Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Dinko Fio 1924-2011 distinguished Croatian composer and conductor died at the age of 87
 »  Home  »  People  »  Dinko Fio 1924-2011 distinguished Croatian composer and conductor died at the age of 87
 »  Home  »  In Memoriam  »  Dinko Fio 1924-2011 distinguished Croatian composer and conductor died at the age of 87
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Dinko Fio 1924-2011 distinguished Croatian composer and conductor died at the age of 87
Dinko Fio 1924-2011 distinguished Croatian composer and conductor died at the age of 87
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  11/16/2011 | Music , People , In Memoriam , Culture And Arts | Unrated
Proponent of authentic Croatian klapa music

Maestro Dinko Fio



U 87. godini umro Dinko Fio, iskusni meštar dalmatinske terce

U Zagrebu je u 87. godini života umro Dinko Fio, poznati hrvatski skladatrelj, melograf, dirigent, zborovođa, osnivač i voditelj klapskih sastava te glazbeni pedagog.

Klapski svijet, u kojem je najintezivnije djelovao, ostao je bez istaknutog voditelja i osnivača kapa, skladatelja, obrađivača i zapisivača klapskih napjeva, autora niz amblematskih pjesama za klapsko višeglasje, od kojih se za mnoge može reći da su kao rado pjevani biseri postale narodne.

Njegova najpoznatnija pjesma "Golubice bila" sletjela je tako s još niz njegovih pjesama iz nebeskih prostranstava i ujedno se uzdigla zajedno sa svojim autorom u vječnost gdje joj je odavno mjesto.

Nakon nedavne smrti Ljube Stipišića Delmate to je drugi ovogodišnji veliki udarac za brojne klapaše i poklonike klapske pjesme. 

Podrijetlom s otoka Hvara, Dinko Fio je rođen 28. travnja 1924. u Blatu na Korčuli, školovao se Dubrovniku i karijeru nastavio u Zagrebu. Kao glazbenik djeluje od 1943. godine i smatra se jednim od prvih hrvatskih stručnih melografa.

Cijeli je svoj život posvetio glazbi, kao vrstan glazbenik osim kao skladatelj poznat je i kao marni priređivač, harmonizator i obrađivač tesktova za dalmatinske klape i pjevačke zborove dodajući bašinskom slijedu nezaboravnih pjesama niz onih koje i njegovom zaslugom su već ušle u tradiciju i postale dio baštine podneblja kojem pripada.

Kao skladatelj ostvario je poveći opus na temeljima hrvatske tradicijske glazbe, a obrađivanjem i promoviranjem baštinskih pjesama spasio od zaborava mnoge klapske napjeve.
 
Pored ostalog uglazbio je i aranžirao za klapske izvedbe pjesme hrvatskih pjesnika kao što su Vladimir Nazor (Galiotova pesan), Pere Ljubić (Kampaneli) Lucije Rudan (niz omiških uspješnica: Žorna, Bilo cviće omendula...!), Tatjane Radovanović, itd.

Napustio nas je iskusni meštar dalmatinske terce, jedan iz plejade najvećih, bodul koji je zračio optimizmom i velikim pedagoškim znanjem, osobito na planu vokalne tehnike, kojim je znao motivirati pjevače. Višestuki je laureat festivala dalmatinskih klapa u Omišu, ali i sudionik drugih smotri vokalne glazbe.

Kao veliki prijatelj klapaša živio je s klapama i za klape ostvarujući plodnu suradnju s niz poznatih klapa, osobito s velolučkim Ošjakom i zagrebačkom Nostalgijom, čiji je osnivač i dugogodišnji voditelj i mentor. Također, proslavio se u radu s dječjim zborom RTV Zagreb, a uspješan je bio i njegov rad s ansamblom Lado i SKUD-om Ivan Goran Kovačić, ansamblom Prvi komin Snježanin, itd. Između ostalog, 1995. je objavio knjigu izvorne dalmatinske pjesme abecednim redom regije mjesta zapisa za muške klape ili zborove.

Jakša Fiamengo

Izvor www.dugirat.com



 
Preminuo glazbenik Dinko Fio

Hrvatski glazbenik Dinko Fio preminuo je 2. studenog 2011. u dobi od 87 godina, izvijestilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio rodio se u Blatu na Korčuli 1924. godine, školovao se u Dubrovniku gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solo pjevanje.

Tijekom bogate glazbene karijere zapisivao je narodne napjeve i dirigirao zborovima te bio profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i Zagrebu. Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV Zagreb (1961.-1975.), a od 1975. do 1980. i Ansambl "Lado".

Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji. Realizirao je velik broj snimki za radijske postaje i diskografska izdanja u Hrvaskoj i u inozemstvu.

Od 1980. godine posvetio se radu s klapama. Bio je umjetnički voditelj klapa "Ošjak", "Kumpanija", "Nostalgija" i brojnih drugih, a znatan dio njegova umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Dinko Fio ostvario je i obiman skladateljski opus na temeljima tradicijske glazbe, a neke njegove pjesme toliko su povezane s tradicijom da ih se često smatra izvornim napjevima. Njegov autorski opus objavljen je u jedanaest zbirki i na tridesetak diskografskih izdanja. Kao melograf i obrađivač spasio je od zaborava neke od najljepših narodnih napjeva iz Dalmacije, zapisao ih te priredio za izvedbe dalmatinskih klapa i zborova.

Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima, a dobitnik je i Nagrade festivala dalmatinskih klapa Omiš za životno djelo (1998.), Nagrade Hrvatskog društva skladatelja "Franjo Ksaver Kuhač" za životno djelo (2008.) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).

Izvor www.fdk.hr


 

Maestro Dinko Fio

 
Umro veliki hrvatski glazbenik Dinko Fio

U srijedu 2.studenog 2011. je u dobi od 87 godina preminuo veliki hrvatski glazbenik, dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio. Profesionalni glazbeni rad započeo je još tijekom Drugog svjetskog rata, a bio je profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i u Zagrebu, gdje je predavao u glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji.

Dinko Fio rođen je na Korčuli 1924. godine, kao potomak stare hvarske pomorske obitelji. Školovao se u Dubrovniku, gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solopjevanje.

Profesionalni glazbeni rad započeo je još tijekom Drugog svjetskog rata, zapisujući narodne napjeve i dirigirajući zborove. Bio je profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i u Zagrebu, gdje je predavao na glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji.

Skladao za klape i vodio dječje zborove

Rano se afirmirao kao vrhunski zborovođa, a posebno se posvetio radu s dječjim zborovima, koje je pripremao za zahtjevne izvedbe vokalno-instrumentalnih opusa iz svjetske literature.

Vodio je veliki broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV Zagreb (1961. - 1975.), a od 1975. do 1980. i ansambl Lado.

Od 1980. godine intenzivno se posvećuje radu s klapama, te djeluje kao umjetnički voditelj klapa Ošjak, Kumpanija, Nostalgija i brojnih drugih.

Njegov autorski opus objavljen je u jedanaest zbirki i na tridesetak diskografskih izdanja. Kao melograf i obrađivač spasio je od zaborava neke od najljepših narodnih napjeva iz Dalmacije, zapisao ih te priredio za izvedbe dalmatinskih klapa i zborova.

Izvor danas.net.hr



Maestro Dinko Fio

Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.