Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Concert in honor of maestro Zeljko Brkanovic in V. Lisinski Concert Hall Zagreb
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Concert in honor of maestro Zeljko Brkanovic in V. Lisinski Concert Hall Zagreb
Concert in honor of maestro Zeljko Brkanovic in V. Lisinski Concert Hall Zagreb
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  04/26/2010 | Music , Culture And Arts | Unrated
Celebrating 50 years of his artistic work with brilliant performance of Lana Genc and the Zagreb Philharmony


In 2010 maestro Željko Brkanović celebrated 50 years of his artistic work


The Zagreb Philharmonic Orchestra with Lana Genc on the piano marked 50 years of artistic work of professor Željko Brkanović, distinguished Croatian composer, performing his sophisticated Concerto for Piano and Orchestra in the Vatroslav Lisinski Concert Hall March 25 2010 under the baton of maestro Stefan Lano.



Željko Brkanović composing in his appartment in Zagreb.

Željko Brkanović, Zagreb, 1937
Address: Tomislavov trg 18, 10000 Zagreb, Croatia
Phone: Tel/fax: +385 (0)1 4922258, E-mail: zeljko.brkanovic@zg.t-com.hr

 
Dirigent Stefan Lano bio je glazbeni ravnatelj Teatra Colón u Buenos Airesu 2005-2008. Karijeru
dirigenta započeo je kao skladatelj te tijekom dugogodišnjeg djelovanja u Bečkoj državnoj operi. Praizvedba njegove "Sinfonie br. 1 (Yuval)" 1976. na festivalu u Newportu pružila mu je prvo iskustvo u simfonijskom žanru i kao skladatelju i kao dirigentu.

Po završetku studija kompozicije te biologije u Oberlinu, studirao je kompoziciju na Harvardu. Među njegovim skladateljskim nagradama ističu se BMI za Sinfoniu br. 1 te prva nagrada Nacionalnog društva za umjetnost i znanost za "Koncert za klavir i puhački orkestar" kao i donacija Američkog muzičkog centra (Zaklade Rockfeller). Kao student Isanga Yuna u Berlinu 1977. prima stipendiju DAAD i sklada Sinfoniu br. 2 (Grodek). Djelovao je kao korepetitor i zborovođa Gradačke opere. Godine 1982. Lorin Maazel primio ga je u Bečku državnu operu, a 1988. postao je stalni dirigent Pittsburškog simfonijskog orkestra. Godine 1993. priredio je prvu južnoameričku izvedbu Bergove "Lulu" u Teatru Colón. Na kraju sezone 1999/2000. dobio je priznanje za najboljeg stranog dirigenta Udruge argentinskih glazbenih kritičara. Godine 1997. debitirao je u Metropolitanu "Životom razvratnika".

Zajedno s Montrealskim simfonijskim orkestrom 2002.dobiva nagradu OPUS Vijeća za glazbu Quebeca za najbolji koncert sezone (Bregov "Wozzeck"). Tijekom 2005. u Houstonu je praizveo operu "Lysistrata" Marka Adama te "Margaret Garner" Richarda Danielpoura. Godine 2007. u Teatru Colón ravnao je "Wozzecka", "Elektru" i Verdijev "Requiem".

www.stefanlano.com

Lana Genc, klavir, rođena je 1980. u Zagrebu, a od rođenja živi u Samoboru. Tu i započinje svoju glazbenu naobrazbu u dobi od 8 godina. Završila je srednju školu "Elly Bašić" i zatim upisala studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, paralelno s redovnim studijem na Glazbenom sveučilištu u Beču. U Zagerbu je diplomirala 2001., a studij u Beču upravo dovršava. Akademske godine 1999/2000. dobila je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.


Lana Genc, excellent Croatian pianist

U jesen 2004. upisala je postdiplomski studij kod Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Njezin prvi CD iz 1999. nagrađen je Porinom u kategoriji najbolje skladbe za "Tonalnu sonatu" Željka Brkanovića.

Svirala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim solistima i dr. Nastupala je u Japanu, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Rusiji te na Cipru. Posebno su zapaženi njeni nastupi u Tokiju, zatim na Danima hrvatske kulture u Moskvi te s ansamblom Cantus na Danima hrvatske kulture u Berlinu. Uspješni su i njen nastup na Međunarodnom festivalu radijske postaje Classic FM u Sloveniji te sudjelovanje u izvedbama Klavirskog kvinteta i Klavirskog trija D. Šostakoviča.

www.lanagenc.net

Željko Brkanović, skladatelj rođen je 1937. u Zagrebu. Diplomirao je klavir 1962. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a kompoziciju 1980. na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skopju. Godine 1965. usavršavao se u Sieni, a 1987/88. u Stuttgartu. Od 1964-1966. dirigent je HNK u Splitu, od 1966-1969. dirigent i korepetitor Opere HNK u Zagrebu, a od 1969. glazbeni urednik i producent RTV Zagreb. Od 1968 bavi se i pedagoškim radom. Od 1983-2008. je profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.



Nagrađen je Nagradom Josip Štolcer Slavenski 1982. i Nagradom Vladimir Nazor 2001. te odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1999. Najpoznatija djela su mu klavirska "Tonalna sonata" iz 1977., "Koncert za klavir i orkestar" iz 1980. te "Koncertni rondo za klavir i puhački orkestar" iz 1999. godine.

Zeljko Brkanovic distinguished Croatian composer

PROGRAM:

Samuel Barber
MEDEJINA MEDITACIJA I PLES OSVETE, op. 23a
- u povodu 100 godina od skladateljeva rođenja

Željko Brkanović
KONCERT ZA KLAVIR I ORKESTAR
Allegro brillante
Largo
Allegretto vivace

- u povodu  50 godina autorskog stvralaštva i 30 godina od prve izvedbe djela

*** pauza ***

Richard Strauss
ALPSKA SIMFONIJA, op. 64

Izvor tiskani Program koncerta. Zahvaljujem g. Eugenu Divjaku na pomoći.



Željko Brkanović in Pula in 2008, photo by Robert Milevoj.


See the article published in Vjesnik describing the 2010 concert in V. Lisinski organized in honor of maestro Brkanović.


Brkanović's sophisticated Concerto for Piano and Orchestra on the right





Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.