Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  Josip Sersic 1948-2020 expert in Croatian-Austrian connections
 »  Home  »  In Memoriam  »  Josip Sersic 1948-2020 expert in Croatian-Austrian connections
 »  Home  »  History  »  Josip Sersic 1948-2020 expert in Croatian-Austrian connections
 »  Home  »  Education  »  Josip Sersic 1948-2020 expert in Croatian-Austrian connections
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Josip Sersic 1948-2020 expert in Croatian-Austrian connections
Josip Sersic 1948-2020 expert in Croatian-Austrian connections
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  01/8/2021 | People , In Memoriam , History , Education , Culture And Arts | Unrated
Liječnik, legenda hrvatske kulturne scene u Beču


Josip Seršić during the presentation of his monograph Kroatisches Wien /Hrvatski Beč (Croatian Vienna)


JOSIP SERŠIĆ (Baška, 18. ožujka 1948. - Beč, 26. prosinca 2020.)

Napustio nas je dr. Josip Seršić, liječnik, legenda hrvatske kulturne scene, stručnjak za teme austro-kroatike, tj. austrijsko-hrvatskih veza, aktivni suradnik brojnih hrvatskih novina i uvijek budni komentator društvenih događanja. Bio je to čovjek u čijim su tekstovima zaživjele i do danas ostale nezaboravne na stotine ispričanih priča...

Svi koji su ga poznavali su se složili da je dr. Seršić bio Hrvat koji je svojim djelovanjem obilježio povijest grada Beča i pridonio njegovoj raznolikosti, na isti način na koji su to činili njegovi prednici, a kojima je dr. Seršić u knjizi Hrvatski Beč odao počast.


Josip Seršić (1948.-2020.)

U olujnim vremenima devedesetih godina svojim je predavanjima, humanitarnim radom i pisanjem razbijao nametnutu sliku o hrvatskoj prošlosti na način koji je istovremeno svjedočio o jasnoj slici stvaranja Hrvatske kao samostalne države, koju je duboko u sebi nosio.

Otišao je u povijest hrvatskog naroda, onu istu povijest koju je toliko neumorno podučavao, i činilo se da ništa ne može zaustaviti put ovog svestranog čovjeka. Opaka bolest je ipak bila jača.

Doktora Josipa Seršića sjećati ćemo se s vječnom zahvalnošću, neprolaznim poštovanjem i neizmjernim ponosom.

Doktore, HVALA i spavajte mirno.

Hrvatska akademska zajednica u Austriji

Anamarija Manestar, direktor



Gradišćanski Hrvati posmrtno dodijelili Zahvalnicu dr. Josipu Seršiću

Pročitajte više na: https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/u-becu-preminuo-dr-josip-sersic-gradiscanski-hrvati-mu-posmrtno-dodijelili-zahvalnicu-1456986 - mojahrvatska.vecernji.hr

Gradišćanski Hrvati posmrtno dodijelili Zahvalnicu dr. Josipu Seršiću Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču u nedjelju predvečer poslao je tužnu obavijest o smrti dr. Josipa Seršića u kojoj stoji: "Na Štefanje, 26. prosinca je od teške bolesti, ali ipak za mnoge neočekivano i iznenada preminuo dr. Josip Seršić (71), rodom s otoka Krka, a u Beču posebno poznat i cijenjen kao polihistor, jezikoslovac i prije svega stručnjak za noviju povijest gradišćanskih Hrvata. Izuzetno je aktivno i uvijek mjerodavno sudjelovao u društvenom životu hrvatskih zajednica i udruga u Beču. Posebno je bio vezan uz Hrvatski centar, gdje je bio i sudionik znanstvenog simpozija '400 godina Hrvata u Beču' 2009. godine. Pet godina kasnije, 2014. objavio je zajedno s Mihaelom Ellenbogenom izuzetno važnu i za sve Hrvate u Austriji značajnu knjigu Kroatisches Wien / Hrvatski Beč."

Dr. Seršić je čitav niz godina bio naš marljiv i vjeran suradnik te dopisnik Hrvatskih novina, tjednika gradišćanskih Hrvata. Znalački je stariju hrvatsku povijest povezao s novom poviješću gradišćanskih Hrvata u njegovoj domovini, posebno se pritom usredotočivši na povijest Hrvata u Beču. U svom povijesno-istraživačkom djelovanju i publiciranju koncentrirao se je i na istaknute hrvatske osobe u austrijskoj metropoli. Dr. Seršić se je uvijek trezveno, razborito i vrlo angažirano zauzimao za hrvatsku stranu, sačuvavši pritom svoju objektivnost i kritički način gledanja. Od posebne važnosti bilo mu je približiti hrvatsku dijasporu hrvatskoj matici, posebno kada se radi o gradišćanskim Hrvatima. Uvijek je isticao i pronalazio poveznice među ljudima i ono što ih spaja, a suprotstavljao se onome što razdvaja.

Vezano uz sve navedeno, uredništvo 'Hrvatskih novina' dodjeljuje mu posmrtno posebnu Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i njegov dopisnički rad, savjetovanje i podučavanje kako je nešto najbolje napraviti ili riješiti. Zahvaljujemo mu od srca na njegovom duhovnom i intelektualnom prijateljstvu i nikada ga nećemo zaboraviti. Nažalost ovu mu posebnu Zahvalnicu moramo sada dodijeliti posmrtno, iako je to bilo predviđeno, pa odgođeno za njegov 70. rođendan, a potom je ubrzo stigla i korona, koja je sve to onemogućila. Potpisnik izjave je glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran kojeg je s dr. Josipom Seršićem osim sjajne suradnje povezivalo i iskreno i dugo prijateljstvo. Dr. Josip Seršić je rođen 1948. godine u Baškoj na otoku Krku, a od 1988. godine je živio u Beču, gdje je i umro.

Izvor mojahrvatska.vecernji.hr


Mijo Jurić on the left and Josip Seršić in the middle conceived the exhibtion"400 years of Croatians in Vienna" in December 2009 in Croatian Center in Vienna,
in front of which the photo was taken. On the right Darko Žubrinić.


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.