Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) "DUGA MRACNA NOC´" REDATELJA ANTUNA VRDOLJAKA
(H) "DUGA MRACNA NOC´" REDATELJA ANTUNA VRDOLJAKA
By Nenad N. Bach | Published  03/20/2004 | Culture And Arts | Unrated
(H) "DUGA MRACNA NOC´" REDATELJA ANTUNA VRDOLJAKA


"DUGA MRACNA NOC´" REDATELJA ANTUNA VRDOLJAKA

Film jakih dojmova
Glumci u Vrdoljakovu filmu daju na ekranu nepatvorenu razigranost, prirodnost i uvjerljivost kakvu rijetko mozemo zapaziti u hrvatskoj kinematografiji. Vrlo gledljiva, iako traje oko 200 minuta, "Duga mracna noc´" ne ostavlja nikoga u udobnosti, nedodirljivosti i neosjetljivosti
Nakon sto smo ispratili film "Svjedoci" redatelja Vinka Bresana - u Rijeci je u kinu Teatro Fenice izdrzao umjetno odrzavan na zivotu, mizerna odaziva gledatelja, puni tjedan - stigla je "Duga mracna noc´", novi hrvatski film na ogled domac´em filmu vec´ predugo nesklonim ocima. Poznati filmski i TV redatelj, nekada i popularni glumac, Antun Vrdoljak bio je odsutan iz hrvatske kinematografije od daleke 1988. i filma "Glembajevi". Taj film je bio vrlo hvaljen pa Vrdoljakovo apstiniranje nije zbog pokuda, skandala ili bankrota.

Vrdoljak ima zudnju prema filmu, ali zaokupljenost politikom neprestana je opsjednutost staroga maestra. I Krsto Papic´ je trajno zaintrigiran politikom kao magnetom umjetnickih htijenja i interesa, no uvijek na ekranu hladno analiticki suzdrzanih emocija, s teznjom za univerzalnim pa i alegorijskim, skrivajuc´i vlastitu kozu. Ne hitajuc´i za statusom preko politike. Vrdoljak je nakon 1990. bio obnasatelj mnogih visokih i utjecajnih drzavnih duznosti i posve je zanemario film. Vec´ina redatelja i njihovih filmova nastalih nakon uspostave samostalne hrvatske drzave nisu dorasli - glede umjetnickih, produkcijskih i drustvenih implikacija - Vrdoljakovom opusu.

Podvig njemackog bataljuna
I sada 2004. "Duga mracna noc´". Vrdoljakov scenarij ima povijesno epsko zariste u burnom, katastrofalnom i prijelomnom razdoblju od 1940. do 1952. sto u valovima potresahu jugoslavenske, balkanske prostore, a sredisnji zemljovid je neimenovano slavonsko mjesto nastanjeno Hrvatima i Nijemcima. Vrdoljak je osamdesetih bio zaokupljen scenarijem o nastanku partizanske postrojbe "Ernest Tellmann" (predvodnik njemackih komunista) u Hrvatskoj 1943. kao vojske pripadnika njemacke nacionalne manjine. "Duga mracna noc´" je mozda preradba i znatna dopuna tih Vrdoljakovih scenarijskih i tematskih nauma.

Sredisnji lik filma je Hrvat Ivan Kolar (Goran Visnjic´), zbivanja izlaze iz ratnih vremena u poratnu Jugoslaviju Tita i OZNE, no njemacka brazda u filmu jaka je i mi odista gledamo vojni podvig bataljuna "Ernesta Tellmann", napad na njemacki vlak, kao dio krvi i mraka u "Dugoj mracnoj noc´i".

Uvod filma, bozic´no doba 1940., otvara zimski krajolik u gotovo zimskoj idili. Domac´i Nijemci, recimo stari Schmidt (Zarko Potocnjak), na sajmu prodaje robu svima. Nema netrpeljivosti, Bozic´ je u zraku, ljudi dobri, obazrivi, srdacni. Zidovski trgovac Neumann daje bonus stalnim kupcima, katolicima. Ima i zandara, koliko prijetec´ih, toliko karikaturalnih, poput bezimena podnarednika. Upoznajemo i Ivana Kolara, on zavrsava agronomiju u Zagrebu i dolazi posjetiti roditelje. Rekosmo, gotovo idila. Jer zlo izbija uvezeno iz Hitlerove Njemacke za arijevske izljeve pripitih, ponekih, slavonskih Nijemaca.

Vrdoljakova skrusenost
Vodec´i lik nije Kolar, on ne donosi bitne odluke, ne daje poticaje, ne stvara podvige (jer za to nije vrijeme, u scenariju), to je mladi zgubidan Mata (Goran Navojac) u krivolovu s dvocjevkom, rasprama sa zandarima i opsluzivanju zgodnih i podatnih seljanki. U rijetkim prizorima seksa u Vrdoljakovim filmovima (erotizam mu je nepotrebni luksuz) obicno bliske tjelesne susrete vizualizira lateralnim napadom kamere na lijevu nogu prileznice, u carapi, razgolic´ena bedra, a ruka ljubavnika puzi njeznom kozom. Redatelj ima smjernost mladomisnika - tako je jednom u zagrebackom "Telegramu" opisana Vrdoljakova estetska i moralna skrusenost u svezi scena skromnih naznaka seksa. Tako je i u "Dugoj mracnoj noc´i".

Rat je sredisnji dio filma. Borbe vode njemacki okupatori, zvjerski krvolocni SS i partizani, mnogi njemackog podrijetla. Partizani i ustase imaju vrlo malo srazova. Ustastvo je u filmu dovezeno njemackim vlakom. Nenapadna, tako rec´i bez dodira, harmonija njemacke vojske i ustasa, dana je zvukom harmonike u njemackim rukama i pjesmom njemackih vojnika na otvorenom vagonu. Vidimo Matu u ustaskoj odori i sa strojnicom u ruci. Vican je tamburici, oruzju mnogo manje. Spasio je Ivana Kolara iz ruku zandara i preko ravnice napustio film. Tek na kraju vidimo Matu, izmrcvarena sudionika Kriznog puta, pripremljena za smrt. Ivan Kolar 1945. kao partizanski pukovnik vrac´a Mati dug.

U fabuli lik Kolarov jaca. On je u partizanima zbog osjec´aja pravde i covjecnosti, ali uskoro razabire okrutnu prijetvornost komunistickog inzenjerstva utjelovljena u liku partizanskog zapovjednika (Mustafa Nadarevic´), ulazi u sukobe s gvozdenim drugovima, razvidan mu je balkanski staljinizam s Titovim licem. Gubi utjecaj, status, suprugu (Katarina Bistrovic´-Darvas), prokazan, uhic´en, ponizavan, izudaran, ali nikada slomljen. Ni na Golom otoku. Kolarov lik prate i mlate negativci iz Ozne Tarik Filipovic´ i Ivo Gregurevic´.

Izuzetna suradnja s glumcima
Prisnost, neposrednost, slikovitost, vjerodostojnost, istancano oko za anegdotalne i vizualne sitnice, bogati dijalozi s poantama u puckom humoru (u ovom filmu kontrapunktirani s biblijskim reminiscencijama, marksistickim vulgarnostima, nacistickim ludorijama i govorom torture Ozninih isljednika) te izuzetna suradnja s glumcima kao i u prethodnim filmovima "Kad cujes zvona", "U gori raste zelen bor" i "Povratak" vode "Dugu mracnu noc´" na vrh Vrdoljakova stvaralastva. Spomenuti glumci, tu je i Boris Dvornik u ulozi Ivanova oca (stalni Vrdoljakov glumac), daju na ekranu nepatvorenu razigranost, prirodnost i uvjerljivost kakvu rijetko mozemo zapaziti u hrvatskom filmu.

Kamera Vjekoslava Vrdoljaka pruza filmu mracno i svijetlo ozracje uvijek sukladno radnji, razvitku likova, prijelomnim trenucima price i nasluc´ivanjima, pretezito opasnim i kobnim. Obzor, beskrajni obzor nad slavonskom ravnicom, s olovnim, sivim, purpurnim, violetnim modrim oblacima, zrcalo je zbivanja apokalipticke surovosti. Posjeduje draz i uzas vizualnosti, podaruje filmu iznimne simbolicke i emocionalne vrednote.

"Dugu mracnu noc´" smatramo dugo iscekujuc´om alternativom ultraljevicarskim - neosporna artizma - "Vecernjim zvonima" Lordana Zafranovic´a. Vrlo gledljiva, iako traje oko 200 minuta, jakih dojmova, "Duga mracna noc´" ne ostavlja nikoga u udobnosti, nedodirljivosti i neosjetljivosti.
Aldo PAQUOLA

Novi list ( www.novilist.hr ), 16. ozujka 2004.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.