Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Izlozba paske cipke u Muzeju Appenzell - Izvorno Hrvatsko
(H) Izlozba paske cipke u Muzeju Appenzell - Izvorno Hrvatsko
By Nenad N. Bach | Published  07/5/2005 | Culture And Arts | Unrated
(H) Izlozba paske cipke u Muzeju Appenzell - Izvorno Hrvatsko

 

Izlozba paske cipke u Muzeju Appenzell

 


U Muzeju Appenzell (Museum Appenzell, Hauptgasse 4, 9050 Appenzell, karta grada), odrzava se od 30. lipnja do 15. kolovoza 2005. izlozba paske cipke. Zajedno s Muzejom Appenzel izlozbu je priredio Etnografski muzej Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u svicarskoj te uz pomoc Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izlozba se moze razgledati dnevno od 10.00 do 12.00 i od 14.00 do 17.00 sati.

Izlozba ce biti svecano otvorena u srijedu, 29. lipnja 2005. godine, s pocetkom u 19.00 sati. Ocekuje se da ce izlozbu otvoriti visoki predstavnici kantona i grada Appenzella, ravnatelji muzeja u Appenzellu i Zagrebu, kao i veleposlanik RH u svicarskoj dr. Mladen Andrlic. U programu otvaranja sudjeluju: "Chorus Croaticus" iz Berna i Hrvatsko glazbeno drustvo "seva" iz St. Gallena.

Nakon sto je bila izlozena u nekoliko gradova u svijetu, među kojima prosle godine u kraljevskom renesansnom dvorcu Écouen nedaleko Pariza, a pocetkom ove i na Svjetskoj izlozbi cipke u gradu Noverdate u Italiji, ovu vrijednu izlozbu imati ce prigodu vidjeti svicarci, ali i Hrvati, koji zive i rade u svicarskoj.

cuvena paska cipka, biser sredozemnog tekstilnog rukotvorstva, nastala je u drevnoj Mikeni i u anticko doba trgovackim putovima dosla do otoka Paga, gdje se zadrzala sve do danas. O dugoj tradiciji paske cipke govori i podatak da je prvi puta sluzbeno izlozbom predstavljena 1880. godine, a bila je izlozena i na Svjetskoj izlozbi 1939. godine u New Yorku. Carica Marija Terezija je na beckom dvoru drzala pasku cipkaricu, koja je sivala cipku za potrebe dvora. cipka je sivana iglom, a svojom se kvalitetom ravnopravno nosi s cipkarskim proizvodima zemalja istoga kulturnoga kruga, istovremeno se razlikujuci od njih svojom originalnoscu i osobitoscu. Plod je duge tradicije stvaranja vrijednih ruku zena s otoka Paga, kojom su se ukrasavale narodne nosenje, dijelovi namjestaja, ili zidovi, na koje se jos i danas vjesa kao slika.

Paska cipka je autohtoni hrvatski suvenir i uvrstena je među proizvode koji nose naslov "izvorno hrvatsko".

Lj. Novosel

http://www.croatia.ch/veleposlanstvo/050627d.php

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.