Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Ivana Kunc's new sophisticated CD entitled KUNC PLAYS KUNC dedicated to her father Bozidar
 »  Home  »  In Memoriam  »  Ivana Kunc's new sophisticated CD entitled KUNC PLAYS KUNC dedicated to her father Bozidar
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Ivana Kunc's new sophisticated CD entitled KUNC PLAYS KUNC dedicated to her father Bozidar
Ivana Kunc's new sophisticated CD entitled KUNC PLAYS KUNC dedicated to her father Bozidar
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  11/20/2013 | Music , In Memoriam , Culture And Arts | Unrated
Božidar Kunc is brother of distinguished Croatian opera singer Zinka Kunc Milanov


Božidar Kunc 1903 - 1964, distinguished Croatian pianist and composer, on a new CD Kunc Plays Kunc
issued by his daughter Ivana Kunc, New York. Since 1951 he lived and worked in the USA.

Božidar Kunc with his sister Zinka Kunc, a famous Croatian opera singer


 
We are very pleased to announce Ivana Kunc's new and very sophisticated musical project on CD entitled KUNC PLAYS KUNC, dedicated to her father Božidar Kunc, distinguished Croatian pianist and composer, who spent the last fourteen years of his life in the United States. His beloved and noble wife DeElda Kunc (b. Fiebelkorn), a gifted poetess, passed away in 2013.


Božidar Kunc 1903 - 1964, Croatian composer, and

DeElda Kunc b. Fiebelkorn 1923 - 2013, his wife


DeElda Kunc r. Fiebelkorn

Dne 21. veljače 2013. u New Yorku je preminula DeElda Kunc (r. 1923), udovica hrvatskog skladatelja i pijanista Božidara Kunca (1903. - 1964.).

DeElda Kunc rođena je u Rochesteru, Minnesota, 1923. u obitelji Williama A. i Marthe Fiebelkorn. Preselila se u Minneapolis u dobi od 18 godina, te konačno u New York Citi, 1950., gdje je provela čitav životni vijek. Hrvatskog skladatelja i pijanista Božidara Kunca upoznala je pošto je kod njega uzimala poduke iz pjevanja. Vjenčali su se u studenom 1961. godine. U sretnom braku rođena im je kći Ivan Joy Zinka.

"Brak s de Eldom bio je za Kunca mnogostruko poticajan, jer je ona bila kultivirana i pažljiva slušateljica njegovih djela, a uz to i nadarena pjesnikinja, čije je stihove skladatelj ovjekovječio u vokalnom ciklusu De Eldas Love Songs i drugim popijevkama." (Koraljka Kos)

Izvor www.mic.hr

CD: Music of Božidar Kunc

Ivana Kunc, sopran i Daniel Ragone, glasovir
Naklada pjevačice, New York 2007.

Rijedak, uspio primjer stvaralačke sinergije je nedavno objavljeni nosač zvuka američke sopranistice Ivane Kunc.

RECENZIJE, ARMUD6 39/2 (2008) 299-305 305

Kći hrvatskog skladatelja i pijanista Božidara Kunca (1903.-1964.), na ovome je nosaču zvuka predstavila reprezentativni isječak njegove vokalne lirike, i to pretežito one koja je nastala za njegova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, dakle nakon 1951. U tom drugom razdoblju njegova života i stvaranja prevladavaju solo pjesme na engleske tekstove, a njih na ovome CD-u ima 16, dok su od onih koje su nastale u Zagrebu prisutne tri. Ovaj presjek otvara popijevka She bez naznake autora teksta i opusa, datirana s prosincem 1957., a posvećena sestri Zinki, i vokaliza Notturnino op. 45, nastala u Zagrebu 1944. Slijede tri pjesme s engleskim tekstom (Three Songs with English Text op. 52) na riječi Williama Wordswortha, Rodneya Blakea i Henryja Longfellowa, skladane 1952.

Predložak kasnog ciklusa od Pet popijevaka za glas i klavir op. 75 (bez posebnog naslova) iz 1962. i 1963. introspektivna je poezija skladateljeve supruge De Elde Kunc. Stihovi su Kunca poveli prema jednom od vrhunaca njegova vokalnog izraza, ujedno i posljednjem opusu njegove vokalne lirike (izuzev triju Vokaliza bez teksta op. 74 iz prosinca 1963. i veljače 1964.). Slijed popijevaka prekida kratki glasovirski intermezzo, skladba For Ivana Joy, božićni dar za malu Ivanu (1962.).

Vrhunac ovoga nosača zvuka je ciklus od sedam solo pjesama obuhvaćenih naslovom De Elda's Love Songs op. 72 iz 1961. Izbor istančane ljubavne poezije De Elde Kunc ima autobiografsku konotaciju i veliča kasnu sretnu ljubav i brak sklopljen 2. XI. iste godine.

Dvije popijevke iz zagrebačkog razdoblja - Strepnja i čežnja - skladane na tekstove Desanke Maksimović, s uspjehom je često pjevala slavna Božidarova sestra, primadona Metropolitan Opere Zinka Kunc. U glazbenom pogledu ovdje predstavljene popijevke potječu iz Kuncova zrelog stvaralačkog razdoblja, kada gradi istančane odnose tona i riječi i neraskidivi sklop vokalnosti i instrumentalnog zvuka. Proširena tonalitetnost otvorila je skladatelju ujedno sve mogućnosti harmonijskih napetosti u gustom pijanističkom slogu s njegovim raskošnim koloritom.

Ivana Kunc - koja se zajedno s majkom De Eldom posvetila čuvanju i promociji očeve umjetničke ostavštine - odlično je školovana pjevačica lijepa i izjednačena glasa, koji je podjednako uvjerljiv u širokoj kantileni kao i u dikciji recitativnih odsječaka. Njezina inteligentna i izražajna interpretacija izabranog repertoara imala je sigurnu podršku u tumaču složenog glasovirskog parta Danielu Ragoneu. Na ovome je nosaču zvuka dakle okupljena umjetnost Božidara Kunca, njegove supruge pjesnikinje i kćeri interpretkinje, a prisutna je i diskretna sjena ßtete ZinkeÇ, koja je povremeno i sama izvodila Kuncove popijevke, i kojoj su neke i posvećene; na nju uostalom duhovito aludira i četvrta solo pjesma iz opusa 75 - Zinka's Flower.

Tako ljepota glazbe i uvjerljivost interpretacije osiguravaju ovome nosaču zvuka posebno mjesto u promicanju umjetnosti Božidara Kunca.

Koraljka KOS
Zagreb

Izvor hrcak.srce.hrA Triumph at Carnegie Hall: Ivana Kunc makes Her Smashing Debut


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.