Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Entertainment  »  (H) Dogodilo se na danasnji dan
(H) Dogodilo se na danasnji dan
By Nenad N. Bach | Published  05/14/2002 | Entertainment | Unrated
(H) Dogodilo se na danasnji dan

DOGODILO SE NA DANASNJI DAN

Moj HThinet - http://moj.hinet.hr 

http://moj.hinet.hr/sarhiv.asp?dan=14&mjesec=5&time=Potra%9Ei&sercat=vremeplov 

- 1998.: Umro Frank Sinatra

1998. američka pjevačka i glumačka legenda Frank Sinatra, jedan od najvećih pjevaća ovog stoljeća, preminuo je u 82. godini života od srčanog udara. Sinatra je bio živuće utjelovljenje američkog "Showmana", ali i prilično kontroverzna ličnost izvan pozornice. 
Sin talijanskog emigranta, rođen je 12. prosinca 1915. u radničkoj obitelji. Kao mladić počinje se baviti glazbom, prvo u maloj skupini, a zatim samostalno. Postepeno niže uspjehe i privlači milijune djevojaka. No, procvat rocka zadaje ozbiljan udarac njegovoj karijeri. Sinatra tada kreće u filmske vode i dobiva ulogu u filmu "Odavde do vječnosti", za koju osvaja Oscara za najbolju sporednu ulogu 1953. Od tada se paralelno bavi glumačkim i pjevačkim poslom. Autor je stotinjak albuma, a nastupio je u 58 filmova. Poput prave "zvijezde" čitavog je života punio stranice žutog tiska svojim brakovima, avanturama, navodnim vezama s mafijom i svojom sklonošću piću. 

- 1974.: Umro slikar Ljubo Babić

1974. umro je hrvatski slikar Ljubo Babić. Slikao je portrete, kompozicije, pejzaže, studije i mrtve prirode, primjenjujući raznovrsne slikarske i grafičke tehnike. Vrijedan je doprinos dao i kao scenograf zagrebačkom kazalištu, ostvarivši nekoliko stotina scenografskih postava u drami, operi i baletu. Opremio je i ilustrirao mnogobrojne knjige, radio nacrte za plakate, interijere i predmete umjetničkoga obrta. Ljubo Babić rođen je 14. lipnja 1890. u Jastrebarskom. 

- 1944.: Rođen redatelj George Lucas

1944. u Modestu u Californiji, rođen je George Lucas, najznačajnija pojava u američkom filmu osamdesetih godina 20. stoljeća. Komentirajući svoj film "Američki grafiti", Lucas ga naziva avangardnim ostvarenjem koje je, srećom, postalo hit, pa je zahvaljujući tom uspjehu, mnogim drugim redateljima dopušteno raditi takve male filmove. Za Lucasa je važno spomenuti i to da je on jedini holivudski redatelj koji je, nakon što je dobio golemi postotak od zarade "Američkih grafita", pozvao sve članove ekipe i podijelio im čekove u znak zahvalnosti na njihovom trudu. Isto je učinio i nakon uspjeha "Ratova zvijezda", čija čarolija neće izgubiti snagu niti u 21. stoljeću.


- 1940.: Razoren Rotterdam

1940. stotinjak njemačkih bombardera okomilo se na nezaštićeni grad Rotterdam, zasulo ga razornim bombama i pretvorilo ga u ruševine i pustoš. Nizozemska se vlada potom premjestila u London i objavila da nastavlja rat protiv Njemačke, unatoč tome što je nizozemska vojska kapitulirala pred nacističkim snagama. 

- 1922.: Rođen državnik i povjesničar Franjo Tuđman

1922. u Velikom Trgovišću rodio se Franjo Tuđman, državnik i povjesničar. Od 1941. sudjeluje u antifašističkom pokretu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Početkom 1945. odlazi u Beograd gdje radi u "Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva narodne obrane", u Generalštabu JNA i uredništvu "Vojne enciklopedije". U Beogradu završava i studij na Višoj vojnoj akademiji. Potkraj 1960. promaknut je u čin generala, ali 1961. na osobni zahtjev napušta aktivnu vojnu službu da bi se posvetio znanstvenom i spisateljskom radu. U Zagrebu 1961. osniva Institut za historiju radničkog pokreta, a 1965. doktorirao je povijesne znanosti. Od 50-ih objavljuje veći broj rasprava i članaka iz povijesnih znanosti, vojne teorije i međunarodnih odnosa. Njegovi tekstovi s područja vojne doktrine o osvajačkim i oslobodilačkim ratovima, u kojima je, polazeći s gledišta da svaki narod treba imati svoju oružanu silu, zastupao koncepciju naoružanog naroda i teritorijalne obrane, postali su predmet kritike pobornika centralističko-hegemonističkih shvaćanja i optužaba zbog nemarksističnosti i nacionalizma. Protivljenje nametanju kompleksa krivice hrvatskome narodu zbog NDH u 2. svjetskom ratu s obzirom na antifašističku borbu, te kritika preuveličavanja jasenovačkih žrtava izložile su ga političkim, a zatim i sudskim progonima te zatvaranjima.
1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima, u Saboru je 30. svibnja 1990. izabran za predsjednika predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon donošenja novog demokratskog Ustava Republike Hrvatske (1990.) u kolovozu 1992. izabran je za predsjednika Republike Hrvatske. Umro je 10. prosinca 1999. 

- 1686.: Rođen fizičar Gabriel Fahrenheit

U Gdansku je 1686. rođen njemački fizičar Gabriel Daniel Fahrenheit. 1714. usavršio je termometar napunivši ga živom umjesto alkoholom. Fahrenheitova termometarska skala ima 180 stupnjeva, dok je po Celzijusu podijeljena na 100 stupnjeva. Ta se skala općenito upotrebljava u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj. Fahrenheit je umro 1736. 


- 1643.: Umro kralj Louis XIII

1643. umro je francuski kralj Louis XIII. Kralj je bio od 1610. Do punoljetnosti, 1617., regentkinja je njegova majka Marija Medici. 
Od 1624. politiku zemlje vodi Richelieu, a od 1643. Mazarin. Louisa XIII naslijedio je Louis XIV, koji je 1643. imao samo pet godina, a Francuskom je vladao tek od 1661., nakon Mazarinove smrti. 
Louis XIII. rodio se 1601. 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.