Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Charity  »  (E,H) New York -Benefit Concert, Rijeka - beba treba operaciju
(E,H) New York -Benefit Concert, Rijeka - beba treba operaciju
By Nenad N. Bach | Published  05/24/2002 | Charity | Unrated
(E,H) New York -Benefit Concert, Rijeka - beba treba operaciju
 
 
Molim vas proslijedite svojim prijateljima. 
Hvala. 
Fr. Robert Zubovic 
********************************************* 
 
Dear friends, 
 
It saddens us greatly to have to tell you that a Croatian friend of ours has recently been diagnosed with breast cancer and is already undergoing chemotherapy. She is only 29 years old. And she is a really great person with a beautiful heart mind. Full of life and joy. Dijana WILL heal. She is a fighter and we, her friends, will help her on this difficult journey. Unfortunatley beside a good heart and will, we also need some money to fight battles in life, so I invite all of you to help us help Dijana out and have a really good time while doing so. 
 
Dijana's friends are organizing a benefit concert for her this Sunday, May 26th in Astoria, Queens in the "Most Precious Blood" Hall. This precious place is on 37th Streeet between Broadway and 34th Avenue, couple of blocks away from the Stainway train station on the R line. The concert starts at 4PM and goes on and on, late into the evening. 
 
The suggested ticket price is $10, however if you feel you can give more, please don't let anything stop you. Our friend Dijana is a drummer, i.e. a poor, struggling artist, so she will need every bit of help she can get. If you are a poor, struggling artist yourself, instead of money you can perhaps donate some of your work, which will then be sold off in a raffle for Dijana's benefit. Or, if you are a performing artist, you can bring your instrument of choice and join other musicians who will play at this event, among them Victor Jones, an excellent perfomer who used to play with Miles Davis. There will also be a number of Croatian, Japanese and overall international, New York style bands playing, so bring your dancing shoes and lots of good spirits! 
 
Thank you, 
God bless us all! 
 
********************************************* 
 
Dragi Nenade, 
Primila sam ovo pismo i clanak od mog necaka iz Rijeke. Da li bi bilo moguce taj apel staviti na web? 
Sa srdacnim pozdravima, 
Hilda 
  
DEVETIPOLMJESECNOJ BEBI LARI PEŠUT NUŽNA JE OPERACIJA U PARIZU ZA KOJU NJEZINI RODITELJI NEMAJU NOVCA 
Mala Lara vodi bitku za život 
 
Mala Rijecanka boluje od rijetke bolesti, teške crijevne pseudodestrukcije, stanje joj se pogoršava, a za transplantaciju jetre i crijeva treba oko 170.000 eura 
 
 RIJEKA – Maloj Rijecanki Lari Pešut, devetipolmjesecnoj djevojcici, život visi o koncu. Ona boluje od izuzetno rijetke bolesti, sindroma teške crijevne pseudodestrukcije, koja joj onemogucava normalno hranjenje i pražnjenje. Djevojcici su dani odbrojeni ako je hitno ne operiraju strucnjaci za kombiniranu transplantaciju jetre i crijeva. Kako se takve operacije u Hrvatskoj ne rade, majka Olivera i otac Nikša, obratili su se s molbom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da njihovoj kcerki omoguci operaciju u inozemstvu. Prema preporuci prof. dr. Sanje Kolacek voditeljice Referentnog centra za djecju gastroenterologiju i prehranu, Klinike za djecje bolesti Zagreb, kod koje se Lara lijeci, roditelji su kontaktirali parišku kliniku Hopital Necker– Enfants Malades, u kojoj se takve transplantacije vec duže vrijeme uspješno rade. Pregled je zakazan za dva tjedna, buduci da joj jetra iz dana u dan sve više propada i, ako sve bude po planu Lara bi odmah potom bila i operirana. No, kako odgovora od HZZO-a još nema, osim što je od roditelja još jednom zatražena cjelokupna dokumentacija, njih pomalo vec hvata strah da ce u trci za život njihova kci stici na cilj prekasno. Oni, naime, nisu u mogucnosti platiti ni pregled, ni operaciju, cak ni putovanje, a inozemna klinika zna se, ne operira besplatno. Olivera je djelatnica Rijecke banke i prima 1.600 kuna porodiljske naknade, a tata Nikša je kuhar na brodu, zaposlen tek odnedavna. Žive u stanu s Oliverinim roditeljima i sa starijom kcerkicom, cetverogodišnjom Nikom. Lara u stanu s roditeljima i mlađom sestricom nikada i nije živjela, jer od rodjenja dane provodi u bolnici, najprije na Kantridi, a sada u Klajicevoj, u Zagrebu. Olivera je posjecuje tri puta tjedno, ali uz tako malo dijete i još uz to bolesno, majci ne bi bilo dovoljno ni da je posjecuje svaki dan, pa makar sama snosila sve troškove putovanja, kao što ih i snosi . Djevojcica je operirana vec pet puta, sve je pokušano ne bi li joj se pomoglo, no jedino što su lijecnici uspjeli jest da joj omoguce da malu kolicinu hrane uzme i na usta, sve ostalo dobiva umjetnim putem, intravenozno. 
    
   Roditelji male Lare otvorili su žiroracun za svoju kcerkicu, s nadom da ce se humanost drugih ljudi i ovoga puta pokazati na djelu. Drugih mogucnosti da pomognu svojoj kcerkici više nemaju, osim ako HZZO ne ucini iznimku i plati njenu operaciju u inozemstvu, a što je malo vjerojatno jer se radi o velikom novcu i praznoj zdravstvenoj kasi. Osim toga, roditelji nemaju više što cekati, jer je odlazak u parišku bolnicu zakazan za dva tjedna. Broj kunskog žiro racuna je: Rijecka banka d.d. Rijeka 2300007-1000000013 05 027-2001-582855. Broj deviznog racuna u istoj banci je: 7001-95695-1, s naznakom: za Laru Pešut. 
 
    – Iscrpljene su sve druge mogucnosti, govori majka, Olivera Pešut, svjesna da sama ne može skupiti ni dio novca potrebnog za operativni zahvat u inozemstvu. Vremena za cekanje više nema, nalazi su sve lošiji. Laru u bolnici u Parizu ocekuju 4. lipnja i kako iz HZZO-a još nema odgovora, roditelji su u strahu odlucili poceti skupljati novac. Za pregled i dvotjedni boravak u bolnici je potrebno platiti 22.921 euro, a za operaciju 140.000 eura. Novac koji ne bi prikupili ni da prodaju sve što imaju, a zapravo nemaju ništa. 
    – Poslali smo molbu lijecnickoj komisiji za lijecenje u inozemstvu HZZO-a prije 10 dana, sve do tada smo mislili da se takva operacija može obaviti i bliže i jeftinije, u Italiji na primjer. Vjerovali smo i da ce neki od operativnih zahvata koje je imala, Lari popraviti stanje, jer su u to vjerovali i lijecnici. Kod ostale oboljele djece u Hrvatskoj, stanje se poboljšalo ili se barem ne pogoršava, oni barem mogu nastaviti uzimati umjetnu hranu, ali to se s Larom na žalost nije dogodilo, govori mama Olivera, dok pokazuje kcerkicu Laru snimljenu na videokasetu u kreveticu u zagrebackoj bolnici. To je zapravo jedini nacin da i ostali clanovi obitelji budu s bolesnom curicom, a koliko im znaci makar i samo ta videosnimka, vidjeli smo po Nikinoj gesti cim se Lara pojavila na ekranu – podignula se s kauca, prišla ekranu i poljubila lice svoje sestrice. Hoce li ga uskoro moci i dotaknuti, ovisi o procjeni lijecnicke komisije HZZO treba li maloj Lari platiti transplantaciju u inozemstvu ili o dobroj volji ljudi, koji se uvijek organiziraju brže od zdravstvene birokracije kada je u pitanju djecji život. 
Jelena SEDLAK 
© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana. 
 
Distributed by www.CroatianWorld.net. This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! 
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.