Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  In Memoriam  »  (H,E) UMRO JANKO BOBETKO, Croatian General Died
(H,E) UMRO JANKO BOBETKO, Croatian General Died
By Nenad N. Bach | Published  04/29/2003 | In Memoriam | Unrated
(H,E) UMRO JANKO BOBETKO, Croatian General Died

 

Croatian General JankoBobetko

Sijecanj 1919 -Travanj 2003

 

UMRO JANKO BOBETKO


ZAGREB, 29. travnja (Hina) - Umirovljeni stozerni general Janko Bobetko umro je u utorak u 11,55 sati u svojoj kuci u Zagrebu, priopcio je voditelj Bobetkova lijecnickog konzilija dr. Mijo Bergovec. Neposredni uzrok smrti bilo je zatajenje cirkulacijskog i respiratornog sustava. Unatoc poduzetim mjerama reanimacije smrt je nastupila u 11,55 sati, kaze se u priopcenju. 

Janko Bobetko bio je antifasisticki borac u II. svjetskom ratu, zagovaratelj hrvatskih nacionalnih interesa u socijalistickoj Jugoslaviji, vojskovodja u samostalnoj Hrvatskoj 90-tih godina, a pred sam kraj zivota i haski optuzenik. 

Rodjen je 10. sijecnja 1919. u selu Crncu pokraj Siska. Partizanskom pokretu prikljucio se 1941. kao 21-godisnji student, a 30-tak godina kasnije prisilno je umirovljen kao general Jugoslavenske narodne armije (JNA) zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljecu. Nakon osamostaljenja zemlje (1990.), prikljucio se Hrvatskoj vojsci s kojom je oslobadjao hrvatska podrucja od okupacije srpskih terorista i JNA. 

Partizanskom ustanku na Banovini prikljucio se 1941. kad su mu ustase ubile oca i tri brata. Tada odlazi u sumu Brezovicu nadomak Sisku i postaje pripadnikom Prvoga sisackog partizanskog odreda - prve antifasisticke postrojbe u Europi. 

General Bobetko bio je jedini general HV-a koji se za II. svjetskog rata borio u partizanima, u cijim je redovima obnasao brojne vojne i politicke duznosti. Ratni put vodio ga je preko BiH i Crne Gore do Slovenije, gdje je kod Dravograda tesko ranjen. 

Poslije rata je zavrsio Vojnu akademiju JNA u kojoj je onda obavljao visoke duznosti - od nacelnika politicke uprave ratne mornarice i sefa opskrbe do nacelnika stozera. 

Nacelnikom stozera i zamjenikom zapovjednika 5. vojne oblasti JNA (Hrvatska i Slovenija) u cinu general potpukovnika imenovan je 1966. Zbog zauzimanja za hrvatske nacionalne interese, prisilno je umirovljen 1972. s jos 19 hrvatskih generala. Od tada do nesto prije uspostave samostalne Hrvatske nije mogao javno istupati i djelovati. 

U samostalnoj Hrvatskoj Bobetko se prikljucuje pokojnom predsjedniku Republike Franji Tudjmanu koji mu 10. travnja 1992. dodjeljuje cin generala zbora HV-a i imenuje zapovjednikom Juznog bojista. Zapovijedao je snagama koje su izvodile vojne operacije u podrucju Dubrovnika, Ploca i u dolini Neretve te oslobodile Dubrovnik i njegovo zaledje. 

Krajem iste godine, 20. studenoga, imenovan je nacelnikom stozera HV-a, zamijenivsi na toj duznosti generala Antuna Tusa. Na toj je duznosti ostao do umirovljenja 15. srpnja 1995. Od te godine pa do kraja 1999. bio je zastupnik HDZ-a u Saboru. 

Umirovljeni general Bobetko objavio je 1996. knjigu "Sve moje bitke" u kojoj je opisao dogadjaje iz nedavne hrvatske povijesti. U njoj je predocio dokumente i vojne zemljovide o vojno-policijskim akcijama "Cagalj" u bosanskohercegovackom zaledju juzne Hrvatske, "Tigar" (oslobadjanje Dubrovnika), "Maslenica", "Medacki dzep", "Bljesak" i "Oluja". 

"Imam cist obraz koji mi dopusta da iza sebe ostavim pisani trag u svemu sto sam radio i dovrsio kroza svoj vise od pet desetljeca dug vojni i politicki zivot", napisao je u toj knjizi. Haski sud optuzio ga je u rujnu lani po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti za ratni zlocin pocinjen 1993. u akciji "Medacki dzep". General Bobetko tada je izjavio da u Haag ziv nece otici i odbio primiti optuznicu. (Hina) bcav/ssh ssh

RETIRED CROATIAN GENERAL JANKO BOBETKO DIES

ZAGREB, April 29 (Hina) - A retired Croatian General, Janko Bobetko, died at11.55 on Tuesday at his Zagreb home, Mijo Bergovec, head of a team of doctorsfollowing Bobetko's condition, said in a statement. #L#

The cause of death was the failure of circulatory and respiratory systems.Despite attempts at resuscitation, the general died at 11.55, the statementsaid.

HINA - http://www.hina.hr/ 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.