Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  In Memoriam  »  (H,E) UMRO JANKO BOBETKO, Croatian General Died
(H,E) UMRO JANKO BOBETKO, Croatian General Died
By Nenad N. Bach | Published  04/29/2003 | In Memoriam | Unrated
(H,E) UMRO JANKO BOBETKO, Croatian General Died

 

Croatian General JankoBobetko

Sijecanj 1919 -Travanj 2003

 

UMRO JANKO BOBETKO


ZAGREB, 29. travnja (Hina) - Umirovljeni stozerni general Janko Bobetko umro je u utorak u 11,55 sati u svojoj kuci u Zagrebu, priopcio je voditelj Bobetkova lijecnickog konzilija dr. Mijo Bergovec. Neposredni uzrok smrti bilo je zatajenje cirkulacijskog i respiratornog sustava. Unatoc poduzetim mjerama reanimacije smrt je nastupila u 11,55 sati, kaze se u priopcenju. 

Janko Bobetko bio je antifasisticki borac u II. svjetskom ratu, zagovaratelj hrvatskih nacionalnih interesa u socijalistickoj Jugoslaviji, vojskovodja u samostalnoj Hrvatskoj 90-tih godina, a pred sam kraj zivota i haski optuzenik. 

Rodjen je 10. sijecnja 1919. u selu Crncu pokraj Siska. Partizanskom pokretu prikljucio se 1941. kao 21-godisnji student, a 30-tak godina kasnije prisilno je umirovljen kao general Jugoslavenske narodne armije (JNA) zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljecu. Nakon osamostaljenja zemlje (1990.), prikljucio se Hrvatskoj vojsci s kojom je oslobadjao hrvatska podrucja od okupacije srpskih terorista i JNA. 

Partizanskom ustanku na Banovini prikljucio se 1941. kad su mu ustase ubile oca i tri brata. Tada odlazi u sumu Brezovicu nadomak Sisku i postaje pripadnikom Prvoga sisackog partizanskog odreda - prve antifasisticke postrojbe u Europi. 

General Bobetko bio je jedini general HV-a koji se za II. svjetskog rata borio u partizanima, u cijim je redovima obnasao brojne vojne i politicke duznosti. Ratni put vodio ga je preko BiH i Crne Gore do Slovenije, gdje je kod Dravograda tesko ranjen. 

Poslije rata je zavrsio Vojnu akademiju JNA u kojoj je onda obavljao visoke duznosti - od nacelnika politicke uprave ratne mornarice i sefa opskrbe do nacelnika stozera. 

Nacelnikom stozera i zamjenikom zapovjednika 5. vojne oblasti JNA (Hrvatska i Slovenija) u cinu general potpukovnika imenovan je 1966. Zbog zauzimanja za hrvatske nacionalne interese, prisilno je umirovljen 1972. s jos 19 hrvatskih generala. Od tada do nesto prije uspostave samostalne Hrvatske nije mogao javno istupati i djelovati. 

U samostalnoj Hrvatskoj Bobetko se prikljucuje pokojnom predsjedniku Republike Franji Tudjmanu koji mu 10. travnja 1992. dodjeljuje cin generala zbora HV-a i imenuje zapovjednikom Juznog bojista. Zapovijedao je snagama koje su izvodile vojne operacije u podrucju Dubrovnika, Ploca i u dolini Neretve te oslobodile Dubrovnik i njegovo zaledje. 

Krajem iste godine, 20. studenoga, imenovan je nacelnikom stozera HV-a, zamijenivsi na toj duznosti generala Antuna Tusa. Na toj je duznosti ostao do umirovljenja 15. srpnja 1995. Od te godine pa do kraja 1999. bio je zastupnik HDZ-a u Saboru. 

Umirovljeni general Bobetko objavio je 1996. knjigu "Sve moje bitke" u kojoj je opisao dogadjaje iz nedavne hrvatske povijesti. U njoj je predocio dokumente i vojne zemljovide o vojno-policijskim akcijama "Cagalj" u bosanskohercegovackom zaledju juzne Hrvatske, "Tigar" (oslobadjanje Dubrovnika), "Maslenica", "Medacki dzep", "Bljesak" i "Oluja". 

"Imam cist obraz koji mi dopusta da iza sebe ostavim pisani trag u svemu sto sam radio i dovrsio kroza svoj vise od pet desetljeca dug vojni i politicki zivot", napisao je u toj knjizi. Haski sud optuzio ga je u rujnu lani po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti za ratni zlocin pocinjen 1993. u akciji "Medacki dzep". General Bobetko tada je izjavio da u Haag ziv nece otici i odbio primiti optuznicu. (Hina) bcav/ssh ssh

RETIRED CROATIAN GENERAL JANKO BOBETKO DIES

ZAGREB, April 29 (Hina) - A retired Croatian General, Janko Bobetko, died at11.55 on Tuesday at his Zagreb home, Mijo Bergovec, head of a team of doctorsfollowing Bobetko's condition, said in a statement. #L#

The cause of death was the failure of circulatory and respiratory systems.Despite attempts at resuscitation, the general died at 11.55, the statementsaid.

HINA - http://www.hina.hr/ 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.