Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Events  »  Dr. Drago Štambuk on an official visit to Kobe, Japan
 »  Home  »  Education  »  Dr. Drago Štambuk on an official visit to Kobe, Japan
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Dr. Drago Štambuk on an official visit to Kobe, Japan
Dr. Drago Štambuk on an official visit to Kobe, Japan
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  04/22/2008 | Events , Education , Culture And Arts | Unrated
One of the best Japanese choirs singing Croatian tune U boj, u boj


Professor Ruth Grubel, Chancellor of The Kwansei Gakuin Univeristy in Kobe, hosting welcome lunch in honour of Dr. Drago Štambuk, Croatian ambassador to Japan, April 2008.

 

Tragom Zajčeve arije "U boj, u boj" u Japanu

Tokyo, 9. travnja 2008.

Tijekom upravo završenog službenog posjeta Kobeu, lučkom gradu na jugozapadnom rubu gospodarski najrazvijenije japanske regije Kansai, veleposlanik RH u Japanu dr. Drago Štambuk posjetio je i Kwansei Gakuin sveučilište, u kojemu od 1899. godine djeluje Kwansei Gakuin Glee Club (Kwansei ili Kansai, ime regije u srednjem Honšu; Gakuin, škola; Glee Club, zbor), najstariji i jedan od najrenomiranijih muških zborova u Japanu, nama posebno značajan po tome što je prvi koji je počeo izvoditi ariju "U boj, u boj" iz Zajčeve opere "Nikola Šubić Zrinski".

Naime, arija "U boj, u boj" krenula je u osvajanje Japana iz luke Kobe daleke 1919. godine, nakon što je austrougarski vojni brod po povratku s istočnoga fronta, a nakon oluje u Japanskom moru, po oštećenju proveo dva mjeseca na remontu u luci grada Kobea. Člana zbora Kwansei Gakuin sveučilišta impresionirala je izvedba Zajčeve arije od strane hrvatskih mornara, pa ju je uvrstio u repertoar svojega zbora. Bez saznanja o njegovom podrijetlu, napjev se prenosio s generacije na generaciju kao "češka narodna pjesma". Tek pola stoljeća naknadno, točnije 1972. godine, Japanci su saznali da je "U boj, u boj" arija iz hrvatske nacionalne opere "Nikola Šubić Zrinski", koju je skladao Ivan pl. Zajc.

"U boj, u boj" danas je u Japanu sinonim za Kwansei Gakuin Glee Club i jedan je od najpopularnijih napjeva među japanskim muškim zborovima. Kwanesi Gakuin Glee Club sa spomenutom arijom završi svaki javni nastup, a njenom izvedbom ostvarili su i pobjede na državnom takmičenju zborova, te osvojili niz zlatnih zborskih medalja. U čast posjeta hrvatskoga Veleposlanika šezdeset članova zbora izvelo je "U boj, u boj" na stepeništu ispred središnje zgrade Sveučilišta, a u pjevanju im se pridružio i veleposlanik Štambuk.
Dr. Drago Štambuk with professor Ruth Grubel, Chancellor of The Kwansei Gakuin Univeristy in Kobe, and with the management of the Kwansei Gakuin Glee Club. Singers of the Glee Club choir are in a solemn row.
Dr. Drago Štambuk with his hosts in front of the main building of The Kwansei Gakuin Univeristy in Kobe.
Mastery for Service


Dr. Drago Štambuk with singers of the choir Kwansei Gakuin Glee Club.


Kwansei Gakuin Glee Club is one of the best male choirs in entire Japan. And as a rule, each public performance is finished by their beloved Croatian tune U boj, uboj, which they sing in Croatian language.

Please, go to the next page below.

Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.