Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Education  »  (E) UPOZNAJMO GLAZBU ISTRE - GLAZBENA RADIONICA
(E) UPOZNAJMO GLAZBU ISTRE - GLAZBENA RADIONICA
By Nenad N. Bach | Published  03/22/2006 | Education | Unrated
(E) UPOZNAJMO GLAZBU ISTRE - GLAZBENA RADIONICA

 

WORLD MUSIC: ETNO GLAZBENA RADIONICA

UPOZNAJMO GLAZBU ISTRE

 

Dobro dosao svaki glas i svaki instrument!

 

Ovom radionicom zelimo pribliziti tradicijsku glazbu Istre kroz suvremeni izricaj hrvatske etno glazbe

Napisala: MELITA MATIJEVIC

Hrvatska matica iseljenika pored tradicionalnih programa koji su vec sazivjeli pokrenula je i neke nove projekte. Jedan od njih je vrlo inspirativni World music: etno glazbena radionica Glazba Istre. Suorganizatori na ovom projektu Hrvatskoj matici iseljenika su Hrvatska glazbena mladez i Institut za etnologiju i folkloristiku.
Etno glazbena radionica organizira se u Medjunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladezi u Groznjanu, autenticnom istarskom selu, gdje ce se polaznicima pokusati pribliziti tradicijska glazba Istre kroz suvremeni izricaj hrvatske etno glazbe u terminu od 8. - 16. srpnja 2006. godine.

Svi nasi dosadasnji projekti koje smo ostvarili u domovini i izvan nje, kao i ovaj, usmjereni su k istom cilju; promicanju vrijednosti hrvatske kulturne bastine kako bi hrvatski covjek sacuvao svoj etnicko-kulturni identitet u sredinama u kojima zivi. Kako je glazba najsnazniji izraz prepoznavanja identiteta jednoga naroda, odlucili smo se za etno glazbenu radionicu. Etno glazba Istre samo je pocetak istrazivanja kojim zelimo obuhvatiti sve tradicijske glazbe hrvatskih regija.

Ovim projektom zelimo pridonijeti cuvanju i razvijanju kulturne tradicije u hrvatskim zajednicama diljem svijeta i predstaviti ovaj, za etno glazbu, inspirativni dio hrvatske kulturne bastine glazbenicima sirom svijeta.

Plurietnicka i multikulturalna sredina Istre mjesto je susreta i trajnog doticaja, razmjena, prozimanja, transformacija ali i odrzavanja kontinuiteta kultura Hrvata, Talijana, Slovenaca, Istroromunja i perojskih Crnogoraca. Ona nije puki zbroj razlicitih kulturnih sadrzajnosti koje, stjecajem povijesnih okolnosti, egzistiraju jedne pored drugih, vec se radi o visestoljetnoj duhovno-kulturnoj sedimentaciji i isprepletenosti u kojoj ono sto je posebno izranja plodotvorno iz svojevrsnog jedinstva kulturnog razlicja.

Radionica obuhvaca teoretski i prakticni dio te izvannastavne aktivnosti. Teoretski dio radionice osmisljen je tematskim predavanjima kojima ce biti prezentirana hrvatska tradicijska glazba po regijama, kao i veza izmedju world music i tradicijske glazbe. Prakticni dio zamisljen je tako, da polaznici steceno teoretsko znanje prakticno primjene sviranjem tradicijskih glazbala i izvodjenjem istarskih napjeva. Polaznike ove radionice ocekuju interesantni susreti s etno glazbenicima, KUD-ovima i posjet radionici glazbala. HMI organizirat ce takodjer obilazak kulturno-spomenicke bastine Istre, kao i posjet istarskim muzejima.

Kako nam je zelja okupiti sto vise mladih hrvatskog podrijetla i sve ljubitelje etno glazbe iz svijeta, pozivamo vas da dodjete u nasu radionicu koju ce voditi hrvatski etnomuzikolozi i etno glazbenici. Tradicija se najbolje cuva njenim zivljenjem i neprestanim njegovanjem, stoga su nastojanja da se posebnosti glazbe Istre ucine dijelom popularne suvremene kulture hvale vrijedna.

Dobro dosao svaki glas i svaki instrument!

Za sve prijave i dodatne obavijesti javiti se voditeljici projekta na adresu:
Hrvatska matica iseljenika, Odjel za kulturno-prosvjetne djelatnosti i sport,
Melita Matijevic, Trg Stjepana Radica 3, 10 000 Zagreb, Croatia,
tel.: 00385 1 6115 116, fax: 6111 522, e-mail: melita@matis.hr
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.