Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Bermudski Trokut
(H) Bermudski Trokut
By Nenad N. Bach | Published  01/20/2003 | Opinions | Unrated
(H) Bermudski Trokut

BERMUDSKI TROKUT

 
Piše: Ivo Bojkić

Poznato je da Hrvatska ima izrazito veliku emigraciju pa je broj Hrvata koji žive u domovini i onih koji žive u inozemstvu približno podjednak. Razlog ovako dramatičnim migracijama zasigurno je danak nesretnih povijesnih okolnosti što nas ne amnestira od odgovornosti budući da svoju povijest i budućnost stvaramo sami.

Raspravljajući o modernoj Hrvatskoj i njezinoj perspektivi ne možemo ujedno ne raspravljati o hrvatskom iseljeništvu. Nekako se čini kako je Hrvatska zemlja s ružnom prošlošću, teškom sadašnjošću i blistavom budućnošću, i oduvijek je bilo tako!

Neprestani možete čuti dobronamjerne komentare stranaca koji se ne mogu načuditi potencijalima koje Hrvatska ima, a oni na kojima sve ostaje, a to su prije svega mladi, ne mogu se dočekati kada će ti potencijali postati nešto više, npr. konkretni posao.

Upravo je ovo jedan od najvećih problema hrvatskog društva, a na neki način i temelj našoj tezi o povezanosti budućnosti i iseljeništva u sudbinskom i praktičnom smislu, a to je odlazak iz domovine u potrazi za boljom budućnošću. Iako se broj nezaposlenih smanjuje na sve moguće načine, a ponajviše administrativnim promjenama njezinog izračuna, a poslovni optimizam raste, pa čak i ekonomski pokazatelji pokazuju naznake jednog boljeg života, mladi su tvrdoglavi u svom nastojanju da zbrišu odavde. Ne žele čekat 2-3 desetljeća da stvari postanu bolje jer oni žele živjet sada i odmah.

Pretpostavljam da su na sličan način argumentirali i hrvatski iseljenici u prošlom stoljeću, a da li će tako razmišljati mladi u stoljećima koja dolaze ovisi samo o nama, ma gdje god bili.

Odlazak je očito hrvatska neminovnost, a ni razlozi se nisu previše promijenili. Kao i nekad ekonomske migracije visoko su na listi motiva, a politički razlozi gotovo su potpuno iščezli, bar u onom povijesnom shvaćanju. Ono što bi danas moglo normalnog čovjeka nagnati na bijeg iz ove zemlje svakako je nesposobnost, neodgovornost, nestručnost i korumpiranost političara. No, to je opet odgovornost hrvatskih birača. Prirodna inertnost države samo pripomaže osjećaju apatije budući da je još uvelike uključena u gotovo sve aspekte života, od ekonomije na dalje.

Sve ovo težnje većine mladih u Hrvatskoj da napuste ove krajeve čini potpuno očekivanim. činjenica je da su globalizacijski procesi unificirali vrijednosti, a potrošački način života postao je ideal većine. Prosječan mladi hrvatski čovjek ni po čemu se ne razlikuje od svog vršnjaka u Europi ili SAD-u, ima iste snove i slične potrebe. Jedina je razlika što u mladi u Hrvatskoj nemaju mogućnosti te vrijednosti ostvariti.

I što se dogodi dok odemo vani, kad negdje postanemo stranci? Kao što to obično bude u životu, jedni se snađu i prođu bolje, drugi nešto lošije, ali bez obzira na sve teškoće kroz koje zasigurno prolazi svaki emigrant malo ih se vraća u domovinu.

Postanu manje ili više cijenjeni članovi društva i uspijevaju živjeti u civiliziranom svijetu, daleko od Balkana i sve što on predstavlja, a to je prije svega mentalni pojam, nimalo geografski. Logično pitanje koje se nameće je kako to da uspijevamo u svijetu živjeti kao normalni, uspješni i civilizirani građani, a u svojoj domovini nismo to u stanju? Očito da nije problem u ljudima.

Grčki filozof Sokrat kaže kako je dobro najviša ideja koja svakom biću daje njegov smisao. Svrha je politike postići opće dobro što je plemenitije nego li ostvariti pojedinačno dobro, a svrha države je dobro življenje. Dakle, država je prava država jedino ako je dobra država. Gledajući stvarnost u kojoj živimo, daleko smo od tog ideala.

Nije nova teza kako upravo hrvatsko iseljeništvo predstavlja značajnu snagu, pokretačku silu koja ima znanje, radnu etiku i sposobnost, osobine prijeko potrebne za rješavanje velikih problema s kojima Hrvatska i njezini građani žive.

Na nama je samima kako ćemo i hoćemo li uopće tu činjenicu iskoristiti u ostvarivanju našeg ideala, dobre države. Hoće li Hrvatska za svoje građane i dalje predstavljati ono što Bermudski trokut predstavlja za avione i brodove? Prostor u kojem se nije poželjno zadržavati, a život je ionako u nekim drugim vodama?

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments
Submit Comment


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.