Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  (H) Opci sabor 15,16,17 Rujna u Zagrebu
(H) Opci sabor 15,16,17 Rujna u Zagrebu
By Nenad N. Bach | Published  07/18/2005 | Community | Unrated
(H) Opci sabor 15,16,17 Rujna u Zagrebu

 

Opci sabor 15,16,17 Rujna u Zagrebu

 

Broj: 01-37/05.
Porec,7.srpnaj 2005. godine.


Dr Ante Lausic

POZIVAMO VAS 
NA OPCI SABOR DOMOVINSKIH I IZVAN DOMOVINSKIH PRIPADNIKA HRVATSKOG NARODA 
Koji ce se odrzati dana 15,16 i 17. rujna 2005. godine u Sabornici Republike Hrvatske, Trg Svetog Marka broj 6. u Zagrebu sa pocetkom u 11.oo sati.
Tijekom trodnevnog rada predvidjeno je da se obrade slijedece teme:

1. Analiza postojeceg gospodarskog i politickog stanja u Hrvatskoj :

2. Odnos Domovinske i Iseljene Hrvatske te aktivnije ukljucivanje iseljenistva u gospodarske, financijske, znanstvene i dr. tokove u zemlji;

3. Hrvatska i europske integracije te moguci utjecaj hrvatskog iseljenistva na poboljsanje postojeceg polozaja kroz utjecaj u drzavama gdje zive i rade;

4. Odbori Hrvatskog Svjetskog Sabora (organizacija, formiranje, ukljucivanje i dr.)

5. Ostvarivanje punog zajednistva Domovinske i Iseljene Hrvatske, rasclamba postojeceg stanja te problem i nacini prevladavanja
istih

Postovani!

Svjesni svoje uloge I vlastite odgovornosti u procesu priblizavanja domovinske i iseljenje Hrvatske, Hrvatski Svjetski Sabor organizira ovaj skup sa zeljom da se na njemu, na jedan konstruktivan i nadasve domoljuban nacin otvoreno progovori o problemima u drustvu i zajednici, te ujedno iznadju i predloze rjesenja koja bi omogucila da jedinu nam domovinu Hrvatsku izgradjujemo kao pravnu, socijalnu i pravednu drzavu, u kojoj ce Hrvati izvan hrvatske imati znacajno mjesto kao integralni dio Hrvatskog nacionalnog bica.
Organiziranje Opceg Sabora, s druge strane, potaknuto je i nepovoljnim tendencijama u hrvatskom drustvu i gospodarstvu koje ozbiljno prijete da ogranice ili dovedu u pitanje nacionalni suverenitet. 
Na ova goruca pitanja aktualna vlast i oporba ne pruzaju dovoljno kvalitetna rjesenja te je stoga hrvatsko iseljenistvo pozvano da usmjeri ovaj “brod� u mirnije vode i luke, odredi smjernice kojim drustvo i drzava u narednom periodu treba ici rukovodeci se cinjenicom da ziveci u uredjenim drzavama zapadne demokracije upravo Iseljnistvo spoznaje vrijednosti pojedinih institute, te mogucnosti njihove primjene na hrvatsku zbilju danas.
Za razliku od drugih skupova i organzacija, Hrvatski Svjetski Sabor posebno istice svoju apoliticnost, smatrajuci da u suvremenim drustvima (al i u zemljama u tkz. tranzicijama kao sto je nasa) nema mjesta nikakvim podjelama, a posebice ne onima na politickoj osnovi. Volja i zelja da se doprinese ocuvanji i boljitku jedine nam domovine Hrvatske, upucuje nas na potrebe zajednistva i to kako u domovini, tako i u iseljenistvu. Stoga, na Opci Sabor su pozvani, i rado vidjeni, svi oni kojima je domovina u srcu i smatraju svojom nacionalnom, moralnom i ljudskom obvezom da pripomognu domovini u ovometrenutku. Ukoliko ste i na trenutak dvojili, odbacite sve sumnje i predrasude i prikljucite nam se, jer samo tako moci cemo ostvariti ono isto zajednistvo koje nas je krasilo u vrijeme domovinskog rata kada je Domovinska i Iseljena Hrvatska znala odgovoriti na svoju povjesnu odgovornost. Tada, kad je kao Feniks, iz pepela, nikla najljepsa drzava na svijetu, domovina Hrvatska.

Hrvatski Svjetski Sabor nije vladina, ni politicka organizacija. Glavna odrednica ove organizacije koja povezuje Domovinsku i Iseljenu Hrvatsku je “Izgradjujmo mostove izmedju nasih obala, stvorimo preduvjete da konacno postanemo jedno i da se dozivljavamo kao braca, a ne kao stranci�. Hrvatska proslost, ali i njena sadasnjost, puna je podjela. Neki u tim podjelama vide svoje interese, ali mi ih drzimo tragicnim i nepotrebnim. Moramo stvoriti kriticnu masu, i to kako brojcanu, tako i intelektualnu, koja ce jasno reci da svi oni koji na bilo koji nacin umjetno ili stvarno stvaraju podjele u hrvatskom nacionalnom bicu definitivno pripadaju proslosti.

Stoga, ukoliko su ove smjernice, i ovi stavovi, podudarni vasima, na istoj smo strani i na istome zadatku.

S posebnim zadovoljstvom napominjemo da je Hrvatski Svjetski Sabor svoju aktivnost, po prethodno naznacenim smjernicama, organizirao kroz rad svojih Odbora na cijem se celu nalaze ugledni znanstvenici, domoljubi, intelektualci raznih djelatnosti.
Upravo su oni doprinijeli da se sve vise ljudi ukljucuje u njihov rad, pokazujuci time da su ti vidovi organizacije i djelovanja neophodno potrebni da se, preko njih, ostvaruje zajednistvo na svim poljima.
Vise o Odborima mozete vidjeti na web stranici www.hssd.hr

Prethodno smo naveli kako je Hrvatski Svjetski Sabor nevladina udruge, pa se stime u svezi u svome radu ne oslanja na drzavne financije, vec prvenstveno na vlastite snage, entuziazam clanova i sl.
To je i razlog sto Hrvatski Svjetski Sabor nije u mogucnosti financijski snositi troskove onih kojih se odluce sudjelovati na skupu, pa ce isti troskove svog boravka - snose sami. Visina kotizacije, s druge strane, nije odredjena, niti obavezna, vec je to osobna stvar pojedinaca.

Svoje diskusije, kao pismene predloske, dostavljaju se na adresu: Hrvatski Svjetski Sabor – Porec, ul. V. Gortana 2. ili na mail: hssd@hssd.hr 
najkasnije do 15. kolovoza 2005. god., a glede publiciranja materijala bilo bi pozeljno da isti budu dostavljeni pored hrvatskog i na engleskom jeziku.

Glede ogranicenosti kapaciteta prostorija gdje ce se skup odrzavati, molim vas da se o nazocnosti na ovom skupu odredite do 10. kolovoza 2005. godine i o tome nas izvjestite na mail ili na telefon 00385-52-431-575, 427-057, 431-427 Fax. 00 385 52 434006
Radujemo se Vasem dolasku,
www.hssd.hr

KOORDINATOR:
Niko Soljak, prof. ing. 

PRIJAVA 

Kojom _________________________ rodjen/a _________ u __________
Potvrdjujem svoj dolazak na OPCI HRVATSKI SABOR koji ce se odrzati dana 17. 18. i 19. rujna 2005. godine u Zagrebu.
E-mail: ___________________
Tel: ______________________
Fax: _____________________ 

Tema koja me najvise interesira:
_______________________________________________________
_______________________________________________________
________________________________________________________
Potpis:
_______________

Molimo Vas da nakon potpisa, navedenu izjavu vratite na adresu:
Hrvatski Svjetski Sabor
Vl. Gortana 2
52 440 Porec

ili na e-mail: hssd@hssd.hr  ili fax: 00385 52 434006

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.