Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Questions  »  (H) Sto vise proucavam Teslu, sve mi izgleda veci - molim pronaci clanke
(H) Sto vise proucavam Teslu, sve mi izgleda veci - molim pronaci clanke
By Nenad N. Bach | Published  02/13/2006 | Questions | Unrated
(H) Sto vise proucavam Teslu, sve mi izgleda veci - molim pronaci clanke

 

Sto vise proucavam Teslu, sve mi izgleda veci



Na dnu su pitanja o Tesli. Molimo sve koji znaju bilo koji od odgovora, da ga proslijede do Maria Filipi na mario.filipi@zg.t-com.hr
 

Stovani gospodine Bach

Kao sto smo se dogovorili telefonom, saljem Vam ovaj dopis u kojem se najprije zelim predstaviti, a onda cu Vam iznijeti moju misiju koju sam vec dobrim dijelom i napravio, a na kraju probleme koje do sada nisam mogao rjesiti.

Zovem se Mario Filipi, rodjen u Zagrebu, a sada stanujem u Samoboru gdje sam kao teski ratni stradalnik dobio stan. Buduci da sam po struci politolog, a po zanimanju sam bio gotovo 20 godina novinar, prirodno je da s mojih 55 godina i dalje zelim nesto raditi, iako sam vec 13 godina u mirovini. Naime, u kasno ljeto 1991. otisao sam dragovoljno na istocno bojiste, buduci da dosta dobro radim ne samo perom, nego i foto-aparatom i video-kamerom. Zelio sam pomoci da istina o Hrvatskoj probije put do svjetske javnosti kroz te guste naslage lazi koje nas obavijaju. Svoje snimljene materijale nosio sam u "Glas Slavonije" (list na prvoj crti - Osijek) i na televiziju i druge medije. U rujnu, a posebno listopadu sam nekako spontano prestao raditi na novinarski nacin, vec sam postao dio postrojbi s kojima sam isao u neposredne akcije. Sve je to rezultiralo sa mnogo video-snimaka i fotografija za koje se nadam da ce ugledati javno objavljivanje do sljedece jeseni. Medjutim, stalni boravak na opasnim mjestima prije ili kasnije je morao donijeti zlo. Tako me je 13. listopada 1991. izmedju sela Nustar i Marinci, na pola puta izmedju Vukovara i Vinkovaca, pronasla moja granata u akciji proboja obruca oko Vukovara. Bila je to klaonica. Na samo nekoliko metara oko mene sest mladica je poginulo, a ja sam cudom prezivio. Sada sam se dobro uhodao bezu ruke i noge i - guram kroz zivot. Ali, da Vam ne dosadim, to o meni je samo za upoznavanje.

Sada kada smo svi svjesni kakve se mreze pletu oko Hrvatske, ocito je da rat protiv Hrvatske nije nikada prestao i da Domovina stalno treba pomoc svih nas koji mozemo i znamo nesto raditi. Konkretno, mora se pisati i objavljivati, jer u protivnom ce nam se dogoditi da za koje stoljece hrvatska djeca budu ucila da nije ni bilo Domovinskog rata. Medjutim, ono sto je meni u ovom trenutku prioritet, jer stize brzo, je Nikola Tesla. Njegova 150. obljetnica rodjenja je 10. srpnja 2006. Od malih nogu sam se divio tom velicanstvenom covjeku kojega su zanemarili i Amerikanci i Hrvati, a Srbi su ga povremeno hvalili ali iz sasvim drugih razloga. Prije nekoliko godina poceo sam citati literaturu o njemu i naisao na takve nevjerojatne budalastine koje su na zalost za mnoge ljude, pa tako i za Amerikance - istina, jer ih nikada nitko nije demantirao. Zato sam odlucio istraziti sve sto mogu, doci do svih dostupnih cinjenica i ispraviti tu uzasnu gomilu krivotvorina. Zelim istinu onakvu kakva je, bez obzira je li mi se nesto od nje ne svidja. I do sada sam nasao neke stvari koje su me razocarale, ali takav je zivot. Do sada sam daleko dosao i mogu reci da vec mogu zavrsiti knjigu, ali bilo bi bolje da ona bude potpunija, sa sto manje upitnika. Imam napisanih 300 stranica gotovog teksta koji bi i takav mogao ici u tisak. Ipak, zelim smanjiti broj pitanja bez odgovora koliko mogu, iako znam da ce ih ipak mnogo ostati. Dati cu sve od sebe da knjiga ide u tisak u travnju, a 24. travnja bi trebala biti prva promocija (104. obljetnica Teslinog predavanja u Zagrebu).

Zato sam slobodan zamoliti Vas za pomoc glede nekih dokumenata s kojima imam problem, jer ih nikako ne mogu pronaci. Mozda bi mi Vi mogli pomoci. Neizmjerno bi mi pomoglo kad bih nasao nekoliko clanaka koje do sada nisam uspio pronaci.

Sto vise proucavam Teslu, sve mi izgleda veci. Ali s obzirom na sve sto su mu radili zlobnici, on je zapravo bio mucenik. Ono sto me najvise muci je njegova autobiografija koja je objavljena u casopisu "Electrical Experimenter" iz 1919. godine. Pocetak je bio u veljaci, a onda je svaki mjesec objavljen po jedan clanak sve do ljeta, a onda prekid, pa jos jedan u listopadu. Ima nekih naznaka da je Tesla jos nesto pisao i u 1920. godini. Ta autobiografija objavljena je u raznim verzijama puno puta. Ja sam procitao i americku verziju, i srpsku, i hrvatsku, a jos nekoliko sam skinuo s interneta ili mi je pomogao g. Ivan Miletic, Hrvat povratnik, koji je bio knjiznicar u Clevelandu. Ima tamo dosta nelogicnosti i sumnjivih rijeci, pa sam pokusao dobiti original iz NY Public Library. Dobio sam od njih neke dokumente koje su mi masno naplatili. Ali nije problem u placanju, nego u tome da sam dobio samo jedan (treci) od sest Teslinih clanaka. Sluzbenica knjiznice mi je napisala da su ostali nastavci Tesline autobiografije iz casopisa nestali (missed). I drugi ljudi su trazili po New Yorku, ali cini se da je netko to temeljito "ocistio". Sada zelim znati zasto i kakav je originalni tekst..

Mozda negdje drugdje ima tih starih brojeva tog casopisa. Najvise sanse ima u velikim knjiznicama, na sveucilistima tehnicke struke, u udrugama elektroinzenjera ili kod nekog pojedinca koji voli fiziku i tehnicke inovacije. Ima jos nekoliko dokumenata, u pravilu novinski èlanci ili strucni casopisi koji me zanimaju i koje cu navesti kasnije. Mislim da nam Tesla i mrtav moze pomoci, samo ako ga uspijemo razumijeti. Tu mislim na barem dvadesetak vrlo atraktivnih njegovih izuma koji nikada nisu provedeni u djelo, a oni rjesavaju probleme od kojih svi danas patimo.

MOJA RANG-LISTA TRAZENIH CLANAKA

1. DALEKO ISPRED SVIH DRUGIH SU ORIGINALNI CLANCI IZ SERIJE "MY INVENTIONS" - NE
PRETISAK IZ NECIJE KNJIGE ILI SL. NEGO IZRAVNO IZ CASOPISA "ELECTRICAL EXPERIMENTER"
1919.

Clanci nose sljedece naslove:

1. February 1919.....My Early Life
2. March 1919..........My first efforts in Invention
3. April 1919............My later Endeavors (The discovery of the rotating magmetic Field)
4. May 1919.............The Discovery of Tesla Coil and Transformer
5. June 1919.............The Magnifying Transmitter
6. October 1919.......The art of Teleautomatics

Nadam se da su ovi podatci tocni. Trenutno imam samo treci clanak, onaj iz April 1919. Ipak, volio bih da ako netko uspije doci do tih clanaka pregleda cijelu 1919. i 1920. godinu, jer mozda je Tesla i kasnije nesto napisao. Napominjem da ne trazim druge clanke od Tesle iz tih casopisa, nego samo "My Inventions".

Nadalje doista me zanima i:

2. Izvjesce iz bilo kojih novina o naletu taxija na Teslu s tocnim datumom kada se je to dogodilo. To je bilo 1937.
godine, ali ne znam datum.

3. Izvjesce o pozaru u Teslinom laboratoriju Thomas Commerford Martin: "The Century Magazine", April 1895.

4. Takodjer bih molio sve clanke o Tesli ili od Tesle objavljene u "Century Magazin" godine 1894.

5. Zapisnik s Dodjele Edisonove medalje, AIEE, 18. 5. 1917, Smithsonian Institution, Washington D.C. 20560

6. Kad vec spominjem Smithsonian, napominjem a u njoj postoji Division of Electricity and Nuclear Energy, Swezey Collection, Reference Section of the Institution. Swezey je imao svasta o Tesli. Mozda se tamo nadju i ugodna iznenadjenja.

Eto to je sve sto me muci. Zao mi je sto sam tako zahtjevan, ali to je Tesla. S njim nije lako, kao sto ni njemu nije bilo.

Zelim Vam puno uspjeha i zadovoljstva i u poslu i privatno

Pozdravljam Vas sa stovanjem Mario Filipi

mario.filipi@zg.t-com.hr
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.