Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Tourism  »  (H) Hrvatska bozicna vecera - Harvard Club, New York
(H) Hrvatska bozicna vecera - Harvard Club, New York
By Nenad N. Bach | Published  12/12/2005 | Tourism | Unrated
(H) Hrvatska bozicna vecera - Harvard Club, New York

 

Hrvatska božićna večera - Harvard Club, New York
Američki novinari Hrvatsku proglasili
"velikim otkrićem!"

By Višnja Miočić

Hrvatska božićna večera koju je Hrvatska turistička zajednica priredila u prestižnom Harvard Clubu na Manhattanu drugog prosinca svojom je grandioznom prezentacijom dostojno obilježila kraj ove, za hrvatski turizam, izuzetno uspješne godine. Ova večera je okupila oko 200 uzvanika i niz predstavnika američkih turističkih medija, a prije same večere održana je konferencija za novinare, na kojoj je predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić održao kratku i sažetu prezentaciju hrvatskog turizma danas, te odgovarao na brojna pitanja novinara.

“Hrvatska postaje sve poželjnije odredište za američke turiste. Potvrđuje to prodaja aranžmana i najave dolaska 20 posto više američkih gostiju od 130.000 koliko ih je u 2005. posjetilo našu zemlju rekao je Bulić tom prilikom. Zanimanje Amerikanaca za Hrvatsku posebno je naraslo nakon udarnih članaka u vodećim medijima, te nakon što je Hrvatska u Lonely Planetu proglašena najpoželjnijim svjetskim turističkim odredištem za 2005. godinu. Pozitivnom imidžu i popularnosti Hrvatske pomogli su zatim i članci objavljeni u listovima poputThe New York Timesa i National Geographic Adventura, koji je u svom broju iz studenog proglasio Hrvatsku za naj destinaciju avanturističkog turizma za 2006. godinu, istaknuo je Bulić. Ono što nudimo i po čemu želimo biti prepoznatljivi je spoj očuvane prirode, bogatog kulturnog nasljeđa, čistog mora i dobre zdrave hrane, kazao je Bulić, ističući kako je upravo taj sadržaj smisao hrvatskog turističkog sloganaMediteran kakav je nekad bio.

"Godina 2005. bila je uspješna hrvatska godina na američkom turističkom tržištu, s kojeg sve više turista dolazi u Hrvatsku, a očekuje se da će se taj uspješni trend nastaviti i u 2006.", izjavila je Nena Komarica, voditeljica Ureda Hrvatske turističke zajednice u New Yorku. Ona dodaje kako Amerikanci vole naše spomenike, gastronomsku ponudu, čistoću, očuvanost obale i mora te srdačnost ljudi, a oduševljeni su time što gotovo svi s kojima komuniciraju dobro govore engleski.

Američki su novinari Niku Bulića pitali razna praktična pitanja u svezi posjeta Hrvatskoj. Jedno od vodećih pitanja je mogućnost uvođenja izravne zračne linije između Amerike i Hrvatske. Koji se strani jezici govore i kako se strancima najlakše sporazumijevati, te kako će i na koji način Hrvatska povećavati hotelske kapacitete i zadržati čistu i neprenaseljenu obalu također su zanimali novinare. Neki od prisutnih novinara već su posjetili Hrvatsku, za koju su imali samo riječi hvale. Gotovo svi su istaknuli kako su bii potpuno zaprepašteni ljepotom na koju su naišli u srcu Mediterana a o kojoj praktički ništa nisu znali do sada. Novinar Tim Sohn, koji je u magazinu "Outside" napisao članak o Hrvatskoj kao turističkom otkriću, kaže da će svake godine ljetovati u Dalmaciji jer "takav pozitivan spoj tradicije, kulture, kulinarstva i stila života i sačuvane prirode" nije vidio nigdje na svijetu. Isto oduševljenje iskazao je i John Bowemaster, novinar National Geographic Adventura koji je svoj put kajakom uz Hrvatsku obalu opisao u reportaži objavljenoj prošloga mjeseca, i u kojem je Hrvatska proglašena najzanimljivijom destinacijom za sljedeću godinu. O svom boravku u Hrvatskoj Bowemaster ima samo riječi hvale, a na naše pitanje da nam kaže barem jednu stvar s kojom nije bio zadovoljan ozbiljno je rekao; Sve je bilo fantastično! Od prirode i hrane do ljudi na koje smo nailazili….samo pozitivna otkrića, kaže Bowemaster, koji dodaje kako su njihovo mišljenje očito dijelili i urednici koji ovakve reportaže obično objavljuju i po šest mjeseci nakon puta, dok je ova o Hrvatskoj neočekivano objavljena ubrzo nakon povratka novinara iz Hrvatske.

Trend uspjeha hrvatskog turizma u Americi potvrđuje i već iskazano zanimanje Amerikanaca. "Mnogi touroperatori posvjedočili su da su rezervacije za 2006. u tijeku, a neki su već rasprodali kapacitete i sigurni smo da će trend Hrvatske kao popularne destinacije samo jačati", rekla je Komarica. Dodala je da bi se još veći broj Amerikanaca odlučio za Hrvatsku kada bi se uspostavile izravne zračne linije između SAD-a i Hrvatske, što bi je učinilo pristupačnijom američkim turistima.

Odličnoj atmosferi u Harvard Clubu doprinijela je svakako izvrsna hrana koju je pripremao vrsni Anđelo Ljubičić, dugogodišnji vodeći šef ovog prestižnog newjorškog kluba. Osim istarskog tartufa gosti su okuse Hrvatske mogli osjetiti i ispijajući Malvaziju Kozlović 2004, a kao desertno vino na stolu se našla i Violeta iz Grgichevih vinograda.

Autentičan ugođaj upotpunio je nastup dubrovačke klape Maestrali koja je specijalno za ovu prigodu doputovala u New York s gospodinom Bulićem. Osim brojnih uglednih članova hrvatske zajednice božićnoj su večeri nazočili i predstavnici hrvatske diplomacije predvođeni veleposlanicom pri Ujedinjenim narodina Mirjanom Mladineo i generalnim konzulom Petrom Ljubičićem.

Ured HTZ-a iz New Yorka imat će prigodu i dalje popularizirati Hrvatsku kao turističko odredište predstavnicima američkih turističkih agencija i medija na konferenciji Američke udruge touroperatora (USTOA) sljedećega tjedna u Orlandu na Floridi. Na skupu će se sastati predstavnici njezinih više od 800 članova, koji na godinu imaju više od 10 milijuna putnika i ostvare zaradu od oko osam milijardi dolara.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.