Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  Filip Ude won silver medal in pommel horse at the 2014 World Gymnastics Championship in China
Filip Ude won silver medal in pommel horse at the 2014 World Gymnastics Championship in China
By Darko Žubrinić | Published  10/27/2014 | Sports | Unrated
With bronze medal of Marijo Možnik on the bars this is a historic event for Croatian sports


Filip Ude, distinguished Croatian gymnast celbrating silver medal at
the 2014 World Gymanstics Championships in Nanning, China


 
Summary. Croatia is becoming a world super-power in gymnastic disciplines due to successes of  Filip Ude who won silver medal on the pommel horse at the World Championship in Nanning in China, while Marijo Možnik won bronze on the bars. This is a big success of Croatian sports. Filip Ude thus has three silver medals from most prestigious international gymnastics competitions: from the Olympic Games, from European Gymnastics Championships and from the World Gymnastics Championships. The latest success in China is a historic event for Croatian sports.Amazing combination of power and artistry of 28 years old Filip Ude, who is among the best contemporary gymnasts.

Filip Ude is from the north of Croatia, known for very industrious people, excellent kitchen, and for beutiful folk songs,
which in the recent years have become widespread even in France!


 
RESULTS in the pommel horse competition:

1. Krisztian Berki (Hun)    16.033
2. FILIP UDE (CRO)          15.783
3. Cyril Tommasone (Fra)    15.600
4. Sašo Bertoncelj (Slo)    15.533
5. ROBERT SELIGMAN (CRO)    15.400
6. Alexander Naddour (USA)  15.300
7. Andrej Lihovicki (Bie)   15.200
8. Daniel Keatings (GB)     15.133

As we see, another Croatian - Robert Seligman, is also among the best competitors. Furthermore, Croatia is the only country with two representatives among the first eight competitors.

 
Svečani doček za Filipa Udea i Marija Možnika

Hrvatski gimnastičari koji su na Svjetskom prvenstvu u Nanningu osvojili dvije medalje i ostvarili povijesni rezultat, vratili su se u utorak u Zagreb, gdje su ih uz zvuke tamburaškog sastava dočekali rodbina, prijatelji i sportski uglednici.

Osvajač srebrnog odličja na konju s hvataljkama Filip Ude, brončani na preči Marijo Možnik te peti gimnastičar svijeta na konju s hvataljkama Robert Seligman vratili su se iz Kine vidno umorni, no osmjehe na lica nakon 30 sati puta izmamili su im njehove obitelji, prijatelji, navijači, ljubitelji gimnastike…

U VIP salonu zračne luke u Zagrebu priređena je svečanost na kojoj je, među ostalim uzvanicima, gimnastičarima na sjajnom rezultatu čestitao i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

– Ovo su tri velikana našeg sporta. Za jednu ovako malu zemlju napravili su izuzetan sportski uspjeh. Svi koji su doprinijeli ostvarenju ovakvog rezultata imaju razloga biti ponosni. Naš cilj je Rio i tamo želimo ići sa svima koji su potencijalni kandidati za nastup, nadajući se da će osvojiti još koje olimpijsko odličje – rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Filip Ude, za sada jedini hrvatski gimnastičar s olimpijskim odličjem, osvajanjem srebra na SP-u popunio je kolekciju medalja s najvećih natjecanja.

– Medalju posvećujem supruzi Ani, bez koje vjerojatno ne bih bio ovdje. Hvala trenerima, obitelji, predsjedniku HGS-a Stevi Tkalčecu na trudu koji je uložio, što imam jednu od najljepših dvorana, HOO-u, Gradu, Županiji, to je lanac – da jedna karika pukne, ne bi bilo dobro. Hvala sponzorima Eurohercu, INA-i, Peugeotu, Vajdi, čije sam suhomesnate proizvode nosio za svaki slučaj da ne budem gladan… Hvala mojim liječnicima, fizioterapeutima, psihologu, Mimi Vurdelji iz HOO-a… Hvala dečkima iz reprezentacije, cijelom našem timu, ponosan sam što smo prvi put konačno izgledali kao pravi tim. Imali smo toliko opreme da su nam i Kinezi zavidjeli što smo svaki dan nosili druge trenirke – nasmijao je sve Ude.

– Sretan sam što sam Međimurac i Hrvat, što smo očitali lekciju velesilama.

Pred mikrofon je stao i brončani Marijo Možnik.

– Filip ima iskustva, naučio je na pamet sve zahvale. Meni je preporučio da si napišem na papirić, poslušao sam, imam šalabahter.

Na njemu je bio popis svih onih koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovom usponu do svjetske bronca, od roditelja “koji su ga odveli na gimnastiku bez ikakve ambicije da osvoji svjetsku medalju”, “prvog trenera Željka Jambrovića koji ga je zadržao u gimnastici u kriznim situacijama”, do suradnika na Kineziološkom fakultetu, gdje je Možnik zaposlen kao asistent, “koji mu izlaze ususret i dopuštaju da izostaje s posla kako bi mogao osvajati medalje”.

– Hvala mom treneru Tigranu Goričkom, trenerici Svitlani Sergijenko, fizioterapeutima, našoj “drugoj mami” Mimi Vurdelji, Aspiri na kojoj završavam studij sportskog menadžmenta, sponzorima HEP-u, Red Bullu…

Iako je ostao bez medalje, Robert Seligman je u svom četvrtom finalu na SP-u ostvario najbolji rezultat, peto mjesto.

– Vjerujem da bih osvojio medalju da nije bilo bolesti. Vjerovao sam u sebe i u vježbu koja mi je mogla donijeti broncu. Ponovila bi se možda Laussane, Filip i ja na postolju. No, ne treba žaliti. Moj put je trnovit. Već četiri finala, polako se penjem prema gore. Nadam se da ću izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Riju. To bi bila kruna svega, jer bih onda s medaljama sa svih velikih natjecanja mogao zaokružiti jednu, po mom mišljenju, vrlo uspješnu karijeru – rekao je Robert Seligman.

Ponosni predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec u svom obraćanju nije propustio spomenuti još dva imena.

– Andrej Korosteljev i Tomislav Marković također su ostvarili vrhunske rezultate, iako nisu bili u finalu. Uvjeren da ćemo i o njihovim rezultatima čuti u budućnosti. Ovo je kontinuitet velikog rada. Znamo da vrijedimo. Ova godina za HGS je jubilarna, slavimo 110 godina postojanja saveza i ove medalje su najljepši poklon koji je naša gimnastika mogla dobiti za tako veliki rođendan.

Izvor www.hgs.hr

Marijo Možnik, winner of the bronze meda on the bars at the 2014 World Gymanstics Championship in China,
another huge succes of Croatian sportsFilip Ude congratulating Robert Seligman, who won the fifth place in the pommel horse competition.

Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.