Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (E) Corpus separatum - Povijesni krug optuzbi - Josip Jovic
(E) Corpus separatum - Povijesni krug optuzbi - Josip Jovic
By Nenad N. Bach | Published  05/20/2005 | Opinions | Unrated
(E) Corpus separatum - Povijesni krug optuzbi - Josip Jovic

 

Corpus separatum
Povijesni krug optuzbi


Josip JOVI

Na najnovije prosirenje optuznica koje su stigle iz Haaga i kojima se optuzuju za smisljeni zlo ina ki pothvat cijeli vojni i drzavni vrh, vojska, stranke, znani i neznani, prakti ki narod u cjelini, vodei su politi ari reagirali razli ito. Ivo Sanader je priznao kako su ovaj put doista prijeene sve granice, Ra an je optuzbu nazvao apsurdnom, dok je Stjepan Mesi u svom stilu vjerodostojnog agenta Carle del Ponte samo konstatirao kako "optuznica nije bas najprihvatljivija". Iznenaenja zapravo nema, bit prosirene optuznice sadrzana je i u svim ranijim optuzbama, na sto su ina e upozoravali objektivni promatra i, koji su, meutim, redovito proglasavani paranoicima, desni arima i izolacionistima. Sada svi odjednom vide kako iz optuznice jasno proizlazi da je Oluja bila nelegitimna vojna akcija, kao sto je, naravno, nelegitimno i sve sto je proisteklo iz nje.
U Splitu smo isti dan kad je stigla optuznica morali otrpjeti optuzbu druge vrste i tezine, ali iste funkcije. Jacques Wunenburger, izaslanik Europske komisije na okruglom stolu posveenom Europi cijeloj je domaoj javnosti skresao u brk stilom kakvom nije pribjegavao ni Josip Broz, kako ovdje ima previse nacionalizma i euroskepticizma, premalo odusevljenja EU-u. Naravno, on nikada kao glasnogovornik slabo zamaskiranih imperijalnih interesa nee razumjeti kako je euroskepticizam odgovor na aroganciju i drskost EU birokracije kakvu je upravo on demonstrirao. I kako je nacionalizam obrambeni mehanizam malih naroda i, s druge strane, kako je nacionalizam etiketa kojom moni i bogati nastoje zbrisati i diskvalificirati slabe i siromasne. Slabasni odgovor premijera Sanadera sveo otprilike na slijedee: Dragi moj Jacques, nista vi ne brinite, bit e bolje, nagurat emo mi ovih pedeset na sedamdeset pet posto, kad za to doe vrijeme.
I dok Amerikanci u Beogradu uru ise Trumanovo visoko odlikovanje obitelji Draze Mihailovia, osvjedo enog borca protiv fasista, Hrvata i Muslimana, u Brooklynu, u Memorialnom parku holokausta Institut za istrazivanje zlo ina u Jasenovcu koji su osnovale tamosnje srpske i zidovske zajednice podigose spomen-obiljezje na kojemu pise kako je u tom ustaskom logoru pogubljeno stotine tisua Srba, Zidova, Roma i ostalih. I dok je odli je Drazi popraeno laganim prosvjednim notama iz Zagreba, newyorski spomenik ostao je bez krika i bijesa. Cijelu pri u nadopunila je izvjestiteljica CNN-a, reporterka Cristiane Amanpour, povezavsi u izvjesu s pogreba Ivana Pavla II. kardinala Stepinca s ustaskim rezimom, i opet bez odgovarajue reakcije s hrvatske strane.
I obiljezavanje sezdesete obljetnice pobjede nad fasizmom u samoj Hrvatskoj, slu ajno ili ne, uklopilo se u ukupni scenarij izravnih i neizravnih optuzbi, ime kao da se zatvara jedan povijesni krug iz kojega nam se ne da izii. Dok su balti ki i neki isto noeuropski narodi i njihovi voe jasno kazali kako je oslobaanje od fasizma bio po etak jedne druge okupacije, jedne druge tiranije, vala zlo ina i terora, sto se nesumnjivo i s Hrvatskom dogodilo, u nas je antifasizam upravo izjedna en s komunizmom, kult druga Tita visoko je iznova uzdignut, ulazak u Zagreb u partizane preobu enih etnika koji su sijali smrt i nasilje predstavljen je kao osloboenje i pobjedu hrvatskog antifasizma. itavoj stvari svoj je pe at dao upravo predsjednik drzave Stjepan Mesi, za kojega je sto tisua ubijenih nemonih ljudi tek incident. Njegovo ak i krajnje relativizirano spominjanje zlo ina u Bleiburgu naislo je na znakovitu sutnju i jasno neodobravanje okupljenih na sve anoj akademiji u dvorani Vatroslav Lisinski, ispunjenoj antifasistima druge generacije, koji su na kraju rata mogli imati tek petnaest godina. Nakon svake provokativne tvrdnje koja je mogla zadovoljiti samo okupljene, Mesi bi duboko i s o itom nelagodom usmrknuo, verbalno se snazno zauzimajui za istinu, rukovoen valjda onom izjavom starog cinika Winstona Churchilla, koji re e kako je istina suvise vazna da se ne bi stitila lazima. Ideja jugoslavenskog patriotizma ostala je, za sada, lebdjeti negdje u zraku, jer za nju jos nisu sazreli svi uvjeti. Zato je u prvom redu sjedio Budimir Lon ar, Predsjednikov specijalni savjetnik, neko prvi borac protiv emigracije i ministar vanjskih poslova Jugoslavije dok je vojska ove drzave razarala Vukovar.
Taj prenaglaseno intonirani govor o "antifasizmu", uz jasno orkestriranu sugestiju kako nacionalizam, fasizam i ustastvo kao glavni neprijatelji jos nisu pobijeeni, te uz preskakanje svih trauma i uz optuzivanje istinskog oslobodila kog, Domovinskog rata, taj govor se doima kao poziv ili ak kao nalog za povratak u stare okvire. A nas politi ki vrh kao da svemu tome pomaze ili kao da ne vidi o emu se tu radi.
 

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.