Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Religion  »  (H) BUDUCNOST JE VASA
(H) BUDUCNOST JE VASA
By Nenad N. Bach | Published  07/20/2003 | Religion | Unrated
(H) BUDUCNOST JE VASA

 

BUDUCNOST JE VAŠA


15. NEDJELJA KROZ GODINU - B

BUDUCNOST JE VAŠA

(Mk 6, 7-13)

Isus šalje svoje ucenike u svijet da navještaju Radosnu vijest svim ljudima, u svim krajevima i svim domovima. Da bi naviještali Radosnu vijest trebaju biti potpuno slobodni od svega što bi ih sputavalo na tom putu. Moraju biti slobodni od kruha i ruha, slobodni od obitelji i rodbine, slobodni od casti i vlasti – slobodni kao ptice nebeske. Vrlo je bitno biti slobodan za naviještanje pa i za primanje Evandelja.

Mi smo danas navikli na reklame. U reklamnim porukama se uvijek ne radi o životnim istinama. Radi se uglavnom o interesu koji nas je sve više-manje zahvatio. Taj isti interes opasan je za kršcanstvo i naviještanje Isusove poruke. Istina je da se nekada puno više pripisivalo "popovskom" interesu nego li snazi samog Evandelja. Sada je ipak takovo mišljenje rjede, jer se u drugim zanimanjima može živjeti bolje nego li u svecenickom zvanju. S te strane je to dobro. Dobro je za navjestitelje i za naviještanu Vijest.

Od navjestitelja se traži da naviješta iz dubine svojeg uvjerenja, iz svoje osobne vjere, traži se da mu je Radosna vijest važnija od svagdanjeg kruha. Zar takav nije bio Isus Krist? Kaže: ptice imaju gnijezda...., a sin covjecji nema gdje bi glavu svoju sklonio. Isus nije kukao nad svojim neimanjem, vec je naglasio svoju slobodu. On je bio potpuno slobodan i potpuno za sve. Apostol nije apostol radi hrane i novca, on je od svega slobodan. Svaka vezanost uvjetuje 'propovjednika' u iznošenju poziva i zahtjeva Evandelja.

Ucenik je onaj koji se pouzdaje u Boga i buducnost. On nece ostati sam niti na smetlištu. Uvijek ce biti onih kojima je Rijec Božja pala u srce, pa ce udijeliti sklonište navjestiteljima. To se iskustveno pokazalo istinitim u vrijeme dok je Crkva progonjena i kad su joj sve oduzeli.

Isus upucuje da se ne "baca bisere pred svinje" – tamo gdje ne prihvacaju Radosnu rijec, ne treba ju profanirati. I ovaj nam je nacin poznat neposredno po 'padu komunizma'. Nažalost, bacalo se biserje pred divljac i ismjehivace Isusa i kršcanstva. 'Pokrstilo' se sve i svašta bez uvjerenja i vjerovanja. Sad se to pokazuje da je lošije od nevjere. Kršcanstvo i evandeoska poruka su vrijednosti koje se ne smije profanirati. Vrlo cesto se neozbiljno upotrebljava Isusova rijec. Cesto sami navjestitelji neozbiljno shvacaju istu poruku (osobito ako to cine radi kruha i ruha), kao i oni kojima se naviješta. Iz ovoga proizlazi, treba vrednovati svoje kršcansko uvjerenje i ne naturivati ga tamo gdje nece biti prihvaceno i življeno.

Isus upozorava svoje ucenike što slijedi njihovo propovijedanje: zlo ce lijeciti... Navjestitelj Vjecne ljubavi time izgoni zlo iz svijeta i time lijeci bolesna srca od zla... Navještaj nece otkloniti nesrece covjeka i svijeta, ali ce ojacati ljude koji su time zahvaceni da uza sve nedace žive smirena srca i savjesti.

Navještaj Isusa i njegove poruke nije nikakva propaganda, jer nema za cilj da zavlada niti da se dobije dobit. Cilj joj je da donese radost i smisao životu. Ne širi se ideologija koju treba pamtiti i drugima predavati. Radi se o životnoj istini koja se življenjem širi i potvrduje. Naviješta se iz ljubavi i radosti. To dvoje je nemoguce u sebi skrivati. Isus garantira da ce biti sa svojim ucenicima u svim njihovim rijecima i ponašanjima. Pratit ce ih ono što je pratilo njega: Božja sila i Duh Sveti.

Unijeti svjetlo u covjekovu dubinu ne može se nekim psihološkim metodama, medutim može dobrotom i ljubavlju. Tko je u sebi osjetio Boga, može pomoci drugima da ga takoder pronadu i prepoznaju u sebi i svijetu. Osnovno je u kršcanskom i ljudskom životu za razumijevanje Isusove poruke: OBRACENJE. Zaokret u nutrini. Okretanje prema svjetlu i prema buducnosti. Obracenje iz pesimizma u optimizam, iz prošlosti u buducnost. Tako nas Isus lijeci plemenitim (pozitivnim) mišljenjem i ljubavlju. Sve je pozvao da 'ustanu'.

Tako vjecno odzvanja Isusov zov na obracenje prema buducnosti. Bog je naša buducnost i naš smisao. Svi smo pozvani da jedni drugima budimo pozitivno mišljenje i optimizam. Svi mi danas Isusa trebamo na osobnom planu – za svoju dušu - više nego li za 'korist'. Nestaju vanjski interesi, a gladuje covjekova nutrina. Danas smo duševno gladni, a tjelesno ugojeni. Idite po svem svijetu, propovijedate Radosnu vijest, ja (Uskrsli Krist) bit cu s vama. Bog ce iz vas govoriti vjecnom ljubavlju koju želi svako ljudsko srce.

Fr. Marijan Jurcevic, o.p.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.