Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  (H) Rogosic preplivao La Manche
(H) Rogosic preplivao La Manche
By Nenad N. Bach | Published  08/22/2004 | Sports | Unrated
(H) Rogosic preplivao La Manche

 

Rogosic preplivao La Manche

 

Veljko Rogosic, 63 year old man from Croatia, swam over La Manche

Op-ed

It would be nice if someone could translate this article.

NB

 

Vjesnik, Dobrila Stella, Ivan Smircic, 16. kolovoza 2004.
Poznati splitski maratonac preplivao je izmedju 43 i 45 kilometara za 11 sati i 27 minuta
SPLIT - Najpoznatiji hrvatski maratonac, sezdesettrogodisnji Splicanin Veljko Rogosic, preplivao je u noci na nedjelju kanal La Manche. Za taj podvig Rogosicu je trebalo 11 sati i 27 minuta. Unatoc vrlo losim vremenskim uvjetima, hrvatski je maratonac u drugom pokusaju uspio preplivati morski prolaz koji spaja Atlantski ocean sa Sjevernim morem, a cijelim putem do krajnjeg cilja pratila ga je kisa nosena jakim vjetrom, koji je podizao velike valove, sto je Rogosicu stvaralo nemale fizicke poteskoce. Gotovo istovjetne vremenske prilike bile su i prije godinu dana, kada je Rogosic prvi put pokusao preplivati La Manche. Iako u vrlo dobroj fizickoj kondiciji i s odlicnom zdravstvenom slikom, Rogosic tada nije uspio preplivati morski prolaz izmedju Francuske i Engleske, jer je procijenjeno da bi takav pokusaj bio preriskantan, odnosno, opasan po zivot naseg maratonca.

Nekoliko mjeseci poslije, Rogosic je ipak uspio ostvariti veliki podvig koji je prokomentirao rijecima: “Ne mozete ni zamisliti kako je bilo. Prestrasno. Mislio sam da ce mi sama dusa izaci na usta”. Rogosic je rekao da su ga nepovoljni vremenski uvjeti iscrpili do te mjere da je ovaj pothvat ostvaren zahvaljujuci golemim fizickim, ali i psihickim naporima koje je ulozio. “Presretan sam iako je bilo tesko pa i opasno uci u more jacine cetiri bofora. Ipak, najteze mi je bilo nakon cetiri sata plivanja kada sam, unatoc tabletama, poceo povracati i tada sam pomislio da je sve gotovo”, kazao je Rogosic naglasivsi kako su ga mnogi odvracali od pokusaja da prepliva La Manche porucujuci da takav pothvat malo tko moze ostvariti.

Rogosic je istaknuo da su u pokusaju preplivavanja La Mancha sudjelovala jos cetiri maratonca, medju kojima i jedna zena, ali da su svi, osim njega i jednog Amerikanca, odustali na sredini kanala, gdje je more bilo jacine sedam bofora. “Preplivao sam La Manche i mogu reci da je ovo jedan od mojih najtezih maratona, ali ne zbog velike hladnoce, nego zbog povracanja koje mi je stvaralo tolike poteskoce da sam imao osjecaj kako cu se ugusiti. Toliko sam fizicki iscrpljen da poslije ovog uspjeha nisam mogao popiti cak ni kap tekucine”, kazao je presretni Rogosic dodajuci da je ruta koju je uspio preplivati duga izmedju 43 i 45 kilometara. Rogosic je cetverostruki prvak svijeta u plivackom maratonu te pobjednik svih kontinenata.

“Kralj hladnih voda”, kako ga nazivaju novinari, uvrsten je i u Medjunarodnu dvoranu sportskih velikana u Fort Lauderdaleu na Floridi. Rogosic je 142 puta bio prvak Jugoslavije u raznim disciplinama, a 52 puta srusio je drzavni rekord. Preplivao je Nil, Michigen, Cookov prolaz, Ontario, La Platu, Missouri i Mississippi, a samo na Jadranu isplivao je 22 maratona. Svojedobno je bio i dvostruki prvak Balkana, dok je, gledajuci rang-liste najboljih vremena, zabiljezen kao cetvrti na svijetu stilom kraul na 1500 metara. Prema sluzbenom zbroju njegovih preplivanih milja, Rogosic je cak sest puta oplivao Zemlju. Hrvatskom plivackom maratoncu na ovom je podvigu u nedjelju cestitao predsjednik Stjepan Mesic.

http://www.vjesnik.hr/

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.