Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  Marijo Moznik 2015 European gymnastics champion in horizontal bar competition in Montpellier France
Marijo Moznik 2015 European gymnastics champion in horizontal bar competition in Montpellier France
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  05/1/2015 | Sports | Unrated
The first Croatian gold medal at European gymanstics championships in history


Marijo Možnik of Croatia won the gold medal at the European Gymnastics Competition
in the category of horizontal bar, in Montpellier, France

 
Gymnast Marijo Možnik has become the first Croatian to win a gold medal at a European Championships

Marijo Možnik won gold in the men’s horizontal bar at the European Championships in Montpellier on Sunday with a high 14.833 points in the final. The gold medal was Croatia’s first ever gymnastic gold medal at a European Championships. It was however the second time Možnik has won a European Championship medal after he picked up silver, also in Montpellier, three years ago. Možnik also has a World Championship bronze medal. His height is 183 cm.

Source www.croatiaweek.com



At 2007 World Championships Možnik introduced a new gymnastic element named after him as the Moznik element. He is the laureate of the Croatian "Franjo Bučar State Award for Sport" for 2013.



FINALS, horizontal bar:

1. MARIJO MOŽNIK (CRO) 14.833
2. Sam Oldham (GBR) 14.766
3. Vlasios Maras (GRE) 14.666
4. Aleksandar Carevič (BLR) 14.633
5. Alexander Shatilov (ISR) 14.566
6. Kristian Thomas (GBR) 14.033
7. Axel Augis (FRA) 13.766
8. Pablo Braegger (SUI) 12.433
9. Dmitrij Barkalav (BLR) 12.033



Marijo Možnik (HR) in the middle, gold medal, with Sam Oldham (GB), silver and Vlasios Maras (Gr), bronze.

Marijo Možnik on the web page of Mrs. Kolinda Grabar Kitarović, president of the Republic of Croatia



Mario Možnik receiving gold medal 9:40; Croatian national anthem 10:40




 


Prva gimnastička zlatna medalja u hrvatskoj povijesti na velikim natjecanjima

28-godišnji Zagrepčanin Marijo Možnik osvojio je u nedjelju 19. travnja zlato na Europskom prvenstvu u Montpellieru, nakon vrsnoga nastupa u finalu na preči, s ocjenom 14 833.

Jako sam sretan i ponosan, ali ne zato što sam prvi Hrvat sa zlatnom medaljom u gimnastici, nego zbog toga što sam opet pokazao da mogu izdržati pritisak kada je najvažnije. Odradio sam svoju vježbu hrabro i odlučno, čak i riskantno, a na kraju se to pokazalo kao dobra formula,

iznio je dojmove susretljivi Možnik čim se vratio iz Francuske i proslavio zlato s roditeljima, prijateljima, trenerom i izbornikom hrvatske reprezentacije Tigranom Goričkim. Bez svjetala pozornice, velikih riječi, skromno i dostojanstveno.

Iako nije bilo "letećega Nizozemca", svjetski zlatnoga Epkea Zonderlanda, to ne umanjuje Možnikov uspjeh, uspinjanje na pobjedničko postolje ispred Britanca Sama Oldhama i Grka Vlasiosa Marasa. Tako je nakon europskoga srebra, na istom mjestu prije tri godine, te svjetske bronce u kineskom Nanningu prošle jeseni, dohvatio najsjajnije odličje.

"Lijepo je biti najbolji u bilo čemu, a pogotovo kada je riječ o športu poput gimnastike. Iako, meni su sve medalje vrlo drage, pogotovo ove s najvećih natjecanja. Možda zvuči čudno, ali vjerojatno sam najsretniji bio kada sam osvojio europsko srebro 2012. jer to je bila moja prva velika medalja. Na Svjetskom prvenstvu u Kini također sam bio presretan jer mi je zvučalo nevjerojatno da ću stati na to postolje. Otkad imam prethodne dvije medalje svjestan sam kako sam došao do samoga europskoga i svjetskoga vrha i zato sam na ovom Europskom prvenstvu znao da vrijedim medalje, pa čak i zlatne", samouvjereno govori mladi Zagrepčanin, iako svjestan da na EP nije bio došao u najboljoj formi. Razlog više za uživanje u postignutom. "Učim neke nove elemente kako bih pojačao startnu ocjenu vježbe, a to mi je utjecalo na tehniku izvođenja elemenata koje već jako dugo radim, poput svoga vlastitoga. U međuvremenu su se pojavili i problemi s ozljedom ramena, tako da situacija nije bila baš obećavajuća. Bez obzira na to, vjerovao sam u sebe i znao da mogu napraviti dobru vježbu na iskustvo i adrenalin", prokomentirao je poteškoće s kojima se suočavao prije natjecanja. Organizacijski, u Montpellieru nije bilo problema. Zlatni gimnastičar Možnik ističe kako mu je taj južnofrancuski grad drag ne samo zbog dviju medalja, nego i klime, arhitekture te drugih ljepota.

Hrvatska delegacija bila je, doduše, smještena u obližnjem Juvignacu, a u trenutcima predaha stiglo se zaigrati i golf. Mimo travnatih terena s rupicama, u svojim redovitim disciplinama ostali gimnastičari uspjeli su izboriti tri finala. Najbliži medalji bio je Robert Seligman, četvrti u finalu konja s hvataljkama.

"Svi naši gimnastičari odradili su odlične nastupe. Osim zlatne medalje, ovo Europsko prvenstvo povijesno je za hrvatsku gimnastiku i zbog četiri finala, Tomislava Markovića i Andreja Korosteljeva na tlu, Roberta Seligmana na konju s hvataljkama i mene na preči. Da Filip Ude nije pao u kvalifikacijama, siguran sam da bismo imali i još jednu medalju", prokomentirao je Možnik nastupe kolega.

Unatoč zlatnoj medalji u Francuskoj, Mariju i drugim hrvatskim reprezentativcima tek predstoji borba za mjesto na Olimpijskim igrama u Riju 2016., i to na izlučnom natjecanju - Svjetskom prvenstvu u Glasgowu krajem listopada. Paradoksa u gimnastici ne nedostaje, jer sudjelovanje na najvećoj športskoj smotri u Brazilu, eto, nije osigurano ni s dvjema medaljama osvojenima u pola godine.

Motiv je i popularizacija gimnastike

Spomenuto je već, Europsko prvenstvo bilo je slabo popraćeno u hrvatskom medijskom prostoru. Koliko je svojevrsna podcijenjenost gimnastike motiv športašu? "Gimnastika u Hrvatskoj nema ni približno status kakav zaslužuje, status kakav ima u razvijenim zemljama svijeta. Riječ je o bazičnom sportu koji se preporučuje svima, a pogotovo djeci u najmlađoj dobi. Jedan od motiva za postizanje vrhunskih rezultata svakako mi je i popularizacija gimnastike. Vjerujem da će doći vrijeme kada će gimnastika dobiti status koji i zaslužuje", uvjeren je Možnik, koji uz naporne treninge uspijeva uskladiti i asistentski rad na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Također, nikada nije skrivao, i već je u ranijim razgovorima isticao vjeru kao važnu životnu stavku. Redovito pohađa euharistijska slavlja u župi bl. Alojzija Kažotića.

"U životu sam imao puno uspona, ali i puno padova, teških trenutaka. Najteži trenutak bio mi je gubitak mlađega brata Darija. U tom trenutku vjera me spasila i pomogla nastaviti sa životom. Siguran sam da je brat i dalje uz mene i da ćemo se opet sresti", svjedoči Možnik, posvećujući zlatno odličje pokojnom bratu, također gimnastičaru, tražeći i nalazeći u njegovu životnom putu istinsko nadahnuće za svaki sljedeći korak, svaki novi element.

Izvor www.glas-koncila.hr




Croatian Falcon Society for young gymnasts in Zagreb


2nd All Falcon Meeting in Zagreb 1911


2nd All Falcon Meeting in Zagreb 1911


Ivo Kerdić: Medal of the Society of Hrvatski Sokol (Croatian Falcon) 1914.

Croatian Coat of Amrs


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.