mandat i želimo mu zahvaliti na odlično obavljenom poslu, a vjerujemo kako će jednako, ako ne i bolje, uspješan biti i njegov nasljednik, naglasio je Srebrić.

Hina/HRTweb sport (il)

Posebne nogometne stranice pogledajte na: http://sport.hrt.hr/htvsport/nogomet/index-hnl.html

Formatted for CROWN by   Marko Puljić
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.