Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43
(H) HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43
By Nenad N. Bach | Published  11/23/2003 | Politics | Unrated
(H) HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43

 

HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43


24.11.2003
Po najnovijim neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, koje je objavio DIP sinoc u 23.50 sati, HDZ i dalje vodi u osam od 10 izbornih jedinica, i po prvim neslužbenim procjenama imao bi 62 zastupnika, dok SDP s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice i imali bi 43 zastupnika.

SDP je, u jedinicama gdje je išao samostalno osvojio 15 mandata, a u koaliciji s IDS-om, Librom i LS-om ima još 28 mandata.

HNS je samostalno osvojio osam mandata, a u koaliciji s PGS-om još tri mandata. HSS osvojio je 10 mandata, a HSP samostalno je osvojio sedam mandata te još jedan u prvoj izbornoj jedinici, gdje je koalirao sa Zagorskom demokratskom strankom (ZDS). Koalicija HSLS-DC osvojila je dva mandata, no u Hrvatskom saboru uci ce samo zastupnici HSLS-a. U Sabor prvi put ulazi Hrvatska stranka umirovljenika s tri zastupnika.

Po neslužbenim rezultatima u 11. izbornoj jedinici za dijasporu HDZ za sada premocno vodi s 71 posto glasova, a koalicija HSLS-DC osvojila je 7 posto, dok je HSS osvojio šest posto glasova.

S obzirom na to da u toj izbornoj jedinici broj izabranih zastupnika zavisi o prosjeku potrebnom za zastupnicko mjesto za 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj i broju glasova u dijaspori, po nefiksnoj kvoti, a po prvim procjenama, u Hrvatski sabor ušli bi samo zastupnici HDZ-a, najvjerojatnije njih pet.

U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirovic iz SDSS-a te Milan Đukic iz SNS-a. Predstavnik madarske manjine bio bi Jene Adam, a talijanske Furio Radin, dok ce cešku i slovacku nacionalnu manjinu zastupati Zdenka Cuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemacku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat ce Nikola Mak, a Šemso Tankovic predstavljat ce albansku, bošnjacku crnogorsku makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Na izborima se natjecala 41 samostalna stranacka lista, 28 koalicijskih i 50 neovisnih lista. Za osam manjinskih zastupnika natjecalo se 79 kandidata. Po podacima DIP-a do 16 sati glasovalo je 51,77 posto biraca.

(Hina)

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.