Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  In Memoriam  »  (E) Umro Petar Sarcevic, prvi veleposlanik u SADu
(E) Umro Petar Sarcevic, prvi veleposlanik u SADu
By Nenad N. Bach | Published  07/5/2005 | In Memoriam | Unrated
(E) Umro Petar Sarcevic, prvi veleposlanik u SADu

 

Umro prvi Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Drzavama Petar Sarcevic

RIJEKA – Prvi hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Drzavama Petar Sarcevic, koji je tu duznost obnasao od 1992. do 1996. godine, umro je u subotu u Zagrebu u 64. godini, objavilo je jucer Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Prof. dr. Petar Sarcevic roÄ‘en je 26. travnja 1941. godine u Subotici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a postdiplomski studij prava, podrucje europskih gospodarskih integracija, zavrsio je na Europa Institute Sveucilista u Amsterdamu 1968. godine. Na Sveucilistu u Mainzu, doktorirao je 1973. godine, 1977. godine postaje docent za meÄ‘unarodno privatno pravo za Pravnom fakultetu u Rijeci, a 1981. godine izabran je za redovitog profesora na Pravnom fakultetu u Rijeci. Od 1986. do 1988. godine dekan je Pravnog fakulteta u Rijeci, a od 1989. do 1991. godine rektor je Sveucilista u Rijeci.
Sarcevic je bio osnivac, direktor tecaja te predavac za međunarodno trgovacko pravo na Međusveucilisnom centru u Dubrovniku. Bio je profesor gost na pravnim fakultetima u Austriji, Belgiji i SAD-u. Od 1989. do 1994. direktor je za znanstveni rad u Association Internationale des Sciences Juridique sa sjedistem u Parizu. Clan je brojnih nacionalnih i međunarodnih strukovnih udruga te ravnatelj Centra za poredbeno zakonodavstvo Pravnog fakulteta Sveucilista u Rijeci. Objavio je brojne znanstvene radove u domacim i stranim casopisima i zbornicima na engleskom, njemackom, francuskom i kineskom jeziku. Urednik je sedam knjiga objavljenih na engleskom jeziku.
Prof. dr. Petar Sarcevic pozvan je zbog svojeg znanja i ugleda u hrvatsku diplomaciju 1992. godine, a obnasao je duznost prvoga veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u od 1992. do 1996. godine. Za svojega mandata postavio je cvrste temelje hrvatske diplomacije, sudjelovao u izgradnji zgrade prvog hrvatskog veleposlanstva te uspostavio mnoge vazne veze koje spajaju Hrvatsku i SAD. Drugi veleposlanicki mandat Sarcevic je proveo kao veleposlanik u Svicarskoj i Lihtenstajnu.
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.