Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  Croatia-Turkey 1:0 at EURO France 2016 on the Parc des Princes in Paris with anthological goal of Luka Modric
 »  Home  »  Entertainment  »  Croatia-Turkey 1:0 at EURO France 2016 on the Parc des Princes in Paris with anthological goal of Luka Modric
 »  Home  »  Education  »  Croatia-Turkey 1:0 at EURO France 2016 on the Parc des Princes in Paris with anthological goal of Luka Modric
Croatia-Turkey 1:0 at EURO France 2016 on the Parc des Princes in Paris with anthological goal of Luka Modric
By Akademik Ante Glibota | Published  06/12/2016 | Sports , Entertainment , Education | Unrated
Modrić, Rakitić, Mandžukić, Perišić, Srna, ... Croatian symphony on the Parc des Princes in Paris


 
Summary. A difficult match of Croatia with Turkey at EURO France 16 ended with a win for Croatia, due to spectacular goal of Luka Modrić. Croatia has been dominant throughout the match, exhibiting high quality collective game, and the result could have been even more convincing for Croatia. This was an exceptionally good opening match, since the group in which Croatia competes is very tough. Except of Luka Modrić, Croatian team has several very experineced international players, like Modrić, Manđukuć, Rakitić, Perišić, Srna etc. Did You know that Raktić is not only amazing football player, but also an outstanding polyglot, speaking, except Croatian, also German, English, French and Castillian?




Croatian team greeting their fans immediately after the win. Photo by the courtesy of Ante Glibota, Paris.
Mr Ante Glibota is vicepresident of the European Academy of Sciences and Arts in Paris.

Luka Modrić: big shoot for Croatia


VIDEO: Spectacular goal of Luka Modrić



Goal! Modrić and Perišić...

Photo by the courtesy of Ante Glibota, Paris.

 
KAKO JE LIJEPO BITI HRVAT U PARKU PRINČEVA!
Piše ANTE GLIBOTA

Park Prinčeva (Parc des Princes) na jugozapadnom dijelu francuskog glavnog grada, zaista postaje prelijepa hrvatska nogometna priča, koja se nakon pobjede nad Nizozemskom, već davne 1998. na Svjetskom nogometnom prevenstvu u Francuskom  pretvorila u brončanu medalju za mladu obnovljenu državu Hrvatsku pod vodstvom velikog maga Ćire Blaževića i pod predsjedanjem HNS-a Branka Mikše. Na istom igralištu, u ovo nedjeljne popodne 12. lipnja 2016. po ulasku u Europsko prevenstvo Hrvatska nogometna reprezentacija predvođena Darijom Srnom, Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem, Ivanom Perišićem…. je zaista pokazala srčanost, snagu i duh ekipe koja je spremna nastaviti onu sjajnu avanturu koju su njihovi prethodnici: Šuker, Štimac, Prosinečki, Bilić, Jarni, Ladić….stavili u orbitu svjetskog nogometnog entuzijazma. Izuzetan pogodak Luke Modrića, sjajna kolektivna igra, borba i pokazana nogometna vještina je svojim stilom i načinom, označjima nogometne vještine, zaista stavio hrvatski tim u poziciju prognozerskog delirija, da idu do kraja! Činjenica koja nas po više osnova ne može nego samo iskreno radovati.

Hrvatski nogometaši su nadmašili Tursku ekipu u svim vidovima nogometne vještini, borili se do kraju za svaku loptu, kada su one i izgledno već bile izgubljene, srčano ulazeći u zahtjevne duele, u ritmu koji se nije zaustavljao od gotovo samog početka do kraja. Ako nastave istom srčanošću, entuzijazmom, poletom, ozbiljnosti poimanja protivnika, njihovim rijetkim induvidualnim vrijednostima, ova ekipa je pokazala da joj ne može biti kraja, da može osvojiti i sam vrh europskog nogometnog pijedestala! Doduše, konkurencija nikada nije bila veća, ali treba usput i pripomeniti, da nikada nije bila tako izjednačena u kvalitetama timova i što će upravo u srčanosti i branjenju nacionalnih boja do kraja biti kao najvjernije ogledalo stanja njihovog duha i vjere u nacionalnu ekipu, da takove rijetke induvidualne vrijednosti pretvore u jedan zajednički finalni uspjeh nacionalnog tima!
 
Sama utakmica je u francuskim medijima i službenim najavama označena sa pridjevljima utakmica "visokog rizika", jer su turski i hrvatski navijači proglašeni među najopasnijim na turniru, poslje nereda koji su se desili u Marseillesu gdje je sukob ruskih i engleskih navijača završio ozbiljnim uličnim neredima, rijetko viđenim nasiljem, brojnim ozlijeđenim u marseillskim bolnicama, 116 osoba od policije  privedenih izgrednika i konačno prijetnje UEFA da može isključiti Englesku i Rusku nogometnu ekipu iz daljnjeg natjecanja, ukoliko se slična manifestacija nasilja ponovi. Za divno čudo i hrvatski navijači koji su nazočili s preko deset tisuća gledalaca i turski sa preko dvadeset tisuća u Parku Prinčeva su pokazali jednu vrlo respektabilnu civičku dimenziju, osim ponekog nepotrebnog zvižduka za vrijeme sviranja nacionalnih himni. Na gradskim ulicama i na samom stadionu na Porte Saint Cloudu nije bilo incidenata. Policijska nazočnost je bila opće prisutna što je i one najratobornije očito udaljavalo od bilo kojeg provociranja ili pak sukoba. Nadajmo se također da će i hrvatski navijači sa primjernim bodrenjem naših Vatrenih, poput ovog u nedjelju u Parizu, kojim su se iskazali i na Parku Prinčeva nastaviti ovakav lijep primjer i na ponos svakog istinskog domoljuba i uljuđene Hrvatske!

Luka Modrić će to držanje naših navijača potvrditi i izjavama za madridsku Marca, uglednom španjolskom sportskom listu "Naši navijači su bili fenomenalni... U najtežim momentima oni su nas tjerali naprijed. I ja želim ukazati na to, jer su oni istinski podupirali Hrvatsku".

Hrvatski tim je od samih početaka pokazao da ima zaista prave velemajstore nogometne vještine, ali istovremeno i da nacionalna vrsta pokazaje stil koji je imao sve karakteristike nogometnog moderniteta. Sjajnu kontrolu lopte, izvrsnu cirkulacija u malom prostoru, brzo prenošenje, potom produljenim dugim loptama, izvanrednu požrtvovanost i konačno često upotrebljene dijagonale, kojim se stvarao pakleni ritam, kojem Turska ekipa jednostavno nije mogla parirati. Prilike za pogotke nisu također nedostajale, pogotovo u činjenici da su tri lopte hrvatskih napadača pogodile stative turskog golmana. Hrvatski tim je pokazao da ima također i fizičku spremu, izvrsnu kondiciju, jer su zaista svi bez izuzetka pokazali da im ne nedostaje snage i na samom kraju utakmice. Vedran Ćorluka čak i potpuno zakrvljavljene glave i sa turbanom zavoja na glavi i krvi koja se u nekoliko navrata ponavljala na njegovom licu, pa je morao i napuštati igru da mu se rane previju, nije napuštao svoj prijatelje, suigrače, do samog kraja. On je tako natapao i travnjak Parka Prinčeva i svojom krvlju za ovu prvu hrvatsku pobjedu nad Turskom na Euro prevenstvu i zaista zaslužuje da ga se nazove pravim hrvatskim Vitezom! Nedostajao je možda jedino nešto raspoloženiji Marijo Mandžukić, koji bi mogao donijeti ono što je hrvatska ekipa trebala odraziti s obzirom na kvalitetu igre i nadmoćnost u igri, a to su i pogodci nakon takove sjajne igre. Međutim i to navodno "neefikasno".

 Mandžukićevo golgoterstvo je prividno. Jer je Mario Madžukić  doduše bio i pod specijalnom prismotrom turskih igrača, pa je u toliko dao maha da drugi budu nešto slobodniji, istureniji u konačnim ocjenama.

U ovom pregledu dakako bila je i frapantna sigurnost, hrabrost i intilegencija braniča Domagoja Vide, pa je u toliko sigurnost lijeve strane i hrvatske obrane bila zaista na zavidnoj razini, a on je bio izvrsno uritmljen sa srednjim i napadačkim redom do te mjere da je sav entuzijazam turskog napada brzo “hladio“. Ulazio je u dvoboje sa takvom odlučnošću svaki puta što je poslije očito turske igrače prisiljavalo da se orjentiraju prema suprotnoj strani, jer uz Vidu nije bilo prolaza.

Ivan Rakitić je zbilja bio posvuda, organizirao i sam izletima ulazio u brojnije okršaje s turskom obranom navukavši na sebe inteligentno po nekoliko turskih igrača, da bi ostavio i dodao loptu slobodnim suigračima da lakše mogu ići prema naprijed, gdje je konce vukao neumorni Ivan Perišić, koji je bio nezaustavljiv, dominirajući hrvatskim napadom. Dakako, šef orkestra je neupitni Luka Modrić, čudno je bilo vidjeti tu sitnu, naizgled krhku fizičku konstrukciju, koja je s toliko žara i energije bila nazočna na svim djelovima terena. Virtouznim i efektnim driblinzima, preciznim pasevima i dijagonalama zaista je oduševio publiku na Parku Prinčeva i nogometnih sladokusaca dijelom Europe.

Luka Modrić je bio po svuda i nije nikakvo pretjerivanje da je on bio zaista sa Ivanom Rakitićem i Ivanom Perišićem duša ritma naše nacionalne vrste. Već neposredno poslije utakmice  Modriću i  svjetski mediji daju sve moguće superlativne ocijene poput "genijalni inspirator Modrić" do "autora luminoznog voleja", "Modrić Kick" (BeiJin Sport). Popularni pariški dnevnik Le Parisien će reći da su turski nogometaši imali najveće poteškoće zaustaviti napade tehnički dotjeranih Hrvata, koji su razvili jedan zaista vrlo lijep i dopadljiv nogomet… to je bila jedna izvanredna Hrvatska koja se ovom igrom pokazuje kao vrlo ozbiljni autsajder. Konzervativni pariški Le Figaro naslovljuje svoj tekst sa "Velemajstorsko dijelo Modrića, koji je oslobodio Hrvatsku" napominjući da j"autor jednog gola kojeg karekterizira sva ljepota nasuprot Turske, hrvatske veznjak na terenu je još jednom doveo u centar razgovora njegov talent. Ovog puta još jednom više"! Čak i ozbiljni Le Monde naslovljuje svoj tekst o susretu "Euro 2016: Hrvatska Luke Modrića tuširala entuzijazam Turaka". Ovaj dnevnik će istaći: "da su se Turci pokazali nemoćnim da ugroze Subašića jer su uputili samo jedan udarac, koji je bio kadriran od strane Caner Erkina. Dok su Hrvati mogli pasti u zagrljaj Modrića na kraju zadnjeg zvižduka suca, jer je mali Princ Parka (Prinčeva), u najmanju ruku za ovo nedjeljnje popodnevlje, osigurao svojima idealan početak u grupi D".

S 54% vremena u posjedu lopte, 18 udaraca na gol, 3 stative i 7 kadriranih udaraca, hrvatska vrsta je pokazala ne samo po kvaliteti igre već i statističkim odrednicama da je pobjedila u svim vidovima športskog natjecanja nogometnu vrstu Turske.

Lijepo je bilo vidjeti i na početku susreta u zagrijavanju na terenu Parku Prinčeva i još jednu veliku hrvatsku domoljubnu legendu Josipa Šimunića, donedavnog suigrača ove vrste, koji je svoj sportski talent, svoje domoljublje stavio također u službu nacionalne ekipe kao pomoćnik Ante Čačića. U toliko nas je nepravda i sve sudske odluke, kojima je bio izložen još i tjesnije povezala sa tim jedinstvenim domoljubom. Ovaj dvojac izbornika, na klupi hrvatskog tima se već u nekoliko nogometnih nastupa hrvatske nogometne reprezentacije potvđuje kao dobar izbor Davora Šukera. Poslije ovog vrlo psihološki zahtjevnog nastupa na početku Eura, mora se priznati da je dvojac Čačić-Šimunić sjajno i taktički i psihički pripremio susret, što će nadajmo se u sljedećim susretima biti još vidljivije i nespornije, gdje će i uigranost nacionalne vrste biti optimalnija za razrješavanje češke i španjolske enigme na putanji Hrvatske prema vrhovima europske nogometne elite.

Na kraju bilo je lijepo čuti u Parku Prinčeva i navijačku himnu "Lijepa li si" hrvatske pjevačke legende Marka Perkovića Thompsona, koju su vrlo precizne i odnarođene snage iz Domovine pokušali opanjkavanjima obezvrijediti pred europskim sportskim i kulturnim sredinama, dati joj negativno označje i prizvuk. U toliko je i rezolutan i hrabar i jedino moguć odgovor predsjednika HNS Davora Šukera, bio neupitan, zaustavljajući svaku drugu inicijativu, jer ona nema u ni jednoj formi i izričaju ništa drugo do sjajnu domoljubnu patriotsku, poetsku i estetsku vrlinu. Nadajmo se da će upravo pod inspirativnom snagom upravo ove pjesme "Lijepa li si" i ogromnim talentom hrvatskih sportskih vitezova, hrvatska nogometna reprezentacija biti u prilikama pretakati taj nacionalni ponos na stijeg, takt i stih u identitet novih svekolikih hrvatskih sportskih i domoljubnih pobjeda .

U Parizu na Svetog Antu, 13. lipnja 2016.



Croatian fans greeting the Croatian team immediately after the match.

Croatian knight Ćorluka

Croatian fans


Extended report about the match



Perišić and Raktić in action...

Croatian Coat of Arms

The opening ceremony before the start of the game.

Croatian fans from Ljubuški


In Croatian



Ivan Rakitić, Croatian football diamond and amazing polyglot

Croatian fans from the village of Lukoran on the island of Ugljan near the city of Zadar on Croatian coast. Photo by the courtesy of Ante Glibota.
On the left, Croatian fans from Stuttgart, Germany: MAMA VOLIM TE (Mother, I love you)

Greetings to Croatian team. Photo by the courtesy of Ante Glibota, Paris.



Video in the Russian. Spasibo rebyata za video vysokogo kachestva.


 
The stage belonged to Luka Modrić

Once more, the stage belonged to Luka Modric, writes Jonathan Liew. Eight years on from the tournament where he first announced himself to Europe, his stunning volley cemented his status as one of the great playmakers of the modern age. More importantly, it marked Croatia out as one of the foremost threats at Euro 2016, sealing a win over Turkey that was more dominant than the scoreline might suggest.

Of course, anyone can ping one in from distance. But what distinguished Modric’s strike was its impeccable timing and breathtaking technique, even before you consider the fact that it came in the middle of a simply wonderful performance in midfield. He passed, he received, he dragged defenders out of position, he tackled, he intercepted. He would have been man-of-the-match even if he had not scored the winning goal.

Ahead of him, Ivan Rakitic of Barcelona was a mesmerisingly assured presence at in the No10 role, and even if it was not a flawless performance there was enough evidence here to unsettle the Czech Republic and Spain, their next two opponents. A lucky break here and a more composed finish there, and the margin of victory might have been three or four.

Turkey were left to rue their own glaring miss: a header by Ozan Tufan from six yards, when the game was still goalless. Had he put the ball a yard either side of goalkeeper Danijel Subasic instead of straight at him, the story might have been quite different. But over 90 minutes, they will conclude that while they scrapped and ran with distinction, they did not create quite enough to earn a point. The much-vaunted Arda Turan was a largely peripheral figure. At least their fans won the day, turning a rainy Parc des Princes into their own little corner of Istanbul, complete with flares, flags and the odd startling firecracker.

The match itself took some time to catch alight. Because both sides were directing play through the middle, they spent much of the first half running into each other. Indeed, the first half was meandering to an inconsequential end when Rakitic dinked another hopeful cross into the Turkey penalty area. Selcuk Inan’s overhead kick looked to have cleared the danger, but as the ball looped skywards, towards the advancing Modric, you could see him ordering team-mates out of his path. The following seconds felt like hours. Only gravity could delay Modric his crowning glory.

Modric caught the ball beautifully, right on the laces, sending it on a wicked parabola towards goal. By the time goalkeeper Volkan Babacan reached the spot where the ball bounced on the goal-line, it had already gone. Modric reeled away like a dervish and tore towards the corner flag, his team-mates unable to catch him. One shot had burst the dam.

Suffused with a collective implausibility, Croatia spent much of the second half trying to outdo Modric for spectacle. Darijo Srna put a free-kick against the bar. Marcelo Brozovic tried a spectacular volley from a tight angle, but lashed it just over.

The missed chances were beginning to pile up for Croatia and in a broken, open finale, Turkey threw everything they had into making them pay. But Modric and Rakitic successfully slowed the tempo of the game, snuffed out Turkey’s last few attacks, and with them their last vestiges of hope.

By Tom Ough Jonathan Liew

Source www.telegraph.co.uk


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.