Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  News  »  (H) Euroregija Dunav-Drava-Sava
(H) Euroregija Dunav-Drava-Sava
By Nenad N. Bach | Published  05/30/2002 | News | Unrated
(H) Euroregija Dunav-Drava-Sava
 
 
 
Osijek, 22. svibnja 2002. 
 
Na sjednici clanica Euroregionalne suradnje Dunav-Drava- Sava usvojen je novi Statut i primljene su u clanstvo u statusu promatraca opcine Apatin, Bac, Sombor i Subotica iz SR Jugoslavije, Vojvodine. Ovu Euroregionalnu suradnju osnovale su Zupanije iz istocne Hrvatske, juzne Madjarske i Velezupe iz sjeverne BiH. 
Tisak i u Hrvatskoj i u Jugoslaviji zabiljezio je ovaj dogadjaj u svjetlu "upakiranog incidenta" predsjednika Izvrsnog odbora Skupštine opcine Apatin, koji je predlozio projekt zajednicke regulacije korita Dunava izmedju Jugoslavije i Hrvatske upravo na dionici, na kojoj prema administrativnom razgranicenju izmedju SR Hrvatske i SR Srbije (kao clanica SFRJ) hrvatski teritorij zahvaca podrucje istocno od sredine matice rijeke Dunav. 
I ovdje se postavlja temeljno pitanje kriterija razgranicenja novonastalih drzava iz SRFJ. Istocno od sredine matice rijeke Dunav nalazi se oko deset puta vece podrucje katarstaski hrvatskog teritorija nega jugoslavenskog zapadno od sredine matice. I ovdje se nazire replika situacije sa Slovenijom i BiH. 
Bez obzira na pitanje razgranicenja, jer je to pitanje na drzavnoj razini, vojvodjanske opcine su zainteresirane za suradnju u ovoj euroregiji. 
Interes nas Hrvata je u cinjenici da u ovim opcinama zivimo u nelikom broju i ovo bi mogla biti jos jedna spona povezivanja hrvatskih zajednica iz SRJ, BiH i Madjarske s maticnom drzavom Hrvatskom. 
 
Bela Tonkovic 
  
Distributed by www.CroatianWorld.net. This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! 
  
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.