Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Predavanja Igora Zidica u New Yorku
(H) Predavanja Igora Zidica u New Yorku
By Nenad N. Bach | Published  04/21/2006 | Culture And Arts | Unrated
(H) Predavanja Igora Zidica u New Yorku

 

Predavanja Igora Zidića u New Yorku 23 & 27 Travnja 2006

NEW YORK, 18. travnja 2006.

            Hrvatska zupa Sv. Ćirila i Metoda najavljuje predavanja Igora Zidića, predsjednika Matice hrvatske i ravnatelja Moderne galerije u Zagrebu. Predavanja će se odrzati u Hrvatskom centru na Manhattanu. Prvo predavanje pod naslovom Kamo ide Hrvatska? odrzat će se u nedjelju 23. travnja u 12:30 sati a drugo predavanje pod naslovom Hrvatska danas: kultura i hrvatski identitet odrzat će se u sklopu ciklusa Hrvatska kultura četvrtkom u četvrtak 27. travnja u 7:00 sati navečer.

            Matica hrvatska djeluje od 1842. godine, a najvazniji je i najveći nakladnik knjiga i časopisa u Hrvatskoj. U Sredisnjici i ograncima objavljuje vise od stotinu knjiga svake godine, koje redovito odnose najvaznije hrvatske knjizevne nagrade. Uz dvadesetak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske knjizevnosti, u kojoj je objavljeno već sedamdesetak naslova. Sredisnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, novine za knjizevnost, umjetnost i znanost te knjizevni časopis Kolo i Hrvatsku reviju.

            Osim izdavačke djelatnosti Matica hrvatska priređuje obilje najrazličitijih kulturnih i znanstvenih manifestacija; predstavljanja knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, stručna i znanstvena predavanja i rasprave, koncerte, kazalisne predstave. Pri Sredisnjici djeluje i Galerija Matice hrvatske u kojoj izlazu u prvom redu mlađi umjetnici. Stotinjak postojećih ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak knjizevnih časopisa, među kojima su Dubrovnik, Knjizevna revija, Dometi, Zadarska smotra, Riječi...

            Moderna galerija u Zagrebu je osnovana 1905. godine. Moderna galerija je nacionalni muzej hrvatske moderne likovne umjetnosti od njezinih početaka u 19. stoljeću. Zadaća je Galerije da pribavlja, čuva i stručno odrzava, sređuje, proučava, znanstvenim metodama obrađuje, izlaze i promiče, te na druge načine i u raznim medijima predstavlja hrvatsku likovnu umjetnost 19. i 20. stoljeća.

            Osnovni i stalni oblik prezentacije fundusa Moderne galerije jest stalni postav moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Moderna galerija organizira izlozbe s područja moderne i suvremene hrvatske umjetnosti, odnosno recipročne izlozbe umjetnosti istoga razdoblja drugih naroda i zemalja. Moderna galerija priprema stručne i znanstvene kataloge, monografije i druge publikacije.  


HRVATSKA KATOLIČKA ZUPA SV. ĆIRILA I METODA I SV. RAFAELA
Cardinal Stepinac Place

502 W 41st Street
New York, NY 10036
tel. 212.563.3395
fax. 212.868.1203

Postovani Nenade,


u nedjelju 23. travnja nam dolazi Igor Zidic, likovni kriticar, pjesnik, predsjednik Matice hrvatske i ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu. On ce odrzati dva predavanja; prvo u nedjelju 23. travnja u Hrvatskom centru na Manhattanu u 12:30 sati za siri krug slusatelja, te drugo predavanje u cetvrtak 27. travnja u Novoj dvorani (ispod crkve) u 7:00 sati navecer. Ovo drugo predavanje ce biti u ciklusu Kultura cetvrtkom za uzi krug slusatelja koji zele cuti nesto o najnovijim zbivanjima u hrvatskoj kulturi i javnom zivotu.
Molim te, ako je prikladno, mozes li ovu vijest proslijediti dalje tako da doprije do veceg broja ljudi koji bi rado poslusali ovoga gosta iz Zagreba.
Unaprijed hvala.
Svako ti dobro.
fra Stipe Renic

crkva.nyc@verizon.net

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.