Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  (E) Malkovich zainteresiran za Vilu kod Dubrovnika
(E) Malkovich zainteresiran za Vilu kod Dubrovnika
By Nenad N. Bach | Published  02/16/2004 | Community | Unrated
(E) Malkovich zainteresiran za Vilu kod Dubrovnika

 

MALKOVICH KUPUJE VILU U TRSTENOM


Vlastima Bosne i Hercegovine stigla je ponuda poznatog americkog glumca hrvatskog podrijetla Johna Malkovicha koji je preko pisma namjere Vijece ministara BiH obavijestio o želji za kupnjom nekretnine, zemljišta i kuce, koja se nalazi u Trstenom kod Dubrovnika, dakle na teritoriju Republike Hrvatske. Vijece ministara BiH razmotrilo je navedeno pismo i zadužilo Ministarstvo financija i trezora BiH da Vijecu ministara BiH dostavi mišljenje o Malkovichevoj ponudi.
Kako Slobodna Dalmacija saznaje, predmet Malkovicheva interesa je Villa Aurora, jedan od ljepših ljetnikovaca u Trstenom. Pravo korištenja njome ima pak vlada Bosne i Hercegovine i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg se ova gradevina nalazi u derutnom stanju i propada.
Naime, i ta vila je predmet sukcesije i pregovora o raspodjeli imovine medu bivšim jugoslavenskim republikama što traje vec godinama. Villa Aurora smještena je ispod Arboretuma u Trstenom u sjeni cempresa i bogate mediteranske vegetacije uz more, s pogledom na otoke Lopud i Šipan, a ispred vile nalazi se veliki trstenski mul.
To kameno zdanje izgradeno je pocetkom prošloga stoljeca, a do pocetka devedesetih godina služilo je kao odmaralište ondašnjeg Izvršnog vijeca Bosne i Hercegovine. Na citavom imanju uz veliki vrt nalazi se i nekoliko popratnih kucica-apartmana, a vila ima i svoju vlastitu odvojenu plažu.
Iako je nekoliko godina prije rata interijer vile obnovljen, tijekom okupacije ona je opljackana i razrušena, a jednim dijelom i zapaljena. Za njezinu kupnju i obnovu, doznajemo, bilo je prilicno interesenata, a svojedobno je bila zainteresirana i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Paulina PEKO Zdenko RERIG & Slobodna Dalmacija

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.