Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  In Memoriam  »  (H) Kruno Masina (1934-2004)
(H) Kruno Masina (1934-2004)
By Nenad N. Bach | Published  11/25/2004 | In Memoriam | Unrated
(H) Kruno Masina (1934-2004)

 

Kruno Masina (1934-2004)

 

Pisu: Dr. Frank (Zeljko) Beluhan i
Frano Sorich

U Tarpon Spring, malom turistickom mjestu sjeverno od St. Petersburga, na Floridi, Kruno je kao i obicno bio glasan u razgovoru s prijateljima na hrvatskom jeziku. Jedan gospodin ga je zaustavio: "Da li ste vi gospodin Kruno Masina?" "Da, to sam ja, gospodine". Na to ovaj kaze: "Slusao sam vas kroz niz godina na hrvatskom radiju u New Yorku, sada sam prepoznao vas glas, no nikada nisam imao priliku sresti vas sto mi je sada velika zadovoljstina. Cestitam vam na uspjesnom radu, koji je uvijek podizao duh nasih zemljaka i u najtezim trenutcima za Hrvatsku".

Kruno je umro 18tog Studenog ove godine na putu iz jedne bolnice u druhu, iz Splita u Zadar, od zlocudnog raka, koji ga je ubijao kroz zadnjih nekoilko mjeseci.

Kruno Masina je bio, nakon bijega iz komunizma, zatvora, tegoba izbjeglickog zivota po svijetu (Italija, Francuska, te konacno U.S.A.) preko 30 godina voditelj programa hrvatskog radija u New Yorku. Imao je dvije ljubavi u zivotu: jedna, njegova draga supruga Mira, s kojom je organizirao mnoge proteste Hrvata u New Yorku, Washingtonu i drugdje. Druga njegova ljubav je bila posvetiti sve slobodno vrijeme hrvatskoj ideji za samostalnost. Nikada nije imao materijalne koristi radeci na tom dugom i mukotrpnom putu. Kruno je bio niz godina "Vijecnik" u "Hrvatskom Vijecu", koje je jedna od najjacih organizacija Dijaspore, a cija je rijec cesto bila odlucujuca za probleme u Hrvatskoj. Ta organizacija je imala izuzetan utjecaj na upoznavanju americke javnosti i Administracije o dogadajima u nasoj Domaji, Hrvatskoj.

Godine 1966. dosao je sa suprugom kao umirovljenik na Floridu, gdje se je ubrzo nasao u krugu svojih prijatelja Hrvata, a i mnogih mjestana njegovog dragog Preka iz otoka Ugljana. Tu je odmah, kao ugledan rodoljub, aktivirao se u hrvatske klubove, gdje je kao izvanredan govornik i voditelj ("Master of Ceremony") zagovarao hrvatsku ideju samostalnosti, cije je ostvarenje konacno i docekao! Priznanje za njegov dugogodisnji rad bilo mu je dato da bude voditelj programa prigodom posjeta Americi naseg Predsjednika Stjepana Mesica.

Kruno i njegova draga supruga odlucili su vratiti se u Domovinu, u njihov voljeni rodni kraj, u Domovinu koja je sada slobodna, a kojoj su posvetili cijeli zivot. Nakon dolaska, kupili su dom u Zadru, koji gleda prema moru, sto je bio niihov zivotni san.

Sudbina je, mozda, odredila da taj veliki/mali covjek dode umrijeti tamo, gdje mu je ljubav i srce bilo, u toj divnoj nasoj Hrvatskoj, na tom divnom nasem Jadranu. Mozda je tako bolje!

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments
  • Comment #1 (Posted by dr med marija topiæ-miletiæ)

    Poznavala sam Krunu i Miru iz mojih studentskih dana u NY, a Hrvatski radio-sat, bio je nezaobilazni termin i najvažniji događaj tjedna. Svi smo ga slušali, pjevali a ponekad i plakali uz pjesme i glas nezaboravnog Krune.
    Marija Topić-Miletić
     
Submit Comment


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.