Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43
(H) HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43
By Nenad N. Bach | Published  11/23/2003 | Politics | Unrated
(H) HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43

 

HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43


24.11.2003
Po najnovijim neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, koje je objavio DIP sinoc u 23.50 sati, HDZ i dalje vodi u osam od 10 izbornih jedinica, i po prvim neslužbenim procjenama imao bi 62 zastupnika, dok SDP s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice i imali bi 43 zastupnika.

SDP je, u jedinicama gdje je išao samostalno osvojio 15 mandata, a u koaliciji s IDS-om, Librom i LS-om ima još 28 mandata.

HNS je samostalno osvojio osam mandata, a u koaliciji s PGS-om još tri mandata. HSS osvojio je 10 mandata, a HSP samostalno je osvojio sedam mandata te još jedan u prvoj izbornoj jedinici, gdje je koalirao sa Zagorskom demokratskom strankom (ZDS). Koalicija HSLS-DC osvojila je dva mandata, no u Hrvatskom saboru uci ce samo zastupnici HSLS-a. U Sabor prvi put ulazi Hrvatska stranka umirovljenika s tri zastupnika.

Po neslužbenim rezultatima u 11. izbornoj jedinici za dijasporu HDZ za sada premocno vodi s 71 posto glasova, a koalicija HSLS-DC osvojila je 7 posto, dok je HSS osvojio šest posto glasova.

S obzirom na to da u toj izbornoj jedinici broj izabranih zastupnika zavisi o prosjeku potrebnom za zastupnicko mjesto za 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj i broju glasova u dijaspori, po nefiksnoj kvoti, a po prvim procjenama, u Hrvatski sabor ušli bi samo zastupnici HDZ-a, najvjerojatnije njih pet.

U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirovic iz SDSS-a te Milan Đukic iz SNS-a. Predstavnik madarske manjine bio bi Jene Adam, a talijanske Furio Radin, dok ce cešku i slovacku nacionalnu manjinu zastupati Zdenka Cuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemacku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat ce Nikola Mak, a Šemso Tankovic predstavljat ce albansku, bošnjacku crnogorsku makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Na izborima se natjecala 41 samostalna stranacka lista, 28 koalicijskih i 50 neovisnih lista. Za osam manjinskih zastupnika natjecalo se 79 kandidata. Po podacima DIP-a do 16 sati glasovalo je 51,77 posto biraca.

(Hina)

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.