Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) Blaskic u ponedjeljak na slobodi
(H) Blaskic u ponedjeljak na slobodi
By Nenad N. Bach | Published  07/30/2004 | Politics | Unrated
(H) Blaskic u ponedjeljak na slobodi

 

Blaskic u ponedjeljak na slobodi
Srijeda, 29. srpnja 2004. http://www.index.hr/

PREDSJEDNIK Haskoga suda Theodor Meron odobrio je u Den Haagu zahtjev obrane da se bivsi zapovjednik Operativne zone Sredisnja Bosna Tihomir Blaskic pusti na slobodu prije odsluzenja cjelokupne kazne. Meron je upravi Haskog pritvora nalozio da osigura Blaskicevo pustanje na slobodu u ponedjeljak, 2. kolovoza.

Blaskic je pravomocno osudjen na kaznu od devet godina zatvora, a u pritvoru je proveo osam godina i cetiri mjeseca. Americki branitelj generala Tihomira Blaskica Rusell Hayman odmah je nakon sto je Blaskicu izrecena jedinstvena kazna od devet godina zatvora podnio sudu zahtjev za uvjetnim otpustom bivseg zapovjednika Operativne zone Sredisnja Bosna. Vidno zadovoljan obratom u zalbenom dijelu postupka Hayman je kazao kako je odluka Zalbenog vijeca Haskog suda "hrabar korak za sud koji ce podici njegov ugled".

Prvostupanjsko vijece Haskog suda prije cetiri godine proglasilo je generala Blaskica odgovornim i osudilo ga na 45 godina zatvora za zlocine pocinjene u Lasvanskoj dolini tijekom rata u BiH, od kojih je najtezi bio zlocin u Ahmicima kada je 16. travnja 1993. ubijeno vise od stotinu muslimanskih civila. Blaskicu je ukinut najveci dio presude, ukljucivsi onaj u kojem se teretio za zlocin u Ahmicima. Proglasen je krivim za zlocin pocinjen okrutnim postupanjem prema zatocenicima, sto je ukljucilo i njihovo upucivanje na kopanje rovova i koristenje kao zivi stit.

U presudi je utvrdjeno da Blaskic nije imao nadzor nad jedinicama koje su pocinile zlocin u Ahmicima, kao i da je postojala dvostruka linija zapovjedanja kojom su drugi kontrolirali snage HVO-a, a ne Blaskic. U presudi je zalbeno vijece zakljucilo da je u Srednjoj Bosni bilo legitimnih vojnih ciljeva, te da je u slucaju Ahmica, za koje je prvostupanjsko vijece tvrdilo da je iskljucivo civilni cilj, zalitelj imao opravdanja za izdavanje zapovijedi za napad.

Zalbeno vijece utvrdilo je da je prvostupanjsko vijece doslo do pogresnih zakljucaka u presudi primjenom pogresnih pravnih standarda, te je primjenom ispravnih standarda oslobodilo Blaskica za najveci dio presude. Na galeriji na kojoj su bili clanovi obitelji generala Blaskica izbila je erupcija odusevljenja nakon sto je predsjednik zalbenog vijeca procitao da je Blaskic osudjen na devet godina zatvora.

Sam Blaskic je, kao i tijekom citava sudjenja, ozbiljna lica slusao gotovo dvosatno obrazlozenje presude i radio zabiljeske, a njegova supruga Ratka i stariji sin slusali su talijanskog suca drzeci se za ruke. Sudac Pocar objavio je kako ce Blaskic ostati u pritvoru dok se ne uredi njegovo prebacivanje u neku zemlju u kojoj bi trebao odsluziti kaznu do kraja.

Maratonsko sudjenje
Presudu je Blaskic docekao s pritvorskim stazom od osam godina i cetiri mjeseca, sto je tek u hrvatskoj javnosti povremeno poticalo rasprave o pravednosti presude nakon tako dugotrajnog sudjenja, koje se protegnulo na vise od sedam godina. Novi dokazi obrane, koje je Zalbeno vijece prihvatilo, potjecali su iz tri izvora - arhiva HVO-a koji su lezali nedostupni obrani u HIS-u do smjene vlasti u Hrvatskoj 2000. godine, zatim iz Ureda predsjednika RH, te iz haskog tuziteljstva koje ih je pronaslo u arhivu Armije BiH.

U prosincu prosle godine na zalbenoj raspravi Blaskicev branitelj Rusell Hayman je, suprotstavljajuci nove dokaze i iskaze novih sest svjedoka obrane zakljuccima presude donesene u ozujku 2000. godine argumentirao zasto je prvostupanjsko vijece doslo do pogresnih zakljucaka na temelju kojih je Blaskicu izrecena jedinstvena kazna zatvora od 45 godina.

Bivsi zapovjednik Operativne zone Sredisnje Bosne izrazio je na kraju zalbene rasprave zaljenje zbog svih zrtava rata u Srednjoj Bosni, te porucio sucima kako mu je savjest potpuno mirna, jer svim srcem vjeruje da je ucinio sve da sprijeci zlocine, a da se o pocinjenima provede istraga.

Sudjenje ce novinari, koji su proveli mjesece sjedeci svakodnevno na sudskoj galeriji pamtiti ponajvise po potresnim svjedocenjima ahmickih zrtava, kompleksnosti odnosa tri naroda u BiH koji su dugo u sudjenje i dalje zbunjivali suce, Blaskicevom pedantnom svakodnevnom vodjenju biljeski i jos minucioznijem svjedocenju u kojem je danima opisivao kako su mu sat po sat tekli dani u Lasvanskoj dolini. Nedugo nakon sto je Blaskic stigao u Haag rodio mu se drugi sin. Zahvaljujuci pravilima haskog pritvora, koja dozvoljavaju privatne posjete supruga, Blaskiceva se obitelj uvecala za jos jednog clana. Dugotrajni pritvor ostavio je traga na Blaskicevu zdravlju i posljednjih godinu dana bio je cesto na lijecenju. Blaskic se u pritvoru nalazi od 1. travnja 1996. godine kada se dobrovoljno predao.

Ratka Blaskic: Presretna sam i ne znam sto bih drugo rekla
Supruga generala Tihomira Blaskica sa suzama i neizmjernim veseljem docekala je u cetvrtak u Den Haagu vijest da ce se njezin suprug uskoro vratiti u krug obitelji. "Sretna sam sto cemo nastaviti zivjeti zajedno, i zbog djece i zbog sebe. Ako sam ja sada uopce bitna, presretna sam i ne znam sto bih drugo rekla. Sretna sam", kazala je Ratka Blaskic ispred zgrade Haskog suda nakon odluke Zalbenog vijeca kojom je Blaskicu smanjena kazna sa 45 na devet godina zatvora. Hina

----------------------------------------
Sanader - Zadovoljstvo odlukom Haaskog suda - Razloge za veselje ima i cijela Hrvatska
Srijeda, 29. srpnja 2004. http://www.index.hr/

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas u Visu kako u ime Vlade izrazava zadovoljstvo odlukom Zalbenog vijeca Haskog suda koje je kaznu zatvora bivsem zapovjedniku Operativne zone Sredisnja Bosna Tihomiru Blaskicu s 45 smanjilo na devet godina te da razloge za veselje osim Blaskica i njegove obitelji danas ima i cijela Hrvatska. "Prije svega izrazavam zadovoljstvo presudom kojom je onih strasnih 45 godina prakticki preinaceno na devet godina i mislim da danas svi mozemo osjetiti onaj pravi smisao narodne poslovice 'pao mi je kamen sa srca' ", kazao je premijer Sanader. "Sigurno je da general Blaskic i njegova obitelj danas imaju posebne razloge za veselje, ali smatram da razloge za to ima i cijela Hrvatska", rekao je premijer. Osim toga, izjavio je, "tom je presudom general Blaskic pobio mnoge tvrdnje iz prvotne presude, stoga je to putokaz i drugima kako se treba ponasati."

Zakljucio je kako se konacna ocjena o znacenju te odluke ne moze donijeti prije nego se dobije uvid u tekst presude. Medjutim, vec je sada jasno, nastavio je premijer, osim samog znacenja te odluke za sudbinu generala Blaskica, ovo je, takodjer, dokaz da se na haskom sudu moze dokazati istina, odnosno da se moze dokazati sto je bilo u Domovinskom ratu i u Hrvatskoj i u BiH to je najvaznije saznanje. Hrvatska danas moze reci da je suradnja s Haskim sudom takva da se nasa zemlja uvazava i da ona zna obraniti svoje interese, a tako cemo se ponasati i ubuduce, rekao je premijer, dodajuci kako je na pocetku svojega mandata Vlada kazala kako ce suradnju s politicke svesti na pravnu razinu.

"To i cinimo, a takva vrsta suradnje, ocito je, daje rezultate, pa uskoro ocekujemo i odluku da se generali Cermak i Markac puste da se brane sa slobode i pripremaju za postupak. Na upit da komentira izjave Blaskicevih odvjetnika da su za smanjenje presude umnogome pomogli dokumenti HIS-a i iz Ureda predsjednika koje je bivsa Vlada predala Haagu, a HDZ-ova Vlada nije, premijer Sanader kazao je kako on Vlade ne bi nazivao ni HDZ-ovim ni ovim ili onim, nego je rijec o hrvatskim Vladama.

"Danasnja Vlada i prethodna i one prije nje, imaju dvije zadace: braniti nacionalne interese i suradnju, u punom smislu rijeci, s Medjunarodnim sudom u Hagu, a to znaci da se daju i dokumenti, kazao je premijer. Kako je rekao, jedan od prvih poteza njegove Vlade bilo je davanje dokumenata za obranu generala Gotovine, sto je prethodna Vlada otezala mjesecima, a nikakvih problema s Hagom zbog toga nije bilo.

"Svakom haskom osumnjiceniku treba biti dostupna sva dokumentacija koja mu je potrebna u obrani, rekao je Sanader. Moja ce se Vlada tako ponasati i ponasa se vec u slucaju najaktualnijih optuznica protiv generala Markaca i Cermaka i sestorice Hrvata optuzenih za sukob u BiH",izjavio je. Na pitanje nije li vrijeme da se izadje s konkretnim imenima onih koji su ranije takve dokumente zadrzavali, premijer je odgovorio da on o tome ne moze nista reci, jer, kako je rekao, "nema saznanja, niti informacija", ali sigurno ce se ako postoje indikacije, istraziti cijeli slucaj i povuci odredjene konzekvence". Nije zelio kazati kakve, porucujuci "kad istrazimo cijeli slucaj onda cemo s tim izaci pred javnost". (Hina) xdstr yvkn

----------------------------------------
Hrvati BiH odusevljeni presudom Blaskicu
Srijeda, 29. srpnja 2004. http://www.index.hr/

Pobijedila je pravda, ocjena je vecine Hrvata u BiH, odusevljenih odlukom Zalbenog vijeca Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Den Haagu kojom je Tihomiru Blaskicu preinacena kazna sa 45 na 9 godina zatvora. Radijska postaja Herceg-Bosna iz Mostara prekinula je u cetvrtak prije podne program da bi izvijestila o odluci Zalbenog vijeca. Hrvatski clan Predsjednistva BiH Dragan Covic izjavio je da je vijest iz Haaga "iznenadjujuca i izvanredna". "Sama cinjenica da je kazna pet puta smanjena govori o cestitosti i nevinosti generala Blaskica, a s druge strane da je prvostupanjski proces pogresno vodjen. Svi smo znali da je osudjen i bio u zatvoru za ono sto nije pocinio", rekao je Covic.

Covic je takodjer rekao da presuda predstavlja satisfakciju za Hrvate u BiH , napose Hrvate srednje Bosne koje se "kolektivno kriminaliziralo". Izrazio je ocekivanje da ce ova presuda pomoci u dokazivanju nevinosti drugih Hrvata iz srednje Bosne. HDZ BiH istaknuo je kako su vjerovali u Blaskicevu nevinost. "Bili smo uvijek uvjereni u nevinost generala Blaskica. Zato smo vjerovali da ce Haski sud donijeti oslobadjajucu presudu. Ocito je da su trazili nacin kako da opravdaju to sto je nevin covjek osam godina u Haagu. Danas smo uistinu sretni i dijelimo radost s obitelji Blaskic i njima odajemo priznanje sto su hrabro i dostojanstvo podnijeli krizni put. Tihomiru zelimo skori povratak obitelji i hrvatskom narodu", rekao je glasnogovornik HDZ-a BiH Pero Pavlovic

Hrvatska narodna zajednica (HNZ) takodjer je u priopcenju pozdravila odluku Zalbenog vijeca kojom je Haski sud, kako se navodi, "pojacao svoj kredibilitet". HNZ ukazuje na vaznost cinjenica iz obrazlozenja presude o "dvostrukoj liniji zapovijedanja" , po kojoj su drugi a ne Blaskic imali stvarnu kontrolu nad snagama HVO-a. (Hina)xzkre ybs

----------------------------------------
Ahmic: Vrijeme je da se otkriju pravi pocinitelji masakra u nasem selu
Srijeda, 29. srpnja 2004. http://www.index.hr/

"JA SAM ovo ocekivao puno ranije. Ne moze nevin covjek lezati u zatvoru 45 godina. Slomio sam se ziv uvjeravajuci ljude u Haagu i u Ahmicima da Blaskic s pokoljem nema veze" prva je reakcija na konacnu presudu Zalbenog vijeca Haskog suda kojom se Blaskicu smanjuje zatvorska kazna, a koju je Pincom.info dobio od Mehmeda Ahmica, najvatrenijeg zagovornika teze da je general Blaskic nevin, zbog cega je dozivio masu verbalnih neugodnosti od strane susjeda bosnjacke nacionalnosti.

"Vrijeme je da se otkriju pravi pocinitelji maskara u nasem selu i kad bi sad proveli anonimnu anketu kod mjestana bosnjacke i hrvatske nacionalnosti uvjeren sam da bi 90 posto njih odgovorilo da je Blaskic nevin i da se istraga u cilju pronalaska pravih pocinitelja treba ponovno pokrenuti" - dodao je Mehmed Ahmic koji je od strane radikalnog dijela bosnjackog stanovnistva u Ahmicima optuzen za kohabitaciju s Hrvatima. Iako se ocekivalo da ce se pravomocna presuda Suda u Haagu u slucaju Blaskic u Ahmicima pratiti s pozornoscu, vecina Bosnjaka u ovom srednjobosanskom selu uopce nije imalo pojma o cemu se zapravo radi.

Zaokupljeni rutiniranom svakodnevnicom, vecinu starije populacije Bosnjaka, vise je zanimalo hoce li Vlada Federacije BiH ispuniti obecanje o povecanju mirovina za najavljenih cetiri postom, nego hoce li general Blaskic dobiti 45 ili devet godina zatvora. Mladi su se rasprsili po lokalnim kupalistima, dok su oni imucniji zauzeli neku od turistickih destinacija na Jadranu, gdje svoj gnjev umjesto na postrojbe HVO-a najvjerojatnije fokusiraju na losu poslugu i visoke cijene pizze, cevapa u preskupim restoranima, pise Pincom.info.

"To ti je stvarnost" istice Ahmic - "ljudi naprosto ne znaju sto se dogadja. Upijaju ono sto im se servira kroz medije. Da je nekoga od Bosnjaka 1993 godine bilo pitati tko je Zapovjednik HVO-a Srednje Bosne, je li to general Blaskic 99 posto bi ih reklo da je to Dario Kordic. Kordic je nastupao u medijima, a za Blaskica sve dok nije otisao u Haag nitko ziv nije nikad cuo-istice nas sugovornik. Za razliku od ravnodusnog ozracja u Ahmicima, par kilometara dalje u Vitezu presuda generalu Blaskicu docekana je s opcim odusevljenjem. Iz vecine ugostiteljskih objekata odzvanjale su domoljubne pjesme. Odluka Haaskog suda depresivnu i socijalno neizvjesnu svakodnevnicu u Vitezu, Busovaci, Kiseljaku barem je na jedan dan pretvorila u osjecaj optimizma, samopouzdanja.

Od optuzbi oslobodjeni Zoran Kupreskic koji je pravdu ovog suda osjetio na svojoj kozi, nije skrivao emocije nakon pravomocne presude Suda u Haagu. "Odluka o devet godina zatvora za Tihu donesena je samo da on o njegovi odvjetnici ne bi tuzili Sud u Haagu za gresku koju su nanijeli njemu i njegov obitelji. Sve je dobro Tiho ce biti uskoro na slobodi" - rekako je Kupreskic za Pincom.info. Za skori izlazak generala Blaskica iz pritvora u Schevennigenu kako doznaje Pincom.info sprema se prava proslava na kojoj ce veci broj Blaskicevih prijatelja na simbolican nacin odati Blaskicu pocast za sve ono sto je on u pritvoru prozivio. Hina

----------------------------------------
Sudjenja za ratne zlocine pred sudom BiH pocinju iduce godine
Srijeda, 29. srpnja 2004. http://www.index.hr/

VIJECE ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u cetvrtak prijedlog paketa zakona koji bi trebali osigurati pocetak sudjenja za ratne zlocine pred drzavnim sudom te zemlje vec pocetkom naredne godine. Ministar pravde BiH Slobodan Kovac kazao je novinarima u Sarajevu kako zakoni koje treba usvojiti Parlament BiH preciziraju nacin izbora sudaca i tuzitelja te utvrdjuju pravila po kojima ce se predmeti preuzimati od Medjunarodnog kaznenog suda za bivsu Jugoslaviju (ICTY). Posebnim sporazumom izmedju Vijeca ministara BiH i Ureda Visokog predstavnika (OHR) ovlasti za imenovanje medjunarodnih sudaca koji ce suditi za ratne zlocine prenose se na Visokog predstavnika dok ce Ured registraran pri Odjelu za ratne zlocine, organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH imenovati domace suce.

Isti mehanizam vrijedit ce i pri imenovanju tuzitelja. Posebnim ce se zakonom urediti status i uloga zasticenih svjedoka na sudjenjima za ratne zlocine. Ministar Kovac je izjavio da se ocekuje da sva sudjenja za ratne zlocine pred Sudom BiH budu okoncana u razdoblju od pet godina. Hina

----------------------------------------
Ministarstvo pravosudja pozdravilo odluku zalbenog vijeca Haskog suda
Srijeda, 29. srpnja 2004. http://www.index.hr/

MINISTARSTVO pravosudja pozdravilo je danasnju odluku zalbenog vijeca Haskog suda (ICTY) koje je bivsem zapovjedniku Operativne zone HVO-a u Sredisnjoj Bosni Tihomiru Blaskicu smanjilo kaznu s 45 na devet godina zatvora. Ministarstvo pravosudja pozdravlja odluku zalbenog vijeca haskog Tribunala, pod predsjedanjem suca Fausta Pocara, u predmetu generala Blaskica, stoji u priopcenju Ministarstva. Ta je odluka donesena nakon svestranog ispitivanja svih cinjenica i dokaza u tom predmetu i svakako ce biti povijesni prilog utvrdjivanju istine o sukobima u sredisnjoj Bosni, kaze se u priopcenju Ministarstva pravosudja.

Prvostupanjsko vijece Haskog suda prije cetiri godine proglasilo je generala Blaskica odgovornim i osudilo ga na 45 godina zatvora za zlocine pocinjene u Lasvanskoj dolini tijekom rata u BiH, od kojih je najtezi bio zlocin u Ahmicima kada je 16. travnja 1993. ubijeno vise od stotinu muslimanskih civila. Blaskicu je danas ukinut najveci dio presude, ukljucivsi onaj u kojem se teretio za zlocin u Ahmicima. Proglasen je krivim za zlocin pocinjen okrutnim postupanjem prema zatocenicima, sto je ukljucilo i njihovo upucivanje na kopanje rovova i koristenje kao zivi stit. Blaskic je u pritvoru osam godina i cetiri mjeseca i njegovi branitelji su odmah nakon sjednice na kojoj je procitana presuda poceli sastavljati zahtjev za uvjetni otpust. Hina

Croatian World Congress H.S.K.
NGO Member of the United Nations
http://www.crowc.org/
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.